Čestná zmínka

Čestná zmínka: Inbal Rabin-Liberman a domobrana kibucu Nir Am (odražení teroristů Hamásu 7.10.2023)

Inbal Rabin-Liberman, styčnou bezpečnostní pracovnici (rabshatz) kibucu Nir Am, nacházejícího se dva kilometry od pásma Gazy a poblíž města Sderot, 7.10.2023 probudily sirény červené výstrahy značící probíhající raketový útok. S červenou výstranou se pojí povinnost schovat se v bombových bunkrech. Rabin-Liberman v mobilu otevřela zprávu obsahující pouze dvě slova: “teroristický útok“. Šlo o situaci, kterou dobře znala, její pozornost ale zaujalo něco úplně jiného: zvuk dvoutaktních motorů znějící nebem v okolí. Nevěděla, že jde o drony a teroristy snášející se do Izraele na motorových padácích, přesto dala před pravidly přednost své intuici, a svolala domobranu osady. Ostatním jedenácti domobrancům rozdala zbraně ze zbrojnice a rozmístila je na strategických přístupových cestách ke kibucu.

Rabshatz Inbal Rabin-Liberman a místní domobrana

Inbal Rabin-Liberman byla v posledních dnech často mimo domov. Před týdnem se účastnila protestů proti vládní justiční reformě, a večer před útokem slavila s rodinou v Tel Avivu. A to nejen poslední den svátku sukot, na nadcházející 9. říjen připadaly její 26. narozeniny. Nedala na přemlouvání příbuzných, aby přespala ve městě, a pozdě v noci se vrátila do svého kibucu.

V prosinci 2022 obyvatelé zvolili Rabin-Liberman do pozice rabshatze, styčného bezpečnostního pracovníka odpovědného za koordinaci domobrany a komunikaci s ozbrojenými složkami. Rabin-Liberman, veteránka bojového nasazení IDF, byla první ženou v kibucu na této pozici. Funkci převzala od svého strýce, který jí při té příležitosti řekl:

Doufám, že toho nebudeš mít mnoho na práci!

Domobrana, formálně nazývaná pohotovostní četa, v kibucu sestávala z rabshatze a 11 dobrovolníků. Pohotovostní čety začaly být zřizovány v 50. letech v návaznosti na zhoršení bezpečnostní situace po suezské krizi. Typická pohotovostní četa se skládá z trénovaných dobrovolníků, kteří musí být schopni reagovat v řádu minut na bezpečnostní hrozbu a zasáhnout způsobem, který pomůže překlenout čas potřebný k dojezdu bezpečnostních složek. Z právního hlediska v případě aktivaci domobranecké skupiny dochází následně k jejímu retroaktivnímu povolání jakožto vojenských rezervistů, díky čemuž je také jejich bezprostřední zásah vystaven méně přísnému následnému přezkumu.

Izraelská zbraňová legislativa od 90. let vedla k masivnímu odzbrojení civilistů. Popsána byla ve zvláštních článcích. Ve zkratce: zbrojní průkaz pro osobní obranu mohl obdržet pouze velmi omezený okruh osob s předchozím kvalifikovaným vojenským výcvikem. I poté pak tento držitel mohl mít pouze jednu pistoli a k ní jen padesát nábojů. Proto je v době před 7.10.2023 v souvislosti s Izraelem na místě hovořit spíše o pseudo-civilním držení zbraní. Lze tedy předpokládat, že z 900 členů kibuců jich možná několik mělo pistoli s pár náboji, ale jinak byli zcela odkázáni na dvanáct členů domobrany vyzbrojených útočnými puškami zapůjčenými armádou do centrální zbrojnice osady.

Ve většině jiných osad se obyvatelé v souladu s červenou výstrahou schovali do bombových krytů. Centrální zbrojnice se staly prvotním terčem útoků teroristů, se zjevným cílem předejít možnému ozbrojenému odporu. V kibucu Nir Am, podobně jako v mošavu Ein HaBesor, tomu ale díky rozhodné akci vedoucích jednotlivců ignorujících závazná pravidla bylo naopak.

Odražení útoku zástupců palestinské samosprávy

Přestože kibuc Nir Am se nachází pouhé dva kilometry od hranic pásma Gazy, nebyl úplně prvotním cílem teroristů. Ti mířili především do přilehlého města Sderot. Zatímco se domobranci rozmístili a připravovali přepadové kryty na přístupových cestách, postupně se k nim dostávaly zprávy o rozvíjejícím se masakru ve městě. Pokud dříve, když opustili své rodiny schované v krytech, mělo 11 mužských domobranců pochybnosti o správnosti rozhodnutí Rabin-Liberman, tak je o ně rychle připravil střet s realitou.

Dopady prvních raket přerušily elektrické vedení. Rabin-Liberman věděla, že bez elektřiny nebude možné otevřít bezpečnostní přístupové brány do osady, a zakázala údržbě nahodit náhradní generátory. Půl hodiny po rozeznění sirén zazvonil její telefon. Volal jí jeden z pracovníků z Gazy, kteří přespávali v domku v sadu vně osady. Zoufale křičel, že čelí střelbě z bílé dodávky. Rabin-Liberman mu neměla jak pomoci, mohla pouze doporučit, aby se pracovníci schovali poblíž a nevylézali, aby si je pak bezpečnostní složky nespletly s teroristy.

O chvíli později začala bitva: k vnějšímu perimetru kibucu se začala přibližovat skupina dvanácti teroristů. První potkal svůj konec po přelezení plotu poblíž vstupní brány, další dva byli střelbou zastaveni poblíž.

Domobranci postupně dostávali zprávy a telefonáty z jiných osad, popisující rozsáhlé masakrování civilistů a bezmoc tamějších bezbranných domobranců. Rabin-Liberman se marně snažila dovolat pomoci ozbrojených složek. Ty měly samy plné ruce práce: pouhého půl kilometru od kibucu na okraji Sderotu probíhala intenzivní bitva mezi teroristy a zásahovou jednotkou policie.

Příval teroristů zdánlivě neměl konce. Boj a přestřelky zpoza zákrytů na obou stranách trvaly další tři hodiny, dokud se na místo nedostali vojáci, kteří zneškodnili a odrazili zbývající útočníky. Celkem na místě zůstalo 25 těl teroristů.

Následky

Na rozdíl od jiných osad a měst toho dne představitelé palestinské samosprávy v kibucu Nir Am nevhodili žádné batole do ohně, neposadili do kruhu svázané rodiče s dětmi a neodřezávali jim zaživa kusy těla, neprováděli zde systematické mučení a znásilňování žen, a nikdo z obyvatel se nezařadil na seznam 1.400 cíleně zavražděných civilních obětí palestinské ofenzivy. Nikdo v osadě nebyl zraněn. Mimo perimetr osady, v domku uprostřed sadu, Hamás zavraždil sedm z devíti pracovníků pocházejících z Gazy.

Obyvatelé kibucu mohli opustit bombové úkryty až později večer, a následující den ve 3 hodiny ráno došlo k jejich koordinované evakuaci do Tel Avivu.

Zdroje: Walla, Jerusalem Post, Times of Israel, Israel 21C, IDSF

Pozn.: Některé zahraniční zdroje hovoří o tom, že domobrana zlikvidovala 25 útočníků, přičemž 5 zneškodnění připisují samotné Inbal Rabin-Liberman. V izraelských médiích ale tato čísla nebyla zmíněna.

Příklady zásahů ozbrojených civilistů:

Příklady útoků ve školách, při nichž proti pachatelům zasáhli ozbrojení civilisté:

Příklady útoků v modlitebnách, při nichž proti pachatelům zasáhli ozbrojení civilisté:

Příklady útoků v nákupních centrech, restauracích a jiných veřejných místech, při nichž proti pachatelům zasáhli ozbrojení civilisté:

Příklady útoků na veřejných prostranstvích, při nichž proti pachatelům zasáhli ozbrojení civilisté:

Příklady zásahů ozbrojených civilistů k záchraně členů bezpečnostních složek:

Příklady zásahů ozbrojených civilistů při násilném přepadení v obydlí

One Reply to “Čestná zmínka: Inbal Rabin-Liberman a domobrana kibucu Nir Am (odražení teroristů Hamásu 7.10.2023)

  1. Bezpochyby hrdinná akce několika statečných, kterážto měla za následek zachování života u mnoha potenciálních obětí na další roky. Bravo!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *