Zahraničí

Británie: od správního uvážení k myšlenkové policii [aktualizováno]

Svůj první článek na tomto blogu jsem v únoru 2018 věnoval vládnímu návrhu implementace zákazové směrnice a zejména otázce navrhovaného zavedení správního uvážení při procesu vydávání povolení k nabytí a držení nově zakázaných zbraní (celý článek: Implementace I – Nově zakázané zbraně). V článku jsem popsal s tím spojená rizika plíživého de facto zákazu, a také politizace otázky vydávání těchto povolení, jako se to stalo v Rakousku v případě vydávání povolení ke skrytému nošení zbraně.

Dalším významným rizikem zavádění správního uvážení je jeho zneužití pro vytvoření de facto myšlenkové policie. Toto se stalo v Německu a také Británii. Zářným příkladem je současné uzavření youtube kanálu Englishshooting, jehož autor Callum Long-Collins dostal od policie následující výběr: buď ukončí své aktivity na youtube, kde propagoval liberalizaci zbraňové legislativy, nebo nebude moci držet zbraně.


Související: C. Long-Collins: nemohu riskovat svobodu projevu


EnglishShooting

Kanál EnglishShooting má v současnosti více než 15.000 odběratelů a 12 milionů shlédnutí. Kanál se věnuje především technické stránce zbraní, střelbě z nich a výcviku bezpečného používání zbraní. Kromě toho ale jeho autor v řadě videí také neskrýval svůj názor na extrémně restriktivní britskou zbraňovou politiku a zhoršující se bezpečnostní situaci a s tím spojené otázky legitimity zákazu držení zbraní pro účely sebeobrany.

Před dvěma lety Long-Collins svůj pohled dostal také do masmédií, když pro BBC vysvětloval argumenty pro snížení restrikcí držení zbraní v Británii. Ve stejné době přišlo falešné udání, po kterém mu bylo odebráno povolení držet zbraně. Byť byl osvobozen, tak policie v rámci procedury obnovení povolení k držení zbraní věnovala svou pozornost také jeho youtube kanálu.

Podle policie jeho kanál představuje “fórum pro extrémismus”. Bylo mu řečeno, že opakované komentáře jiných osob pod jeho videi nejsou v souladu s legálním držením zbraní v Británii. Long-Collins tedy úměrně tlaku úřadů v posledních dvou letech upravil svůj youtube kanál – řadu videí smazal, u většiny zmizela možnost přidávat komentáře. Přesto, ve videu zveřejněném tuto neděli Long-Collins oznámil, že:

V průběhu posledních let jsem se velmi snažil o změnu směřování svého youtube kanálu, o úpravu videí a změnu mých vlastních názorů a pohledu na zbraně a držení zbraní. Bohužel se mi nepodařilo přivést youtube kanál na úroveň, která by byla pro policii akceptovatelná, a mohu za to vinit jen sám sebe. (…) Policie dala jasně najevo, že má žádost [o povolení držet zbraně] bude odmítnuta, a proto jsem se dobrovolně rozhodl videa smazat. Budu se teď soustředit na to, abych se držel při zemi a ukázal policii, že jsem vhodnou osobou pro držení zbraní.

Video, jehož podtón zní jako kombinace vynucených přiznání z politických procesů v 50. letech v Československu a prohlášení obětí ISIS před popravou, tímto prohlašuji za povinný studijní materiál k problematice “zavádění správního uvážení do české zbraňové legislativy”.

Nemohu za to vinit nikoho jiného, než sebe sama. Slibuji, že vezmu v potaz vše, co policie řekla, a v budoucnu se budu chovat mnohem více pozitivním způsobem.

Zdroj: PJ Media

Mezitím v Německu

Podobný dopad má také podřízení vydávání povolení k držení samonabíjecích zbraní správnímu uvážení v Německu. Nemusí se přitom jednat jen přímo o účast na demonstraci proti kancléřce, po níž může přijít zabavení legálních zbraní (viz článek z dubna: Německo: demonstroval proti Merkelové, přišel o zbraně).

Kombinace hluboké indoktrinace a sebecenzury související se strachem ze ztráty povolení k držení zbraní vede v Německu také k tabuizaci otázky držení zbraní pro sebeobranu. O nošení ani nemluvě. Vyjádřit podporu změně legislativy, nebo snad dokonce prohlásit, že by držitel zbraní pro sport považoval za správné je použít proti násilníkům vniknuvším do obydlí, je v Německu naprosté tabu.

I při vyjádření podobných názorů online si němečtí držitelé zbraní dávají velký pozor na dodržení anonymity. Dobře totiž vědí, že součástí jejich prověrky může být také kontrola účtů na sociálních sítích a názorů, které veřejně vyslovili.

Zatímco u nás je držení zbraní po nacistickém a komunistickém gun banu považováno za věc imanentně spojenou s občanskou svobodou, tak v zemích jako je Německo a Británie kvůli kombinaci správního uvážení pro vydávání povolení a čím dál větší asertivity veřejné moci při prosazování toho “jediného správného názoru” patří držitelé zbraní k těm nejméně svobodným občanům.

A nemysleme si, že u nás se to stát nemůže.

Britové a Němci si to před dvaceti lety taky představit nedokázali.

Aktualizace 24.4.2019 – Long-Collins přišel o zbrojní průkaz

Vypnutí youtube kanálu a příslib ukončení online aktivit Long-Collinsovi nepomohlo. V dubnu 2019 britským médiím potvrdil, že přišel o zbrojní průkaz a policie mu dala najevo, že vydání nového nepovažují za vhodné.

Podle Collinse policie začala provádět hlubší prověrku jeho názorů v návaznosti na zveřejnění videa, ve kterém argumentoval, že ozbrojení občané mohli představovat účinný způsob reakce na teroristické útoky provedené v Paříži. Držení a nošení zbraní pro sebeobranu je přitom v Británii nelegální (mimo úzký okruh výjimek v Severním Irsku). Podle policie se navíc u jeho youtube videí objevovaly v komentářích třetích osob “extremistické názory”.

Tony Hill, policejní velitel odpovědný za vydávání povolení v oblasti New Hampshire médiím oznámil, že odebrání zbrojního průkazu bylo provedeno pro důvodné obavy z možného ohrožení veřejné bezpečnosti.

Zdroj: The Times, Daily Mail


Británie:

3 Replies to “Británie: od správního uvážení k myšlenkové policii [aktualizováno]

  1. hodně drsný!! V historii se usporadani a politicko-ideove smýšlení postupem doby dost měnilo, proto je šance že se bude měnit i v budoucnu, otazka je, jestli se my dožijem doby kdy přijde vlna k lepšimu nebo jeste horsimu. Na zapadě je v dnešní době “extrémista” každý kdo si troufne hlásit zdravy selsky rozum, tak to dopadne když rodiče zpackaj vychovu a kriticky rozum svych deti. Milenialove byvaji casto těžce indoktrinovani leftismem s malými šancemi na nápravu, ale ta mladší generace co je dnes teprv na střednich školách zase působí kolikrat mnohem kritičtěj a konzervativněj, díky přirozenemu disrespektu k autoritam v tomto věku často vyhledávají ideologicky druhou stranu barikády a takto jednou “imunizovane” je obtižnejší indoktrinovat, takže bude zajimavy pozorovat co se bude dít.

  2. “Tony Hill, policejní velitel odpovědný za vydávání povolení v oblasti New Hampshire médiím oznámil, že odebrání zbrojního průkazu bylo provedeno pro důvodné obavy z možného ohrožení veřejné bezpečnosti.”

    Tak samozřejmě, přece legálně ozbrojení, zákona dbalí občané jsou na rozdíl od nelegálně ozbrojených teroristů opravdovým “veřejným nebezpečím” v novém pojetí evropských hodnot. 🙂 Svatá prostoto…

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *