Zbraně

Zbraně & Ivo Hofman, spoluzakladatel výrobce pušek Proarms Armory

V druhé části rozhovoru spoluzakladatel, spoluvlastník a jednatel českého výrobce pušek Proarms Armory Ivo Hofman hovoří o svém osobní vztahu ke zbraním.


První část rozhovoru: České zbraně: Ivo Hofman, Proarms Armory


Se zbraněmi od dětství

Pane Hofmane, když opomineme výrobu, jaký máte osobní vztah ke zbraním?

Považuji jejich držení za jeden z aspektů svobodné společnosti. To asi v první řadě. Dále je vnímám jako nástroj pro výkon zálib, koníčků jako je střelba a lov. Osobně je nevnímám až tak jako prostředek sebeobrany, ale o tuto možnost použití bych nechtěl být nikdy připraven jinak než pouze a jen svým vlastním rozhodnutím.

 

Co vás přivedlo ke zbraním?

Těžko říct. Asi jako každý kluk jsem od mala používal každej klacek jako „flintu“, když to jen trochu šlo střílel jsem neustále ze vzduchovky a byla období, kdy nejdůležitější úkol na víkend bylo sehnat diabolky… Můj děda byl myslivec a měl doma lovecké zbraně a všeobecně byly zbraně v naší rodině něčím samozřejmým po generace. Ještě za totality mi pra strejda z Austrálie posílal různě časopisy o zbraních, které jsem pak všechny věnoval o pár desítek let později Střelecké Revue. Na ZŠ jsem chodil střílet  do Svazarmu a chvíli i dělal biatlon – především však abych mohl mít od 15 let doma malorážku…

 

Pokud jste sám začal takto brzy, vedete ke střelbě také své děti?

Ano, všechny děti jsem se zbraněmi seznamoval a seznamuji od mala. Především pak s ohledem na bezpečnost jejich použití, respekt,  aby vnímaly obrovskou míru zodpovědnosti, kterou na sebe berou, pokud drží v ruce zbraň.

Nejraději dynamickou střelbu

Jak často střílíte? Jaké drily cvičíte nejčastěji?

Nyní, když mám více času, se snažím střílet alespoň 1x týdně. S kamarádem chodíme střílet k Václavu Vinduškovi z krátké zbraně a samonabíjecí pušky, kde se zaměřujeme na disciplíny IPSC, 3-Gun. Občas si jezdím zastřílet z brokovnice Trap a Parkur. Z ostatních zbraní si střílím většinou sám pro radost a zábavu v rámci ladění a nastřelování zbraní především pro lov.

 

Jaká střelecká disciplína Vás baví nejvíc?

Obecně asi akční disciplíny ale radost mám i ze střelby na delší vzdálenosti a brokové střelby, takže asi vlastně vše…

 

Kromě výrobce jste také sběratelem, sportovním střelcem, myslivcem. Jaké jsou vaše nejoblíbenější zbraně v rámci těchto různých rolí, a případně jako součást EDC?

Tak z těch sběratelských jsou především zbraně od firmy Colt, revolvery Python, Anaconda a pistole v limitovaných edicích řady 1911. Pro lov jsem z větší části přešel u kulových opakovacích zbraní k Blaser R8, kde si ale většinou nechávám dělat hlavně na míru a v rážích, které nejsou u tohoto výrobce v nabídce. Z krátkých zbraní – pistolí si rád zastřílím z Tanfoglia STOCK III, STI, Heckler a Koch, Springfield  a řady dalších které mám, ale poslední dobou mě chytlo střílet z revolverů na kovové gongy na delší vzdálenosti bez opory.

Samostatnou kapitolou jsou pro mě pak pušky typu AR (MSR), které jsou pro mě srdcovou záležitostí už od roku 1992, kdy jsem s nimi poprvé fyzicky přišel do styku v USA. Používám je jak na akční střelbu, tak i na střelbu na delší vzdálenosti, lov, plinking atd. Je to pro mě asi nejuniverzálnější dlouhá zbraň, která díky své nekonečné míře konfigurací může být postavena prakticky pro jakýkoliv účel. Mám je v mnoha provedeních a různých ráží, kde např. pro lov mě opravdu baví ráže 6,5mm Grendel.

 

Děkuji za rozhovor. Je něco, co byste vzkázal českým držitelům zbraní?

Aby byli především zodpovědnými držiteli a aby vytrvali v současných snahách a aktivitách, kdy se doopravdy podařilo udělat z tématu držení zbraní, když ne celospolečenské, tak určitě širokou veřejností vnímané téma. Osobně doufám, že se nakonec podaří prosadit ústavní dodatek a bude schválen nový zákon o zbraních, který bude alespoň tak stejně kvalitní a vyvážený, jako je ten stávající


Zbraně & …

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *