Fact check

Fact check: Výzva Evropského parlamentu k zákazu nošení nožů, Evropská komise & aktuálně.cz

Masmédia se zpožděním zaregistrovala zprávu Zvláštního výboru pro terorismus navrhující zákaz nošení nožů a zákaz držení vybraných typů nožů, kterou v prosinci 2018 schválil Evropský parlament. V návaznosti na článek serveru deník.cz Evropská komise vydala noticku, že jde o “hloupost” a “nesprávné tvrzení”. Toho se okamžitě chytili eurofilní čeští novináři s články tvrdícími, že jde o fake news a dezinformace, v čele s aktuálně.cz.

Tématu jsem se podrobně věnoval v článku: Evropský parlament: bojujte proti terorismu zákazem nošení nožů, úplným zákazem zombie nožů a motýlků. Podívejme se na tento fake fest ve větším detailu.

I. K čemu přesně byly vyzvány členské státy EU

Evropský parlament 20.12.2018 schválil zprávu Zvláštního výboru pro terorismus. Ta obsahuje v odst. 194 následující větu:

Evropský parlament vybízí členské státy k zhodnocení možných omezení v oblasti nošení nožů bez oprávněného důvodu, zákazu zvlášť nebezpečných nožů, jako jsou zombie nože či motýlky, a k prosazování těchto opatření online.

The European Parliament encourages Member States to evaluate possible restrictions on the carrying of knives without a valid reason, the banning of particularly harmful knives such as zombie or butterfly knives, and the enforcement of these measures online.

II. Co napsal deník.cz

Po razantním návrhu Evropské unie k omezení střelných zbraní přichází z Bruselu tentokrát „jen“ návrh, který se týká i omezení používání a nošení nožů.

Měl by být nůž povinnou výbavou každého kluka či chlapa, nebo jde o nebezpečnou zbraň, která si zaslouží regulaci? Česká republika nošení nožů v podstatě neomezuje, avšak Evropský parlament navrhuje zavedení zákazu nošení nožů bez zjevného účelu. V některých členských státech už podobné zákazy platí.

Dále je v textu lehce nepovedený překlad výše uvedené výzvy Evropského parlamentu, nicméně co se týče shrnutí obsahu výzvy, pak vše, co uvádí deník.cz, je pravdivé, včetně upřesnění, že jde o výzvu adresovanou členským státům.

III. Reakce Evropské komise

Shrnutí ze stránky zastoupení Evropské komise v ČR zaměřené na boj s fake news je krásným příkladem, jak se vytvářejí dezinformace. Skoro jakoby zaměstnanci Komise chodili na stejná školení v Petrohradu s autory Sputniku.

Z článku deník.cz ocitovali pouze návětí s otázkou, které neobsahuje žádné hodnotové tvrzení. Přesto dále hovoří o tom, že jde o “hloupost” a “nesprávné tvrzení”.

Deník.cz v článku zcela správně uvedl, že jde o návrh Evropského parlamentu, příčemž dále v textu je uvedeno, že jde o výzvu členským státům k zhodnocení zavedení daných zákazů. Tedy přesně to, co je obsahem výzvy.

Pokud jde o odkaz na “nesprávné tvrzení”, shrnutí EK vede polemiku s tezí, která prostě v původním článku není. Shrnutí EK je tedy lživé.

Pokud jde o celkové vyznění, pak jde o dezinformaci – shrnutí vyvrací něco, co původní článek vůbec neobsahoval, a to uvedením faktů, která jsou obsažena také v původním článku.

Další dezinformací je snaha o zlehčení toho, co jsou zombie nože: “to jsou ty, které se hodí především při zombie apokalypse“. Jejich definici přitom můžeme hledat například v právu Velké Británie: “jedná se o nože mající ostří, ozubené ostří a obrázek nebo nápis (na rukojeti nebo čepeli), který naznačuje účel spočívající v násilném užití.

IV. Navazující článek aktuálně.cz

Článek aktuálně.cz obsahuje celkem 5x slovo dezinformace a 1x slovní spojení fake news. Co do obsahu nicméně především pouze přejímá výše uvedenou lež a dezinformace Evropské komise a dále přidává:

Kromě toho, že se návrh týká jen některých typů nožů (…)

Autor zřejmě trpí nízkou funkční gramotností. Návrh totiž zcela jednoznačně směřuje ke třem samostatným oblastem:

  • zákaz nošení nožů – nehledě na typ – bez oprávněného důvodu (smíte vlastnit doma ve sbírce, nesmíte nosit u sebe na místech veřejnosti volně přístupných)
  • zákaz tzv. “zvlášť nebezpečných nožů” (nesmíte nosit, nesmíte vlastnit)
  • prosazování zákazů online

Tvrzení aktuálně.cz je tedy lživé.

Nic vám nezakazujeme, dokud vám to nezakážeme

Něco rozhodneme, necháme to chvíli ležet a čekáme, co se stane. Pokud kolem toho nikdo nedělá rozruch, což většinou nikdo nedělá, protože většina lidí nerozumí tomu, co se rozhodlo, tak pokračujeme krok za krokem, dokud není cesty zpět.

Takto shrnul hlavní princip bruselské politiky samotný Jean Claude Juncker (zdroj).

Tomu odpovídal také vývoj předcházející novelizaci evropské zbraňové směrnice. Od roku 2011 byl vypracován bezpočet nezávazných stanovisek, studií, výzev a doporučení směřujících k zákazům a konfiskacím legálně držených zbraní.

Snahy prosadit je jako závazné selhávaly až do chvíle, kdy nelegálně ozbrojení teroristé (většina z nich do EU přišla nelegálně v rámci migrační vlny) zaútočili v klubu Bataclan a na dalších místech v Paříži. O pár dní později Komise oprášila nezávazná a doporučující stanoviska… a co se dělo pak na poli legislativy upravující civilní držení zbraní, už všichni dobře víme.

Zastoupení EK v ČR může z plna hrdla křičet, že výzva k restrikcím v oblasti nožů je bezúčelná a k ničemu konkrétnímu nesměřuje. Zkušenost z minulosti takovému závěru ale neodpovídá.


Komentář zbrojnice.com

Skutečnosti fact-checkované v tomto článku jsou tak hloupé, až se tomu věřit nechce:

  • Ano, výbor Evropského parlamentu zaměřený na terorismus je přesvědčen, že zákazy nošení nožů a zákazy držení vybraných nožů mohou snížit míru teroristického nebezpečí v Unii.
  • Ano, Evropský parlament toto podepíše včetně výzvy k zvážení přijetí příslušných zákazů členskými státy.
    • Je pravda, že konkrétní zákaz Parlament nenavrhuje – on totiž nemůže. Evropský parlament nemá možnost sám navrhovat přijetí legislativy. To může činit pouze Evropská komise.
    • V květnu budete volit členy Evropského parlamentu, kteří nemají možnost navrhovat legislativu. Bez ohledu na výsledek voleb Věra Jourová již sdělila, že má přislíbeno pokračování na pozici komisařky (zdroj).
  • Boj zastoupení EK v ČR proti dezinformacím je opravdu úžasný:
    • Shrnutí popírá tezi, kterou původní článek neobsahoval.
    • Tvrzení “motýlkové nože (…) se hodí v pouličních bitkách ghett třetího světa” je na úrovni věty, že “vozy Scania se hodí k najíždění do bezbranných civilistů v ulicích evropských měst“.
    • Někteří fajnšmekři milují ten pocit vrhnout se na hříbky se zombie kudlou tak, až z nich budou cucky lítat” by bylo úsměvné, kdyby ve stejný den v Německu nevyšel článek o tom, jak bezzbraňové zóny komplikují život řemeslníkům. Němce už smích přešel stejně jako celou řadu českých turistů majících zkušenost s trestními stíháními za nože, které jim Polizei našli v batohu během tůry v pohraničí.

S těmito zkušenostmi tedy Evropská komise snad laskavě promine, že nezávazné výzvy k zákazům a omezením nepřecházíme s podobnou lehkostí jako zaměstnanci jejich pražského zastoupení.


Úvodní foto obsahuje nože, které si svépomocí navzdory zákazu a neustálému dohledu vyrobili klienti nejmenovaného vězeňského zařízení.


Zákazy nožů

 

3 Replies to “Fact check: Výzva Evropského parlamentu k zákazu nošení nožů, Evropská komise & aktuálně.cz

  1. Rybičky a Švýcaráky jsme nosili do školy už jako malí kluci, kdo neměl kudličku, jako by nebyl. Dnes není situace jiná, snad neznám kamaráda, který by u sebe neměl nožík a troufám si říci, že tak tomu bude i u 1/3 české mužské populace celkově. Ovšem je záhadou, že tu nemáme žádné teroristické útoky nožem.

    A já se ptám soudruzi z Brusele, čím to je?

    Jinak vsadím boty, že na nože se komise také dostane, dřív nebo později bude další směrnice.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *