Brügger & Thomet GL06 (uprostřed). Foto: Galazan
Zahraničí

Francie: Roste počet těžce zraněných demonstrantů, policie objednává další “vrhače obranných koulí”

Protesty hnutí žlutých vest ve Francii pokračují čtvrtým měsícem. Za tu dobu již více než 100 osob utrpělo těžká zranění v důsledku zasažení policejními zbraněmi. K nejtěžším zraněním patří ztráty očí a končetin či komatické stavy po zasažení gumovými projektily do hlavy. Pozornost veřejnosti se tak nyní upíná k současné francouzské policejní výzbroji, zejména ke granátometům, které policie láskyplně přezdívá “vrhače obranných koulí”.

Více než 100 těžce zraněných a zmrzačených po zásahu policejními zbraněmi

V průběhu protestů již bylo zraněno na 1.900 osob a 1.200 policistů. Daná čísla zahrnují všechny možné typy úrazů, počínaje těmi způsobenými v důsledku dopravních nehod (hnutí často blokuje silnice) až po zranění utržená přímo při protestech. 80 letá žena dokonce zemřela, když byla ve svém bytě zasažena projektilem ve chvíli, kdy se snažila zavřít okno.

Novináři a právníci mezitím dali dohromady seznam více než 100 osob, které utrpěly těžká zranění přímo po zásahu policejními zbraněmi. Nejčastěji se jedná o zásah gumovými projektily, které nezřídka vedou k ztrátovému zranění oka. Někteří demonstranti utrpěli také ztrátová zranění končetin, zejména když v jejich blízkosti vybuchly slzné či jiné granáty. (Zdroj)

Granátomet Brügger & Thomet GL06

Často používanou zbraní francouzské policie je granátomet ráže 40mm Brügger & Thomet GL06 (v úvodním obrázku uprostřed). Výrobce ho na svých stránkách představuje jako “nejpřesnější granátomet na trhu”. Původně vyvinutý pro vojenské účely, výrobce jej v kombinaci s “méně smrtícími” projektily nabízí i pro policejní využití. Přišel dokonce i se zvláštní “policejní verzí”, která se od vojenské liší jen tím, že je natřena na žluto.

Policie granátomety (bez ohledu na barvu) eufemisticky nazývá

vrhače obranných koulí (LBD)

Pro použití proti davu se granátomet používá především s náboji s jednotnou gumovou střelou o velikosti přibližně golfového míčku. Novináři se zřejmě soustředí na granátomety, takže se mi nepodařilo dohledat informace o případném používání brokovnic s gumovými projektily.

Podle oficiálního vyjádření policie v průběhu soudního řízení o možném zákazu používání těchto zbraní bylo doposud proti protestujícím vypáleno 9.200 gumových 40mm projektilů (zdroj). V tomto ohledu lze tedy shledat, že jde opravdu o “méně letální” zbraň, neboť 100 těžce zraněných (navíc ne všichni těmito zbraněmi) je k poměru vystřelených gumových projektilů relativně nízké číslo.

Návrh na zákaz používání granátometů soud v pátek zamítl. (Zdroj)

Granáty GLI-F4

Granát GLI-F4

Kromě gumových obranných koulí policie používá také explodující granáty GLI-F4 (jiné označení SAE 810), které mají ohlušující efekt, přičemž při explozi dochází k rozmetání dráždivého plynu.

Francouzská policie je údajně jediná v Evropě, která tyto granáty obsahujcí 25g TNT a 10g slzné látky (CS – 2-chlorobenzalmalononitril) používá. Právě výbuchy granátů v blízkosti demonstrantů vedou k nejzávažnějším zraněním. Pokud si ho někdo splete se “standardním” plynovým granátem a pokusí se jej hodit zpět, je při explozi amputace prakticky nevyhnutelná.

Kromě toho z popisu zranění plyne, že policie používá také jiné granáty, které při explozi vymetají gumové kuličky. Ty opět v případě výbuchu poblíž osoby způsobují závažná zranění. (Zdroj) Blíže se mi je bohužel identifikovat nepodařilo.

Kolik granátů GLI-F4 policie již použila, není jasné. Podle oficiálních zdrojů například jen během demonstrace 1. prosince 2018 policie vypálila na 10.000 slzných granátů (většina jich patrně je “standardních”). To odpovídá poměru demonstrantů k vypáleným slzným granátům 1:1. (Zdroj)

Policie objednává dalších 1280 granátometů

Zatímco tlak veřejnosti na změnu praxe používání granátometů, resp. obranných vrhačů koulí, sílí, francouzské ministerstvo vnitra objednalo dodávku další 1280 kusů. (Zdroj)

Protest žlutých vest. Foto: Thomas Bresson


Komentář zbrojnice.com

Zejména házené předměty typu dlažebních kostek představují jasné ohrožení životů policistů i v případě užití ochranné výstroje.

Používání “obranných vrhačů koulí” a slzných granátů proti násilným elementům v jinak relativně klidném davu protestujících s sebou vždy ponese zásadní riziko zranění pro všechny zúčastněné.

Gumový projektil ze sebepřesnějšího granátometu nemůže být ani na relativně krátkou vzdálenost dobře zacílen. Při takovýchto počtech zraněných, kdy jich je řada reportována jako zřejmě zasažených omylem, se nabízí otázka, jestli lepší není “izraelské” řešení.

Izrael proti násilným elementům v davu používá odstřelovače vybavené malorážkovými .22LR puškami, kteří míří zejména na nohy pachatelů. (Zdroj) V rukou zkušených střelců jde také o “méně smrtící” řešení, které vede k rychlé ztrátě odhodlání zasažených házečů. Při kombinaci s moderním puškohledem provádějícím také záznam akce by navíc existoval dostatek důkazních prostředků pro další řízení.

Což je možná ten hlavní problém – střelce gumových projektilů s konkrétními zraněnými už nikdo nikdy nespojí. To mohou některé elementy mezi francouzskými bezpečnostními složkami považovat za nejlepší aspekt svých obranných vrhačů koulí.


Galerie zraněných demonstrantů (jen pro silnější povahy):

Hier sind die Menschen die mit ihrem Leben und mit ihrem Blut um dem Kampf der Freiheit bezahlt haben. Verletzungen vom…

Zveřejnil(a) Demo-Sanitäter dne Úterý 22. ledna 2019


Francie

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *