Zahraničí

Analýza: (Ne)legálnost zbraní v případu Kylea Rittenhouse

Kyle Rittenhouse byl zproštěn obžaloby v souvislosti se střelbou, k níž přistoupil 25.8.2020 po napadení skupinou osob v průběhu tzv. převážně pokojných protestů v Kenoshi, Wisconsinu. 19.11.2021 porota rozhodla v jeho prospěch ve všech z pěti obvinění souvisejících přímo se střelbou (2x vražda, 1x pokus o vraždu, 2x ohrožení života).

O čtyři dny dříve, 15.11.2021 bylo vydáno rozhodnutí týkající se obžaloby Rittenhouse z nelegálního držení zbraně. Následně aktuálně.cz zveřejnilo dezinformační článek, v němž autorka Dominika Pelínová mj. uvedla: “S sebou měl poloautomatickou pušku AR-15, kterou mu koupil jeho kamarád. Sám byl ještě příliš mladý na to, aby zbraň legálně vlastnil.

Je tedy na místě se podrobně podívat na (ne)legálnost zbraní, které mají souvislost s případem Kylea Rittenhouse.

Jacob Blake – nůž s oblou čepelí, patrně karambit

Užití zbraně

Převážně pokojným protestům, v jejichž průběhu bylo do základů vypáleno 40 budov (Zdroje: 1, 2, 3, 4) předcházel incident, k němuž došlo 23.8.2020. Při něm policista bílé pleti postřelil podezřelého černocha Jacoba Blakea, který se násilím bránil zatčení, přičemž měl v ruce nůž.

Policii na místo přivolala žena, která tvrdila, že do jejího obydlí vnikl muž. Ten zde neměl co dělat a navíc jí uzmul klíče od vozidla. Hlídka, která jela na místo, od dispečera zjistila, že na dané adrese je vedeno bydliště podezřelého, na kterého byl vydán zatykač pro sexuální napadení, porušování domovní svobody a výtržnictví.

Když policisté dorazili na místo, probíhala zde hádka mezi vícero ženami a podezřelým. Podezřelý se odmítl nechat spoutat a došlo k potyčce mezi ním a policisty. Jacob Blake získal převahu. Navzdory použití taseru se mu podařilo policistům, které při potyčce srazil k zemi, vymanit. Zatímco policisté Blakea vyzývali, aby odhodil nůž, on se snažil utéct a nastoupit do automobil, klíče k němuž měl dle oznamovatelky ukrást při vloupání do domu. Ve voze se nacházely děti této ženy (že šlo o společné děti, policisté vědět nemohli).

Ve chvíli, kdy se natahoval do automobilu, byl opakovaně zasažen střelbou policisty.

Jacob Blake měl v průběhu potyčky s policisty v rukou nůž. Sám k tomu uvedl:

Uvědomil jsem si, že jsem upustil nůž, měl jsem malý kapesní nůž. Zvedl jsem ho po té, co jsem se dostal z [policisty], protože když použili taser, tak jsem [na policistu] upadl.

Legalita Blakeovy zbraně

Podle závěrečné zprávy státního zastupitelství měl Jacob Blake v rukou “nůž s oblou čepelí“. Nejspíš se jednalo o karambit.

Wisconsinská legislativa zakazuje nošení nožů, které lze považovat za nebezpečnou zbraň, osobám, na které se vztahuje zákaz držení palných zbraní. Nebezpečnou zbraní se rozumí taková, jejíž způsob užití pravděpodobně přivodí zranění či smrt.

Karambit je indonéský bojový nůž inspirovaný drápy tygra. Jeho oblá čepel de facto znemožňuje jiné než bojové užití. Patrně by jej šlo zařadit mezi nože, které ve Wisconsinu nesmí nosit osoby se zákazem držení palných zbraní.

Jacob Blake byl stíhán mimo jiné za následující trestné činy:

  • V roce 2015 měl údajně v opilosti při hádce v baru vytáhnout pistoli a mířit jí na jiného muže. Přitom mu vypadl zásobník na zem. Když jej z baru vykázala obsluha, měl na osazenstvo baru mířit skrz sklo. Při následném zastavení policií se měl Blake dostat do potyčky se strážníky. Byl obviněn ze vzdorování zatčení, lehkého zranění policisty, nelegálního nošení zbraně, nošení zbraně pod vlivem alkoholu, nebezpečného užití zbraně a výtržnictví. Hrozilo mu 8,5 let ve vězení a USD 50.000 pokuta. Obvinění bylo stažena “kvůli problémům se svědky a stáří případu.”
  • V době svého zatčení Blake čelil obvinění ze sexuálního násilí na své partnerce, přičemž v ČR obdobné jednání odpovídá definici znásilnění. Tato obvinění byla po jeho postřelení stažena.

Některé státy USA v případech domácího násilí kladou omezení na držení zbraní již ve fázi obvinění. Wisconsin zakazuje držení palných zbraní, potažmo nošení “nebezpečných nožů”, až v případě pravomocného odsouzení.

Závěr: Jacob Blake nosil nůž, který měl v průběhu zatýkání policisty v rukou, legálně. V souvislosti se samotným vytažením nože v průběhu zatýkání obviněn nebyl.

Joshua Ziminski – krátká palná zbraň

Užití zbraně

Joshua Ziminski byl první osobou, která na místě v průběhu nahánění Kylea Rittenhouse vystřelila z palné zbraně. K výstřelu došlo těsně předtím, něž Rittenhouse doběhl útočník Rosenbaum, a to ze vzdálenosti menší než 30 metrů.

Obžaloba tvrdila, že Ziminski vystřelil po té, co na něj měl Rittenhouse namířit svou pušku. Toto tvrzení opřela o video, které v průběhu incidentu pořídily bezpečnostní složky z dronu. Uvedené video přitom obžaloba měla poskytnout obhajobě ve výrazně nižší kvalitě, než následně předvedla porotě u soudu. To také vedlo obhajobu k návrhu na zastavení řízení pro porušení základních procesních pravidel. Soudce rozhodl, že tento návrh posoudí až po rozhodnutí poroty.

Obhajoba verzi obžaloby, podle níž měl Rittenhouse mířit na Ziminského, odmítla jako nesmyslnou. Přitom odkazovala na nízkou kvalitu videa, ze kterého namíření zbraně nebylo možné rozpoznat. Samotný soudce konstatoval, že z videa tvrzení obžaloby o namíření zbraně nelze rozpoznat. Podle obhajoby se Rittenhouse neobával o svůj život jen kvůli fyzickému útoku Rosenbauma, ale také střelbě, kterou slyšel za svými zády v průběhu nahánění.

Samotný Ziminski byl v souvislosti se svou převážně pokojnou účastí na protestu obžalován ze žhářství, výtržnictví a nebezpečného užití zbraně. Žhářství souvisí s tím, že měl společně se svou přítelkyní a Rosenbaumem zapálit kontejner, který se následně pokoušeli zatlačit do prostoru benzínky. Kyle Rittenhouse byl součásti skupiny ozbrojených osob, které tuto benzínku bránily, a které onen požár uhasily.

Obžalobu proti Ziminskému vede stejný žalobce jako proti Rittenhousovi. Soudní jednání proběhne až v lednu 2022.

Přestože obžaloba svou hlavní verzi stavěla právě na tvrzené provokaci Rittenhouse vůči Ziminskému, jako svědka jej nepředvolala.

Legalita Ziminského zbraně

Jak je rozvedeno výše, odsouzení zločinci nesmějí ve Wisconsinu držet zbraně. Obdobný zákaz obsahuje také federální právo, které nadto zapovídá držení zbraní poživatelům zakázaných drog.

Joshua Ziminski má následující trestní minulost:

  • V roce 2002 obviněn za loupež s užitím násilí, avšak odsouzen za výtržnictví.
  • V roce 2005 odsouzen za držení marihuany a řízení vozidla navzdory předchozímu zákazu.
  • V roce 2016 odsouzen za ujetí od dopravní nehody.
  • V roce 2020 byl obviněn z neplacení výživného na děti, obvinění bylo následně staženo.
  • V červnu 2020 byl obviněn z napadení a výtržnictví v souvislosti s domácím násilím, v době převážně pokojného protestu řízení nebylo uzavřeno.

Všechna pravomocná odsouzení i obvinění jsou v kategorii “misdemeanor”, tj. méně závažných trestných činů. Wisconsinská legislativa v tomto případě držení zbraně nezakazuje. Federální legislativa by mohla dopadnout na případ z června 2020, ale až po pravomocném odsouzení.

Co se týče nošení zbraně: Wisconsin vyžaduje povolení v případě skrytého nošení. Viditelně zde lze nosit krátkou i dlouhou zbraň bez povolení, ledažeskutečnosti a okolnosti vedou k závěru o kriminálním záměru osoby“.

Ziminského zbraň se policii zadržet nepodařilo – tvrdí, že mu byla ukradena.

Závěr: Joshua Ziminski zbraň držel legálně. Legálnost nošení nelze z dostupných informací posoudit, obvinění v této souvislosti vzneseno nebylo, přičemž zbraň se nepodařilo zajistit.

Kyle Rittenhouse – puška Smith & Wesson M&P15

Užití zbraně

Kyle Rittenhouse ze své pušky poprvé vystřelil 3 vteřiny po té, co padl výstřel z pistole (či revolveru) Joshuy Ziminského. Vystřelil ze vzdálenosti méně něž 1,2 metru na Rosenbauma, který jej společně s dalšími osobami nahnal do slepé uličky mezi automobily na parkovišti. Vystřelil čtyřikrát, přičemž opakovaně zasáhl Rosenbauma.

V souvislosti s tím byl Rittenhouse obviněn z vraždy Rosenbauma a ohrožení života poblíž stojícího kameramana.

Následně se Rittenhouse vydal na útěk směrem k policii na opačném konci ulice. V jeho průběhu byl naháněn a napadán převážně pokojnými protestujícími.

Po té, co Rittenhouse spadnul na zem:

  • Vystřelil na Maurice Freelanda, který Rittenhouse ležícího na zemi kopnul z rozběhu a výskoku do hlavy. Freeland nebyl zasažen, následně se stáhnul. V souvislosti s tím byl Rittenhouse obviněn z ohrožení života Freelanda.
  • Vystřelil na Anthony Hubera, který Rittenhouse ležícího na zemi udeřil skateboardem do hlavy. Hubery byl zasažen, v souvislosti s čímž byl Rittenhouse obviněn z vraždy.
  • Vystřelil na Gaige Grosskreutze. Ten se nejprve přiblížil se zbraní v ruce. Rittenhouse na něj namířil a když Grosskreutz ucuknul, nevystřelil. K výstřelu došlo o moment později po té, co Grosskreutz namířil svou ruku s pistolí proti Rittenhouseovi. Grosskreutz utrpěl devastující poranění bicepsu. V souvislosti s tím byl Rittenhouse obviněn z pokusu o vraždu.

Pozn.: Byť se z popisu českých masmédií může zdát, že věc má rasový podtext, Rittenhouse i všichni zasažení jsou běloši.

Legalita Rittenhouseovy zbraně

Zatímco Rittenhouse žije se svou matkou v Antiochu, Illinois, jeho otec žije přes hranici v 30 minut vzdálené Kenoshi, Wisconsinu. Rittenhouse tak se svou sestrou v Kenoshi trávil poměrně hodně času. Sestra zde navázala vztah s Dominickem Blackem, který se následně stal velmi dobrým kamarádem Rittenhouse. Podle Blacka spolu trávili čas prakticky každý den.

Rittenhouse byl v květnu 2020 na lovu s rodinou Blacka. Zde se mu zalíbila Blackova AR 15 takovým způsobem, že si chtěl jednu pořídit. Dal Blackovi peníze a požádal ho, aby jednu pro něj koupil a držel. Z této zbraně pak společně několikrát stříleli. V den incidentu Blacka a Rittenhouse požádal Blackův kamarád a zaměstnanec autoopravny, která byla o den dříve vyrabována, o pomoc při ochraně budovy. Přilehlá benzínka patřila stejnému majiteli.

Zde přichází zásadní nepochopení ze strany prakticky všech masmédií. Zbraňová legislativa se v USA velmi liší v rámci jednotlivých států. Illinois, kde Rittenhouse bydlel se svou matkou, patří k těm nejpřísnějším. Podobně jako Česká republika Illinois podmiňuje držení zbraně získáním zbrojního průkazu, což lze až od 21 let věku. Rittenhouse tedy nemohl legálně držet zbraň pouze na území státu Illinois.

Oproti tomu Wisconsinská legislativa patří v rámci USA k těm permisivnějším. Palné zbraně zde lze držet již od 16 let věku, přičemž v rámci stanovených výjimek mohou zbraň držet i mladší osoby. Zvláštní povolení se nevyžaduje.

Osoby mladší 18 let nesmějí držet a nosit “nebezpečné zbraně”, přičemž za nebezpečné zbraně se dle zákona nepovažují “pušky a brokovnice”. Zbraně s hlavní delší než 16 palců jsou dle federálního práva puškami. Rittenhousova AR-15 měla hlaveň delší než 16 palců.

Obvinění, která nemají smysluplný podklad, může soudce zamítnout, aniž by o nich nechával rozhodnout porotu. 15.11.2021 soudce vyzval žalobce, aby se vyjádřili, zda-li chtějí nějakým způsobem doplnit svá tvrzení týkající se obžaloby ohledně nelegálního držení zbraně. Obžaloba tak neučinila a soudce s odkazem na výše uvedenou právní úpravu obžalobu z nelegálního držení zbraně zamítl.

Co se nošení týče, jak je uvedeno výše, legálně drženou dlouhou zbraň lze ve Wisconsinu nosit viditelně bez dalšího.

Rittenhouse jako jediný z přímých účastníků incidentu neměl zápis v trestním rejstříku.

Závěr: Kyle Rittenhouse pušku AR 15 držel a nosil na území Wisconsinu legálně. V domovské Illinois Rittenhouse palnou zbraň držet a nosit naopak nesměl.

Pozn.: V souvislosti s koupí pušky pro Rittenhouse čelí Black obvinění ve zvláštním řízení. S ohledem na Rittenhousovo zproštění lze v tomto směru také očekávat zproštění Blacka.

Gaige Grosskreutz – samonabíjecí pistole

Užití zbraně

Gaige Grosskreutz, povoláním záchranář, byl také součástí převážně pokojného davu. V soudním líčení svědčil, že z dálky uslyšel střelbu. Když zahlédl Rittenhouse běžícího ulicí, tak byl přesvědčen, že se jedná o aktivního útočníka. Proto se rozhodl ho zadržet.

K Rittenhousovi sedícím na zemi po útocích Maurice Freelenda a Anthonyho Hubera přistoupil do bezprostřední blízkosti s pistolí v ruce. V té chvíli na něj Rittenhouse namířil, načež Grosskreutz ucukl. Zatímco hlaveň Rittenhouseovy zbraně namířila jinam, Grosskreutz opět učinil pohyb vpřed, přičemž svou pistoli namířil na Rittenhouse. Při prvotním výslechu na policii Grosskreutz naopak tvrdil, že zbraň nevytáhnul, že mu vyklouzla z pouzdra, když upadl po svém postřelení.

Rittenhouse v mžiku pohnul zbraní zpět a zasáhl Grosskreutze do bicepsu, čímž došlo k faktické dezintegraci 90% svalové hmoty.

Grosskreutz měl náboj v komoře, vystřelit nestačil.

Legalita Grosskreutzovy zbraně

Grosskreutz má velmi bohatou trestní historii. V případě závažných trestných činů ale již došlo k jejich zahlazení, a méně závažné nepředstavují zákaz legálního držení zbraně.

Dle vlastního tvrzení Grosskreutz dříve držel povolení ke skrytému nošení zbraně, jeho platnost ale vypršela.

Závěr: Gaige Grosskreutz držel pistoli legálně, avšak nosil ji skrytě v rozporu se zákonem. Pokud by ji nosil viditelně, zákon by neporušil.

Další účastníci

Není známo, že by další přímí účastníci incidentu u sebe měli zbraně, resp. z jejich strany k použití zbraně nedošlo (s výjimkou Anthony Hubera, který použil skateboard jako provizorní zbraň). S ohledem na nelegální skryté nošení Grosskreutzem nicméně pro úplnost na závěr zhodnotím možnost držení a nošení zbraně také zbývajícím třemi účastníky.

  • Joseph Rosenbaum – tento 36 letý muž, který byl v čele davu nahánějícího 17 letého Rittenhouse, po roce 2002 análně znásilnil pět chlapců ve věku 9 – 11 let, za což byl odsouzen k 14,5 letům odnětí svobody. Ve vězení opakovaně porušoval předpisy. V době incidentu čelil obžalobě za domácí násilí, přičemž jen o několik hodin dříve byl propuštěn z psychiatrické detence po pokusu o sebevraždu. Rosenbaum v souladu se státní i federální legislativou palnou zbraň držet nesměl.
  • Anthony Huber v roce 2013 strávil 4 měsíce ve vězení po té, co řeznickým nožem ohrožoval svou babičku a bratra v průběhu hádky ohledně úklidu. Bratrovi nůž přiložil ke krku, následně jej škrtil. V roce 2018 byl Huber odsouzen za domácí násilí a výtržnictví. Přesné podrobnosti ohledně těchto odsouzení se mi nepodařilo nalézt. Vzhledem k tomu, že federální zákony zakazují v případě domácího násilí držení palné zbraně i pokud jde o “misdemeanor”, s největší pravděpodobností Huber v souladu s federální legislativou palnou zbraň držet nesměl.
  • Maurice Freeland
    • má velmi dlouhou kriminální historii s 25 záznamy v rejstříku. Naposledy byl ve vězení v době mezi květnem a říjnem 2021. V rámci převážně pokojného davu se pohyboval v době, kdy byl v podmínce. S ohledem na svou kriminální minulost Maurice Freeland v souladu se státní a federální legislativou zbraň držet nesměl.
    • Freeland byl v obžalobě označen jako “neznámá osoba”, přičemž Rittenhouse byl obžalován z ohrožení jeho života (na něj vystřelil po té, co jej Freeland z rozběhu a výskoku kopnul do hlavy). Freelandova identita vyšla najevo až v závěru řízení. On sám přitom obžalobě navrhoval, že bude svědčit, a to výměnou za imunitu ve vztahu k jeho dalším běžícím trestním řízením.

Závěrečná poznámka

Soudce Schroeder obhajobě zakázal v řízení poukázat na trestní minulost účastníků incidentu, a to s ohledem na fakt, že Rittenhousovi nemohla být v době útoku známa.

Tento článek zkoumá výhradně otázku legálnosti zbraní souvisejících s případem Kylea Rittenhouse, případně možnosti legálního držení zbraní dalších účastníků.


Související:

Civilní držení zbraní v USA

Společnost a legislativa

Nošení zbraně pro sebeobranu

Držení zbraní a kriminalita

4 Replies to “Analýza: (Ne)legálnost zbraní v případu Kylea Rittenhouse

  1. Moment, kdy žalobce zkusil přesvědčit porotu o tom, že Rittenhouse ztralil právo na sebeobranu, protože u sebe měl zbraň, mi připomněla podobně dementní výrok u českého soudu…

  2. Tahle kauza navždy změnila význam slov “mostly peaceful”, média byla v hajzlu už předtím, ale teď se některé stanice kají a možná že už si právníci brousí zuby na miliónové odškodné podobně jako Nicholas Sandmann… S pozdravem Let’s Go Brandon se loučím a děkuji za shrnutí celého příběhu.

  3. Pane Gawrone, z nejakeho duvodu se nejde na stranky zbrojnice.com pripojit pomoci sluzby Tor. Pro diskuze o rasovych utocich je predbezna opatrnost v demokraticke spolecnosti nutna. Mohl byste to opravit ?

    1. Bohužel neznám službu Tor a nevím, jak by se to dalo opravit.

      Pokud se služba Tor skrývá za IP/VPN, ze kterého systém zaznamenal příliš velkou aktivitu, je možné, že tuto IP blokuje. Pak jde o ale o bezpečnost webu, byť rozumím, že individuálním uživatelům bez postranních úmyslů to může činit potíže.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *