Zahraničí

Kanada: Enormní nárůst nelegálních zbraní z hobbymarketů, policie se bojí hlavně “rozparovačů střev”

Kanada již několik let čelí postupnému nárůstu trestné činnosti páchané se střelnými zbraněmi, ke kterému dochází na pozadí pozvolného poklesu trestných činů páchaných s noži a jinými chladnými předměty. Zatímco počet osob zavražděných pomocí střelných zbraní vzrostl zpátky na úroveň roku 2008, policie čelí nové hrozbě v podobě nelegálních podomácku vyráběných zbraní.


Úvodní foto je ilustrační, jedná o zbraně vyrobené podomácku ze součástek běžně dostupných v hobbymarketu nadšencem v USA, které jsou v legálním držení.


Grafika: CBC News

Kanada a nárůst počtu zbraní “z hobbymarketu”

Kanadská policie opět bije na poplach ohledně dostupnosti nelegálních zbraní. Místní orgány dříve pravidelně vyvolávaly paniku a poptávku po změně legislativy v souvislosti s přeshraničním pašováním z USA a také s pronikáním legálně pořízených zbraní na černý trh. Tentokrát policisté poukazují na nový fenomén nelegální výroby zbraní ze součástek a pomocí nástrojů běžně dostupných v hobbymarketu.

Získat přehled o situaci v celé zemi je nemožné, neboť většina místních policejních velitelství nevede potřebné statistiky. Určitý obrázek si lze nicméně učinit ze situace ve Winnipegském okrese, kde žije 821tis z celkových 37 milionů Kanaďanů. Zatímco v roce 2016 zde policie zajistila jen 3 podomácku vyrobené zbraně, loni to již bylo 52. Jen za prvních 5 měsíců letošního roku jich policie zajistila 31.

Zdánlivě se může zdát o nepříliš vysoká čísla ve srovnání s celkovým počtem 1.747 zbraní zajištěných v roce 2018 (nárůst z 773 v roce 2016). Onen celkový počet ale velmi pravděpodobně stejně jako v ČR zahrnuje zbraně zajištěné legálním držitelům po pozbytí platnosti zbrojního průkazu či v návaznosti na úmrtí nebo zde neustále probíhající změny legislativy. Mezitím podomácku vyrobené zbraně jsou v Kanadě téměř výhradně v rukou zločinců.


Související: Kanada: právní rámec legálního držení zbraní civilisty


Různá kvalita pro různé způsoby užití

Kvalita policií zajišťovaných zbraní se zásadním způsobem liší. Podobně jako v Brazílii nebo Austrálii mají nejlepší zpracování zbraně pocházející ze sériové výroby v nelegálních manufakturách určené k prodeji členům zločineckých gangů. Jde o zbraně, které se plně vyrovnají nejlepším výrobkům evropských nelegálních manufaktur a pro účely podsvětí představují plnohodnotnou náhradu zbraní pocházejících od světových zbrojovek.

Určitou zajímavostí jsou regionální preference. Zatímco v Austrálii jsou mezi zločinci všudypřítomné Lutyho samopaly, v Kanadě podobně jako v Brazílii zřejmě převažují klony samopalu Mac 10.

O stupeň horší kvalitu vykazují zbraně vyráběné zločinci ad hoc, o které v Kanadě také není nouze. Je logické, že zločinecký zbrojíř dosáhne vyšší úrovně až po určitém čase, k čemuž se v případě výroby pro vlastní potřebu či pro potřebu omezeného okruhu členů gangu většinou nedopracuje. Přesto i tyto zbraně představují významné riziko pro společnost, jak jsme se nedávno mohli přesvědčit v souvislosti s teroristickým útokem v německém městě Halle.

Foto: Policie Winnipeg.

Zločinec – narkoman a jeho střílející bicyklová trubka

Výše uvedené typy zbraní jsou užívány především při páchání násilí proti jiným gangům či proti veřejnosti. Z čeho policistům opravdu vstávají vlasy na hlavě, je nárůst tzv. zip guns, nebo-li jednoduchých jednoranných zbraní vyráběných z běžně dostupných trubek.

Jinde na světě jsou tyto zbraně spojovány především s instalatérskými trubkami, v Kanadě si zločinci pro jejich výrobu údajně oblíbili bicyklové trubky. Policisté je zajišťují v různých velikostech i rážích, od .22LR až po 7,62×39.

Cena pistole nebo samopalu se na černém trhu v Kanadě může vyšplhat až k tisícům dolarů, avšak trubkové zbraně začínají na pouhých 20 dolarech. Díky své ceně se staly bežným nástrojem zločinců – narkomanů, jejichž počet v Kanadě v posledních letech výrazně narostl v souvislosti s pervitinovou epidemií.

Kanadští policisté nyní musí počítat s tím, že každé vloupání do automobilu nebo obydlí, u něhož zasahují, pro ně může představovat výrazně vyšší nebezpečí, než na co byli navyklí dříve. Nebezpečí, které je dále umocněno tím, že uživatelé pervitinu často trpí silnou paranoiou.

Seržan Kane k trubkovým zbraním vysvětlil:

Říká se tomu rozparovač střev. Útok přichází zblízka a je osobní. Prostě se vytáhne a je jedno, jak kdo umí střílet, ze vzdálenosti metru se do zamýšleného cíle trefí každý.

Zákonadbalí občané bez šance na legální obranu

Kanadští občané i nadále nesmějí držet zbraně pro účel sebeobrany. Povolení k nošení zbraně pro sebeobranu má v celé zemi jen jeden člověk. Poslední federální volby vyhrála se ztrátou 240.000 hlasů Liberální strana Justina Trudeau, jenž v rámci volební kampaně sliboval zásadní zpřísnění zbraňové legislativy.

Zdroje: CBC, CTV, CBC, CBC, CBC, CTV, Global News, Globe and Mail

Edit 27.11.2019: Opraven počet obyvatel Winnipegského okresu.


Kanada

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *