Čestná zmínka

Čestná zmínka: Chong Yang Jr. (zastavení pachatelů násilného vloupání ve Fresnu)

Chong Yang Jr. (30) se sotva stačil probudit, když 7.6.2017 do domu jeho rodičů ve Fresnu, Kalifornie, nezamčeným hlavním vchodem vešli dva ozbrojení pachatelé. Chongův otec, Chong Yee Yang (69) je zaregistroval a okamžitě začal křičet, aby se zbytek rodiny schoval. Pachatelé ho drželi na sedačce a z bezprostřední blízkosti na něj mířili svými nelegálními zbraněm.

Chong Jr. mezitím ve svém pokoji nabil legální AR 15 desetiranným zásobníkem (větší jsou v Kalifornii zakázány), natáhl závěr a vyrazil do obývacího pokoje.

Sotva se mu dostali na mušku, zahájil Chong Jr. palbu na pachatele. Jeden z nich stačil opětovat čtyři rány.

V průběhu přestřelky byli zabiti oba pachatelé a otec, který zemřel po zásahu z pistole zločinců. Sám Chong Jr. byl zasažen do ramene.

Pachatelé

Pachatelé, nevlastní bratři, byli členové násilného pouličního gangu, a oba byli dříve zatčeni pro vraždu, loupež a násilné vloupání.

Podle policie si dlouhodobě za své oběti vybírali příslušníky asijské menšiny. Toho dne se vydali přepadnout obyvatele domu, o kterých si mysleli, že by u sebe měli mít větší množství drog. Zřejmě si ale popletli ulici.

Zdroj: yourcentralvalley.com

Kalifornie a omezení zásobníků

Pušky typu AR 15 – především s kratší hlavní – představují skvělou volbu pro obranu v rámci domácnosti. Jsou dostatečně účinné a jednuše ovladatelné. Za normálních okolností standardní kapacita zásobníku umožňuje efektivní obranu i proti vícero pachatelům.

V Kalifornii je zakázáno držet zásobníky s kapacitou větší než 10 nábojů. V tomto konkrétním případě Chong Jr. stačil vystřelit devět. Zda-li omezené kapacitě přizpůsobil svůj zásah, a tedy namísto co nejefektivnějšího postupu volil takový, aby mu zbylo dostatek střeliva pro jisté zasažení obou pachatelů, není jasné; zdá se to nicméně pravděpodobné.


Příklady útoků v nákupních centrech, restauracích a jiných veřejných místech, při nichž proti pachatelům zasáhli ozbrojení civilisté:

Příklady teroristických útoků, při nichž proti pachatelům zasáhli ozbrojení civilisté:

Zásahy ozbrojených civilistů obecně

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *