Krátce

Kanada: Nechávejte klíče od auta v předsíni, aby vás doma nezranili ozbrojení lupiči

Statistiky zločinnosti v Torontu dosáhly na pozadí zavádění restrikcí civilního držení zbraní nového vrcholu, a to zejména v důsledku nárůstu násilných loupeží automobilů a ublížení na zdraví. Při setkání zástupců samosprávy s občany na konci února došlo také k debatě ohledně bezpečnosti ve městě. Konstábl Marco Ricciardi měl přitom pro obyvatele následující doporučení:

Pokud chcete předejít napadení ve svých domovech, nechávejte klíčenky u vchodových dveří. Protože oni se k vám vloupávají, aby ukradli auto, nechtějí nic jiného.

Čtvrt roku po zákazu nabývání pistolí tedy přišlo doporučení preventivně se poddat lupičům ve snaze předejít páchání násilí ve vlastním obydlí. To pochopitelně zaujalo média i veřejnost. Torontská policie o několik týdnů později v reakci vydala následující doporučení:

Počet vloupání do domů a krádeží aut vzrostl v roce 2023 o 400 procent. Policie se obává eskalace násilí, kdy jsou ke krádežím vozidel používány nejrůznější zbraně a střelné zbraně, a to i při vloupáních do domů. Torontská policie vždy radila veřejnosti, aby upřednostnila svou bezpečnost před bezpečností svého vozidla. Zde jsou způsoby, jak mohou členové veřejnosti chránit sebe, své domovy a svá vozidla:

      • Pokud je to možné, zaparkujte vozidla v garáži
      • Zajistěte, aby byla vaše příjezdová cesta dobře osvětlená, a nechte venkovní světla rozsvícená po celou noc.
      • Bezpečnostní kamery jsou přínosem
      • Pokud je to možné, nainstalujte si domácí bezpečnostní systém – aktivujte alarm na STAY, když jste doma, a AWAY, když jste venku.
      • Zvažte možnost připojení alarmu s detekcí pohybu k mobilnímu telefonu.
      • Na skleněná okna a dveře umístěte bezpečnostní fólie
      • Na dveřích mějte vícebodové zámky
      • Mějte zamčená vrata na dvoře a zabezpečená okna v přízemí.
      • Nepublikujte na sociálních sítích, když budete na dovolené pryč.
      • Nahlaste policii podezřelá vozidla/osoby v okolí.

Souvislosti

Kanadská vláda od roku 2020 postupně zavedla sérii restrikcí na civilní držení zbraní. V roce 2020 byly přijaty zákazy moderních sportovních pušek, a to po útoku nelegálně ozbrojeného pachatele, o jehož nelegálních zbraních sousedé policii informovali s mnohaletým předstihem. O rok později vládat představila návrh zákazu pistolí, který byl schválen v roce 2023.

Tím byla kanadská veřejnost fakticky připravena o možnost účinné obrany ve svém obydlí. Účinnou obranu mimo obydlí místní legislativa de facto znemožňovala dlouhodobě: V roce 2019 měl v celé čtyřicetimilionové zemi povolení k nošení zbraně pro sebeobranu pouze jeden člověk.

Zajímavostí kanadského zločinu je skutečnost, že navzdory lehké dostupnosti nelegálních zbraní pašovaných z USA jsou mezi pachateli velmi oblíbené po domácku vyrobené palné zbraně. Těmto “hobbymarketovým” zbraním místní policie přezdívá rozparovače střev pro převažující způsob užití a následků.

V souvislosti s kanadskou “epidemií násilných vloupání” do domů je dobré vzpomenout na švýcarskou kampaň před referendem k novelizaci evropské zbraňové směrnice. K hlavním argumentům v zemi, kde jsou zbraně přítomny ve většině domácností, přičemž v 11% obydlí se nacházejí armádou vydané vojenské útočné pušky, patřil odkaz na statistiky vloupání do obydlí:

Doma jsme zatím v bezpečí. Sice se ročně stane na 40.000 vloupání, ale taková, kdy je někdo doma, jsou naprosto výjimečná.

V Anglii, kde je zakázáno civilní držení zbraní, se každé druhé vloupání odehraje v přítomnosti rezidentů. Ve Švýcarsku by taková statistika znamenala, že by denně docházelo k více jak 50 vloupáním, která mohou vyústit v ublížení na zdraví nebo sexuální útok.

Kanaďané se rozhodli jít v rámci zbraňové legislativy britskou cestou, a zdá se, že výsledkem nyní bude také britská úroveň “bezpečí” ve vlastních obydlích.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *