Fact check

Fact check: Událo se letos přes 560 masových střeleb v USA? Česká televize

Redaktor České televize v hlavním zpravodajském bloku 26.10.2023 v segmentu Masové střelby v USA uvedl: “Za letošní rok americké úřady uvádějí už přes 560 případů masové střelby.” Je toto tvrzení pravdivé?

Přestřelili stokrát nebo desetkrát?

Česká televize neuvedla zdroj pro své tvrzení, a není tedy jasné, z jakých dat čerpala. Číslo 560 incidentů se nicméně naprosto vymyká známým oficiálním statistikám, a tedy jistě stojí za pozornost.

Například ve stejný den vyšel na webu aktuálně.cz článek, podle kterého bylo letos v USA zaznamenáno pouze pět (5) případů masové střelby. Pokud web známý šířením dezinformací proti civilnímu držení zbraní (např. 1, 2, 3, 4, 5) uvádí stokrát (100x) nižší číslo, než Česká televize, opravdu to bije do očí.

Aktuálně.cz v článku odkazuje na data neziskové organizace při Hamlinské univerzitě Violence Project. Ta sleduje situace “Mass public shooting” (masové střelby na veřejnosti) dle definice výzkumné služby kongresu. S ohledem na její postavení lze toto považovat za “úřední definici”. Jde tedy o případy (s. 10):

incidentů vícenásobného usmrcení, při nichž bylo střelnou zbraní zavražděno čtyři nebo více obětí (mimo pachatele), a to při jediné událost, přičemž přinejmenším některé z vražd nastaly na veřejném místě či v blízké místní vzdálenosti (například pracoviště, škola, restaurace či jiné veřejné místo), a vraždy nejsou přičitatelné jiné kriminální aktivitě či obvyklým okolnostem (ozbrojená loupež, zločinecký souboj, pojistný podvod, hádka či romantický trojúhelník).

Další statistika, u níž lze hovořit o tom, že pochází od “amerických úřadů”, se týká aktivních střelců dle ročenek FBI (2022). Loni FBI uváděla 50 takovýchto incidentů (tj. 10x méně, než ČT), přičemž definice zní následovně:

jedna nebo více osob, které jsou aktivně zapojeny do zabíjení či pokusu o zabití osob v obydlené oblasti, a to pomocí střelné zbraně, přičemž jsou vyloučeny případy sebeobrany, gangového a jiného kriminálního násilí či násilí mezi příbuznými.

560 masových střeleb

Odkud tedy mohla Česká televize čerpat své číslo o 560 masových střelbách? Nápovědu poskytuje předchozí segment týkající se útoku aktivního vraha v Maine, v němž je v 3:27 min citován názor zástupkyně lobbyistické organizace zaměřené na omezení občanských práv v oblasti civilního držení zbraní Brady’s Campaign, která v tiskové zprávě hovoří o “více než 500” takových situací letos. Jinak se Brady’s na webu podobněji mass shootings nevěnuje.

Patrně jedinou organizací, která vede tak vysokou statistiku, je Gun Violence Archive. Ohledně kontroverznosti statistik GVA vydala článek dokonce i CNN, jinak známá svým protizbraňovým zaměřením. GVA vychází z následující definice pro mass shooting:

situace, při nichž bylo postřeleno nebo zabito čtyři nebo více osob, mimo střelce. GVA z definice neodnímá žádnou podkategorii střelby.

Přitom je zásadní, že:

  • GVA není hodnotově neutrální organizací. Její spoluzakladatel Mark Bryant se v minulosti vyjadřoval pro omezení civilního držení zbraní.
  • Uvedená definice se odklání od definic užívaných úřady. Tím GVA dochází k číslům 100x vyšším než výzkumná služba kongresu a 10x vyšším než FBI (zde je přehled), viz výše.
  • Velká část statistiky GVA je spojena s jiným kriminálním násilím. Pokud Česká televize hovoří o 560 “masových střelbách“, diváci si s tím jistě nespojují například přestřelku mezi členy drogových gangů.
  • Kromě těchto výhrad se statistika GVA zdá odpovídat jejich samozvané definici.

Verdikt

Česká televize neidentifikovala, které “americké úřady” mají být zdrojem čísla přes 560 masových střeleb od počátku roku. Žádný úřad, který by vedl statistiku s obdobným číslem, se mi nepodařilo dohledat. Výzkumná služba kongresu i FBI vedou statistiky s řádově nižším počtem incidentů.

Zdrojem, který uvádí takto vysoký počet incidentů, je nezisková organizace Gun Violence Archive, kterou lze považovat za obecně protizbraňovou. Nelze vyloučit, že v zpolitizované rovině na něj někdy odkázali i někteří politici, avšak to z něj nečiní zdroj postavený na roveň americkým úřadům.

V úvodu citované tvrzení tedy ze strany České televize představuje dezinformaci, a to v několika rovinách:

  • Vše nasvědčuje tomu, že nejde o data “amerických úřadů“.
  • Definice, z níž vychází zdrojová statistika, je vzdálená obecně uznávaným definicím (včetně definic užívaných kongresem a FBI) a je považována za kontroverzní, na což měla ČT upozornit.
  • Kontroverzi ve vztahu k definici podtrhuje fakt, že její zdroj není hodnotově neutrální.

Komentář zbrojnice.com

Tento typ dezinformování je českým veřejnoprávní médiím vlastní. V článku Fact check – Střelba v americké škole co 60 hodin, ČRo jsem dříve popsal, jak Český rozhlas šíří dezinformace o počtu “střeleb” v amerických školách. Statistika, se kterou pracuje Český rozhlas zahrnuje do „školních střeleb“ například sebevraždu 31letého muže v automobilu na parkovišti před školou ve večerních hodinách (daná škola nadto byla již 7 měsíců zavřená), nebo střelbu do vzduchu v 8 hodin večer na parkovišti poblíž školního hřiště.

One Reply to “Fact check: Událo se letos přes 560 masových střeleb v USA? Česká televize

  1. Od “spacákové revoluce” (tedy privatizace redaktory) v roce 2000 v tomto státě žádné veřejnoprávní médium neexistuje. ČT a ČRo jsou privátní protistátně aktivistické spolky, neoprávněně vybírající poplatky na základě zákonů, které z principu nedodržují. Přežívají jako falešně veřejnoprávní jen díky řadě navazujících organizací (rad, politických a aktivistických spolků), pro které jsou zlatý důl. To samo o sobě definuje, co se dá od nich očekávat – protinárodní propaganda, lži a zlodějna.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *