Zahraničí

Slovensko: Co můžete udělat, aby vás nesežral medvěd (legislativa a reciprocita skrytého nošení)

Zdá se, že nemine týden, aniž bychom v novinách nečetli o útoku medvěda na bezbranné lidi. Na Slovensku se už kvůli medvědům nedá ani pohybovat. V Kvačanech poranění páteře a zlámaná žebra, v Martinu okousaná noha, v Demänovských dolinách z části sežraná turistka. Dále Pribylina, Liptovská Sielnica, Stráňavy, a mnoho dalších. Slováci nejsou v bezpečí ani ve městech: medvěd zranil pět osob v Liptovském Mikuláši.

V tento den, kdy dokonce celý slovenský národ při volebních urnách hlasuje o míře příklonu na medvědí stranu, se nabízí otázka: Pokud nejste ochotni testovat strategii úplného podvolení se jako víla z úvodní fotografie, co můžete udělat, aby vás medvěd nesežral?

Reciprocita skrytého nošení

Pokládat si tuto otázku na webu, jehož téměř 80% čtenářů nosí palnou zbraň, je jako nosit dříví do lesa. Peter Fačko v jůli 2023 navíc ukázal, že nejde o teoretickou debatu, když svou legálně nošenou pistolí zastřelil útočící medvědici, která dříve toho dne zranila jiného muže.

Zde se musím přiznat, že jsem měl tento, respektive obdobný článek rozepsaný již v roce 2020. Zprvu v souvislosti s poslancem Pavlem Růžičkou předloženým pozměňovacím návrhem zavádějícím reciprocitu skrytého nošení (dnes poslední věta § 49 odst. 2 ZoZ), následně v souvislosti s obdobnými snahami na Slovensku, které byly bohužel neúspěšné.

Psát ale v roce 2020 článek o potřebě umožnění legálního skrytého nošení zbraně českých turistů v Tatrách, aby je nesežrali medvědi, by mé důvěryhodnosti nepřidalo. Dnes lze naopak na pozadí snah slovenské vlády o řešení medvědí hrozby skrz urychlenou změnu ústavy tento pohled považovat za spíše umírněný.

Vracím se tedy opět ke svému apelu na naše slovenské bratia ve zbrani, aby na nás nezapomněli a neustali ve svých snahách o zavedení reciprocity skrytého nošení.

Alternativy k devíti milimetrům jistoty v medvědím kraji

Obranný sprej představuje zvláštní věc. Rozhodně je na místě, aby jej nosil každý držitel zbraně, protože v našem kulturním prostředí převažují typy útoků, kdy může představovat nejvhodnější nástroj. Současně na tomto webu opakovaně upozorňuji na jeho omezenou účinnost obecně, a specificky na nízkou až nulovou účinnost vůči části potenciálních lidských útočníků.

To stejné lze konstatovat v souvislosti s medvědy. Určitě je lepší mít obranný sprej (velký kanystr, ne “městskou” kapesní verzi) než nic. Přitom je ale potřeba mít na paměti, že v řadě případů došlo k nalezení z části sežraných mrtvol turistů právě vedle zcela vypotřebovaného spreje (např. Wyoming, Alberta, ad.).

Chladné zbraně představují sice méně ideální variantu v důsledku nutnosti užití na kontaktní vzdálenost, nicméně zejména pro případ selhání spreje se mohou českému turistovi jevit jako vhodná možnost. Ostatně valaška, která je přímo navržena k proražení medvědí nebo vlčí lebky, může stejně dobře sloužit jako turistická hůl. Tomahawk skoro žádné místo nezabere, a pořádný nůž prostě k turistice patří.

Zde však narážíme na úskalí restriktivní slovenské zbraňové legislativy. Byť si podobné zákazy pojíme především s našimi západními sousedy, Slovensko je co do chladných zbraní obdobně restriktivní. Konkrétně § 47 odst. 1 písm. h) ziákona o priestupkoch stanoví:

Priestupku sa dopustí ten, kto nosí na miestach prístupných verejnosti chladné zbrane, najmä dýky, bodáky a šable, okrem prípadov, keď sú súčasťou rovnošaty, historického alebo národného kroja, výstroja a výzbroje ozbrojených síl, ozbrojených zborov a ozbrojených bezpečnostných zborov, alebo na športovú činnosť, výkon práva poľovníctva, rybárskeho práva, povolania alebo zamestnania, ako aj iné predmety, ktorými možno ublížiť na zdraví, ak možno z okolností prípadu alebo správania sa osoby usudzovať, že sa majú použiť na násilie alebo hrozbu násilím.

Pokuta až € 500 spolu s hodnotou propadnuté věci již přitom představuje docela znatelnou částku.

Pokud by snad někdo chtěl sázet na určitou benevolenci při výkladu slovenského zákazu nošení chladných zbraní, je na místě se vrátit k případu Petera Fačka, který se napadení medvědice ubránil střelbou. Slovenská policie totiž proti němu zahájila trestní stíhání a ohrožen byl až dvěma roky vězení. Stíhání bylo zastaveno až o více než půl roku později.

Medvěd napadá, neútočí: meze krajní nouze jsou přísnější

Rozdíl mezi krajní nouzí a nutnou obranou je v základu popsán ve zvláštním článku a dále podrobně rozebrán na s. 137 – 139 knihy Nutná obrana v právní praxi.

Opět se podívejme na případ Petera Fačka: Nejprve provedl dva výstražné výstřely. Očekával, že medvěda zastraší, ten se ale naopak okamžitě rozběhl proti němu. Následně Fačko směrem k rychle se přibližujícímu se medvědovi pudově vypálil celý zbytek zásobníku (10 nábojů), přičemž jej trefil jediným. Dle médií medvěd padl metr před Fačkem.

Krajní nouze má dvě meze, které nutná obrana nezná. Podívejme se, jak se aplikují v případě medvěda:

  • Subsidiarita. Tedy povinnost nebezpečí odvrátit co nejméně závažným způsobem:
    • Pokud se můžete schovat např. v autě, musíte to využít.
    • Pokud máte sprej a tomahawk, měli byste nejprve užít sprej.
    • Pokud máte palnou zbraň, měli byste nejprve využít varovný výstřel.
  • Proporcionalita: Nesmíte způsobit následek zřejmě stejně závažný nebo závažnější, než jaký hrozil:
    • Pokud medvěd trhá vašeho psa, nemůžete po něm střílet.
    • Obdobně, pokud medvěd ničí automobil.

Do schválení reciprocity zbývá LARP v Tatrách nebo Alpy

Při současné míře medvědí hrozby tak zbývají v zásadě pouze dvě možnosti. Pro ty odvážnější, bezdětné a s vyšší mírou fantazie s ohledem na slovenskou zákonnou výjimku ze zákazu chladných zbraní týkající se krojů: buďto přikoupit k valašce také tradiční beskydský kroj, případně doplnit tomahawk kostýmem apače. Přece jen, jakožto držitelé zbrojních průkazů jste zákonadbalými občany, a to i v případě zákonů hloupých.

A pro nás ostatní zbývají Alpy, alespoň dokud se nedočkáme zavedení reciprocity skrytého nošení. Nicméně pokud už bratia Slováci mění kvůli medvědům ústavu, nezbývá než doufat, že zbraňovou legislativu upraví také.

Brum, brum.

2 Replies to “Slovensko: Co můžete udělat, aby vás nesežral medvěd (legislativa a reciprocita skrytého nošení)

  1. Mať možnosť nosiť aj v krajinách, ktoré navštevujeme by bolo super. Akurát by to chcelo nejakú rozsiahlejšiu iniciatívu viacerých krajín a zaviesť to spoločne.
    Okrem toho mám pocit, že ten spolok zlodejov, magorov a kolaborantov, ktorý sa dostal k parlamentnej moci na Slovensku má kopu iných “starostí” než povoľovať ľuďom z okolitých krajín, aby sa im tam potulovali so zbraňami…
    Doplnok k medveďom – varovné výstrely ich len viac vydesia, takže to pravdepodobnosť priameho útoku ešte zvýši. Nejaké základné rady ponúka ŠOP: https://zasahovytim.sopsr.sk/

    1. Mému známému se celkem osvědčil sprej proti medvědům (bear spray), takový pepřák na steroidech. Jako jediné bezpečné (pro obě strany) řešení ho doporučovali i rangeři v parku, kde jsem pracoval. Jde koupit i tu…

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *