Čestná zmínka

Čestná zmínka: Omar Muchiri (odpor proti teroristům v komplexu Riverside)

Omar Muchiri 15. ledna 2019 pracoval v kanceláři v Nairobi, Keni, když se mu rozezněl telefon. Z auta mu volala manželka, která kancelář opustila jen o chvíli dříve: “Omare, nejezdi domů, jsem na cestě a v budově Dusit útočí Al-Shabaab. … ano, já jsem v pořádku, ale na silnici jsou zranění.” Manželka ho chtěla přesvědčit, aby zůstal v práci, ale Muchiri, držitel zbrojního průkazu s osobní pistolí za pasem, se rozhodl přesně naopak. Dobře totiž věděl, že při podobném útoku o pár let dříve ozbrojení civilisté zachránili více než 600 osob, zatímco policie naprosto selhala.

Omar Muchiri zasahuje

Dusit D2 je rozsáhlý komplex budov v luxusní čtvrti v Nairobi. Umístěn je na pokraji parku v ulici Riverside. Muchiri spolu s kolegou Ngiroshem opustili kancelář, přeběhli silnici a vešli do baru v budově na okraji komplexu.

Vešel jsem do baru, byl plný lidí. Řekl jsem jim, že musí všichni utéct pryč, protože v komplexu útočí Al-Šabáb. Ale víte, jací jsou Keňané, něco jim řeknete a oni vás úplně odignorují. Tak jsem si řekl, že je musím přesvědčit. Vytáhl jsem svou pistoli a znovu je požádal, aby vypadli. Tím jsem konečně získal jejich pozornost. V té chvíli se taky zevnitř budovy začaly ozývat výstřely, takže všem došlo, že je to vážné. Řekl jsem jim, že jestli je teroristé najdou jako skupinu, bude to hodně špatné, takže ať se rozdělí a každý se pokusí dostat pryč sám.

Zatímco lidé utíkali z baru ven, Muchiri se obrátil na svého kolegu se slovy, že musí jít hlouběji dovnitř komplexu. Musí se přece pokusit zachránit alespoň jednu nebo dvě osoby. Postupovali společně ke vstupu do vnitřní dvorany, ze které se ozýval hluk výstřelů. Muchiri vykoukl ven a viděl, jak z přilehlé pobočky banky vycházejí zranění lidé. Řekl: “Jdeme jim pomoct!” a otočil se, jen aby zjistil, že Ngirosh mezitím vzal nohy na ramena.

Muchiri s pistolí v ruce přeběhl k bance a pomohl lidem ven z budovy. Ověřil, že v bance nikdo nezůstal, a směřoval dál blíže k hluku střelby a křiku zraněných.

Foto: Citizen TV

Přestřelka s teroristy

Muchiri se snažil postupovat co nejopatrněji. Nebyl přitom v jednoduché situaci: v rozsáhlém komerčním komplexu musel kontrolovat nejen rohy, ale také galerie položené výše i níže. Zatímco se takto snažil pokrýt všechny směry, vešel zpoza rohu do zad dvojice teroristů. Nepozorovaně přeběhl do zákrytu, ale když se opět vyklonil, jeden z teroristů ho zaregistroval a zahájil střelbu z útočné pušky. Zatímco střely dopadající v jeho blízkosti odlamovaly kusy betonu a kamení, Muchiri opětoval střelbou ze své pistole,.

Takto si Muchiri ze zákrytu s teroristy vyměnil několik krátkých salv. Byť přestřelka trvala jen pár chvil, několik osob na výše položených galeriích si z tohoto momentu stačilo na mobil pořídit fotografie.

Jakou měl přesně zbraň nebo kolik si s sebou nesl nábojů (o pár let dříve měla většina zasahujících civilistů ve Westgate pouze jeden, maximálně dva zásobníky) dostupné zdroje nezmiňují. Jistě si ale ráno do práce nebral “výbavu” na boj s teroristy, takže klesající počet nábojů musel vnímat dosti naléhavě. Aniž by tušil, jestli se mu podařilo teroristy zasáhnout, odplazil se z místa pryč. Naštěstí ani teroristé necítili potřebu zjišťovat, jestli Muchiriho zasáhli, nebo zda-li na ně číhá, a vydali se pryč opačným směrem od místa střetu.

Pomoc raněným

Muchiri se odplazil směrem k lávce vedoucí k vedlejší kancelářské budově, kde konečně potkal dva policisty, kteří právě dorazili na místo. Dohodli se, že bude stále poblíž někoho v uniformě, aby si Muchiriho s pistolí náhodou další zasahující členové bezpečnostních složek nespletli s teroristy, a společně pokračovali skrz komplex, zatímco kolem nich sem tam někdo proběhl pryč.


Související: Návod pro policisty: na co myslet, když jde o ozbrojené civilisty


Dostali se na prostranství, kde na zemi leželo několik zasažených osob. Zatímco policisté kryli rohy, Muchiri a další civilista vyběhli a pokusili se pomoci zasaženým. Muchiri doběhl k muži, který ležel nehnutě na břichu. Až když jej obrátil tváří k sobě, tak mu došlo, že muž byl zezadu zasažen do hlavy. Zatlačil mu zpátky do důlku vypadlé oko a snažil se dlaní tlačit zpátky mozek trčící z díry v lebce.

Policista na Muchiriho křičel, ať nechá mrtvé a soustředí se na živé. Muchiri opáčil, že muž ještě dýchá a táhl ho pryč z budovy. Když ho odtáhl na ulici do bezpečí, zjistil, že postřelený zemřel…

To mě ještě víc motivovalo, abych se pokusil pomoci dalším. Řekli jsme si, čas na druhé kolo, jdeme zpátky! Přestože na nás stříleli, dostali jsme se dovnitř. Zatímco jsme se snažili zorientovat, našel jsem svého kamaráda, který v komplexu vlastní restauraci. Bylo zřejmé, že mě opravdu moc rád vidí. Dobře to tam znal a vedl nás skrz kuchyni dál dovnitř. Když jsme o pár chvil později uviděli členy zásahovky, všem se nám neuvěřitelně ulevilo!

Foto: Express

Nic neskončilo, dokud všechno neskončilo

Pancéřované vozidlo zásahové jednotky RECCE projíždělo prostranstvími komplexu a sbíralo raněné i nezasažené osoby, které se porůznu schovávaly před teroristy. Muchiri na ně zamával se svou pistolí v ruce. Recce viděli, že v Muchiriho skupince jsou dva policisté a pokynuli jim, aby doběhli k obrněnému vozu.

Ve voze už bylo natěsnáno pět dívek. Policista ze zásahové jednotky Muchiriho skupince přikázal, aby se natlačili dovnitř. Muchiri se dvěma policisty místo toho začali zjišťovat další plán postupu, když v tom se prostranstvím rozezněla střelba. Všichni se rozprchli do různých směrů, jen Muchiri zalehl pod obrněný vůz.

Jeden z policistů na Muchiriho zpoza rohu křičel, že ho má terorista na mušce, aby se skryl za vůz a hlavně stáhl nohy mimo dohled. Muchiri se proplazil pod vozem a chvíli se za ním kryl před střílejícím teroristou. Řidič o něm ale nevěděl a rozjel se pryč, takže mu nezbylo, než se rozeběhnout a skočit do květinového záhonu za betonovou zídku.

Muchiri se za zídkou doplazil k policistovi, který se zde také snažil krýt před teroristy. Policista konstatoval, že přišel o vysílačku i zbraň a zeptal se Muchiriho, jestli má u sebe alespoň mobil. V té chvíli Muchirimu došlo, že vytratil nejen mobil, ale někde mezi květinami a keři ztratil i pistoli. Dokonce i na košili se mu urvaly všechny knoflíky.

Zatímco se mezi budovami rozléhal zvuk střelby, Muchiri s policistou zůstávali skryti za zídkou v květinovém záhonu. Muchiri, muslim, se začal potichu modlit a smiřoval se s nejhorším.

Na prostranství mezi budovami opět vjelo pancéřované vozidlo zásahovky. Řidič je bohužel neviděl. Muchiri se odplazil blíž k vozidlu, utrhl dva velké listy a snažil se jimi zpoza zídky mávat.

Policista ve voze na ně zakřičel, že najede blíž a otevře dveře. Jakmile jim dá pokyn, musí okamžite naskočit dovnitř. Muchiri i policista se za zídkou připlazili co nejblíž k místu, kam dojel vůz. Zatímco čekali na pokyn, Muchiri zaregistroval na zemi svou ztracenou pistoli.

Řidič zakřičel, aby naskočili. Muchiri se natáhl pro zbraň, přeskočil zídku a s pistolí v ruce doběhl do vozu. Auto popojelo, nabralo další tři osoby a odvezlo všechny pryč z dosahu teroristů.

Chci říct všem, kdo si něčím podobným neprošli, aby si cenili zasahujících policistů. Je to neuvěřitelná práce, neskutečně riskantní. Já sám jsem šťastný, že jsem mohl pomoci. Kdykoliv se na mě někdo obrátí, tak mu pomůžu. Nikdy nevíte, kdo zase takto jednou pomůže vašim blízkým, ať už to je kluk co spadl na ulici nebo kolega s pracovním problémem.

Útok Aš-Šabáb

Nejméně pět teroristů z organizace Aš-Šabáb si k útoku vybralo komplex komerčních budov Riverside, který je umístěn pouhých deset minut jízdy od obchodního domu Westgate, kde teroristé stejné organizace zaútočili o šest let dříve. První terorista se odpálil během bezpečnostní kontroly u vstupu do komplexu, čímž vytvořil cestu pro další vyzbrojené puškami typu kalašnikov, granáty a výbušninami.

Předchozí útok ve Westgate se stal učebnicovým příkladem selhání policie. Policejní velení se rozhodlo vytvořit kolem Westgate kordon a čekat na příjezd zásahové jednotky, zatímco teroristé se volně pohybovali v obchodním domě a vyhledávali další a další oběti. Byť se Westgate dostala do všech manuálů a policejních učebnic, podobná taktika vyčkávání se opakovala při řadě pozdějších útoků s extrémně vysokým počtem obětí, např. Orlando, Florida (zásah policie po třech hodinách, 49 obětí), Bataclan, Francie (zásah policie dvou hodinách a dvaceti minutách, 89 obětí) a také v Uherské Brodě (zásah policie po téměř dvou hodinách, 8 obětí).

Ve Westgate bylo zavražděno 67 osob. Obětí by bylo mnohem více, kdyby na místě nezasáhla celá řada navzájem se neznajících ozbrojených civilistů, kteří pomohli utéct nejméně 600 osobám.

Hrdinové z Westgate:

Keňské bezpečnostní síly se ze selhání ve Westgate poučily a od počátku do Riverside směřovaly všechny dostupné jednotky. Bezpečnostní síly s teroristy bojovaly od 15. ledna 14:30 hod až do následujícího dne v 10 hodin dopoledne. Všech pět teroristů bylo zabito.

Než byli zastavateni, stačili teroristé zavraždit 16 osob a dalších 28 zranit.

Inyat Kassam v komplexu Riverside.

Další ozbrojený civilista Inyat Kassam zasahoval již podruhé

Omar Muchiri nebyl jediným civilistou, který zasahoval v Riverside. Kromě něj a dalších neidentifikovaných ozbrojených civilistů se zde teroristům postavil také Inyat Kassam, který se vyznamenal o šest let dříve ve Westgate.

Detaily Kassamova zásahu v Riverside zatím nejsou známy. O svém předchozím hrdinství ve Westgate se pro média rozpovídal až po pěti letech. Nemohl přitom tušit, že o pár měsíců později dostane příležitost zachránit další životy v Riverside.

Až se Kassam vyjádří k Riverside, bude tomuto jeho zásahu v sekci Čestná zmínka věnován zvláštní článek.

Instruktor SAS na “pracovní dovolené” zlikvidoval nejméně jednoho teroristu

Shodou okolností byl v době útoku v Nairobi přítomen instruktor britských speciálních jednotek SAS (oficiálně “v době osobního volna”, podle výbavy zde zřejmě prováděl výcvik). Záběry, jak se opakovaně vrací do Riverside v balaklavě, neprůstřelné vestě a s puškou Colt Canada C7 v rukou, se objevily ve většině světových médií. Uvnitř komplexu zlikvidoval nejméně jednoho teroristu. Svým zásahem přímo zachránil desítky životů.

Vojákova identita zůstává utajena, bylo o něm zveřejněno, že jde o dříve dekorovaného veterána řady vojenský misí, který byl “extrémně aktivní” během operací v Sýrii. Za zásah v Riverside později obdržel Jiřího kříž, druhé nejvyšší britské vyznamenání. Předchozí Jiřího Kříž paradoxně obdržel Dominic Troulan, který o šest let dříve zasahoval proti teroristům ve Westgate.

Zdroje: Kenya Citizen TV, Milele FM (1), Milele FM (2), Standard Digital

Zvláštní poděkování patří Františku Jarmarovi a Beatrice Mimo za překlad interview ze swahilštiny.

Zbraňová legislativa v Keni

Keňa má velmi restriktivní zbraňovou legislativu.Žadatel o zbrojní průkaz musí splnit následující požadavky:

  • věk nejméně 21 let,
  • předložit osvědčení o absolvování výcviku ovládání zbraně,
  • mít čistý trestní rejstřík,
  • projít bezpečnostní prověrkou,
  • být schválen generálním inspektorem (celostátní funkce).

Zatímco výše uvedené požadavky se mohou zdát relativně snesitelné (snad až na ono centralizované schvalování), v cestě držitelům stojí především následující dvě okolnosti:

  • Vydávání zbrojního průkazu podléha širokému správnímu uvážení rozhodujícího úředníka. Systém správního uvážení při vydávání zbrojních průkazů je přitom chronicky náchylný na korupci, což lze ilustrovat na řadě známých korupčních skandálů např. v Kalifornii nebo New Yorku.
  • Zbrojní průkazy se musí každoročně obnovovat, přičemž obnovení opět podléhá správnímu uvážení rozhodujícího úředníka (při obnovení již nedochází k předložení žádosti generálnímu inspektorovi, rozhoduje se pouze na místní úrovni).

Výsledek takto restriktivně nastavené legislativy je zřejmý: Z odhadovaných 750.000 střelých zbraní jich je v Keni legálně drženo pouze 8.136 (což je stále lepší výsledek, než například v Srbsku). Zatímco nelegální zbraně jsou všudypřítomné, zbrojní průkazy a legálně držené zbraně jsou v zemi považovány za výsadu majetných.

Pokud se již někomu poštěstí zbrojní průkaz získat, narozdíl od většiny světa svou zbraň alespoň smí skrytě nosit bez omezení.


Příklady zásahů ozbrojených civilistů:

Příklady teroristických útoků, při nichž proti pachatelům zasáhli ozbrojení civilisté:

Příklady útoků ve školách, při nichž proti pachatelům zasáhli ozbrojení civilisté:

Příklady útoků v modlitebnách, při nichž proti pachatelům zasáhli ozbrojení civilisté:

Příklady útoků v nákupních centrech, restauracích a jiných veřejných místech, při nichž proti pachatelům zasáhli ozbrojení civilisté:

Příklady zásahů ozbrojených civilistů k záchraně členů bezpečnostních složek:

Příklady zásahů ozbrojených civilistů při násilném přepadení v obydlí

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *