Zahraničí

RIP Pascal Verdenne: při útoku ve Štrasburku zavražděn legální držitel zbraní, stát mu znemožnil se bránit

Fédération Française de Tir na webových stránkách vzpomíná na svého dlouholetého člena jménem Pascal Verdenne, který byl 11. prosince 2018 ve Štrasburku zavražděn při teroristickém útoku. Povoláním bankovní právník, toho času v důchodu, Pascal byl členem střelecké federace od roku 1991 a kromě sportovní střelby se věnoval také sběratelství zbraní.

Zákaz nošení zbraní pro sebeobranu ve Francii

Francouzská legislativa podobně jako ve většině ostatních států Evropy obsahuje teoretickou možnost vydání povolení ke skrytému nošení zbraně pro sebeobranu. To nicméně podléhá správnímu uvážení a v praxi povolení “obyčejným občanům” vydávána nejsou.

Přesvědčit se o tom před svou smrtí mohl také šéfredaktor Charlie Hebdo Stéphane “Charb” Charbonnier. Byl sportovním střelcem, držel legálně dvě pistole a v souladu s francouzskými zákony je směl nosit nenabité v zamčeném kufříku na střelnici a zpět. Zároveň jej Al Kájda vedla na veřejném seznamu osob určených k zavraždění a dostával každý týden výhrůžky smrtí. V této situaci si podal žádost, aby u sebe mohl nosit nabitou zbraň pro sebeobranu. Žádosti nebylo vyhověno.

Člověk, který Charba zavraždil, už byl dříve ve vězení za terorismus, byl „v hledáčku“ bezpečnostních složek a neměl vůbec žádný problém pořídit si nelegální pušku Zastava M70AB2 pocházející z Balkánu a s ní jej bezbranného zavraždil.


Související: J. Dienstbier: zbraněmi bránit peníze, ne lidi


Možnost nošení zbraní pro sebeobranu v ČR

Zatímco v ČR představuje možnost držení a nošení zbraní pro sebeobranu zákonadbalými občany samozřejmost – zbrojní průkaz příslušné skupiny má 250.000 zákonadbalých občanů – většina zemí Evropské unie to v praktické rovině znemožňuje (k výjimkám patří například Slovensko, Estonsko a nově také Polsko). Pro naprostou většinu obětí násilných trestných činů přitom legálně držená zbraň představuje jedinou možnost se účinně bránit – ostatně pachatel si vybírá nejen místo, čas, způsob a nástroj spáchání, ale také oběť. A výběr činí se snahou minimalizovat šanci oběti se ubránit.

Dříve pravidelně možnosti nosit zbraň využívalo velmi málo českých držitelů, v návaznosti na změnu bezpečnostní situace v Evropě a také výzvy některých politiků či velitele Útvaru rychlého nasazení se v posledních letech situace výrazně změnila. Lze odhadovat, že z 250.000 lidí s tímto zbrojním průkazem je denně v ulicích českých měst pravděpodobně několik desítek tisíc legálně ozbrojených zákonadbalých občanů. Při velmi konzervativním odhadu je pravděpodobné, že jich je více než všech policistů (40.000) a násobně více než policistů zařazených v dané chvíli k přímému výkonu služby v ulicích. I to však představuje z bezpečnostního hlediska relativně malý počet – v USA se pravděpodobnost přítomnosti ozbrojeného zákonadbalého občana na místě útoku začala zásadně zvyšovat přibližně od roku 2014, tj. od chvíle kdy počet povolení v přepočtu k populaci dosáhl dvojnásobku ČR (do 2010 jich v USA měli v přepočtu méně než v ČR).

Zda-li by Pascal v případě, kdyby mu to stát nezakazoval, využil možnosti být v den své vraždy ozbrojen, nevíme. Nevíme to obzvláště pokud vezmeme na zřetel ve Francii již několik generací trvající indoktrinaci v tom směru, že monopol násilí patří státu a občané mají své bezpečí plně svěřit do jeho rukou. V realitě přitom:

Z dlouhodobých amerických statistik víme, že ozbrojení civilisté jsou úspěšní v 94% zásahů proti aktivním střelcům. Není důvod se domnívat, že by tomu v případě obrany ozbrojeného civilisty ve Štrasbuku mělo být jinak.

Fact sheet: útok ve Štrasburku

  • 11. prosince 2018 ráno francouzská policie provedla domovní prohlídku u 27x trestaného a na seznamu “nebezpečných osob” vedeného islamisty v souvislosti s podezřením z pokusu o vraždu. Podle Lidovek se jednalo o “místního rodáka“.
  • Podle německého deníku Bild byl pachatel ve chvíli započetí prohlídky doma, ale podařilo se mu uprchnout. Zdroj: Bild.
  • V průběhu domovní prohlídky byla nalezena puška ráže .22LR a granáty.
  • Pachatel použil revolver Lebel model 1892 (číslo označuje rok zavedení do výroby) a nůž. Zdroj: Europe1
  • Francouzské právo řadí zbraně vyrobené před rokem 1900 do kat. D, současně ale stanoví seznam zbraní, které patří do jiných kategorií bez ohledu na stáří. Tento konkrétní typ je v seznamu a je zbraní kat. B. Vzhledem k 27 předchozím odsouzením lze poměrně bezpečně předpokládat, že jej pachatel nedržel legálně.
  • Vyzbrojen tímto revolverem a nožem pachatel zahájil útok v ulici poblíž bezpečnostními složkami velmi chráněného vánočního trhu.
  • Po několika minutách útoku se pachatel se svým revolverem z 19. století dostal do přestřelky se čtyřmi vojáky (ti mají standardně neprůstřelné vesty a útočné pušky). Jednoho zranil a sám utrpěl zranění. Vojákům unikl.
  • Dále se dostal do přestřelky s policisty. Policistům unikl.
  • Jeden ze svědků, který poskytoval první pomoc postřelené osobě, novinářům řekl, že resuscitaci prováděl po dobu 45 minut, než mu dispečer do telefonu oznámil, že toho má zanechat. Tj. 45 minut se v centru Štrasburku nedočkal příjezdu sanity, záchranářů. Zdroj: CBS
  • Dle místní legislativy musely být všechny oběti pachatele bezbranné – ve Francii je zakázáno nosit i pepřové spreje. Na rozdíl od například Británie je lze alespoň vlastnit (pro sebeobranu doma).
Pachatel útoku ve Štrasburku po zneškodnění policisty jednotky RAID.
Pachatel útoku ve Štrasburku po zneškodnění policisty jednotky RAID dva dny po útoku.

Související:

Příklady zásahů ozbrojených civilistů:

Příklady teroristických útoků, při nichž proti pachatelům zasáhli ozbrojení civilisté:

Příklady útoků ve školách, při nichž proti pachatelům zasáhli ozbrojení civilisté:

Příklady útoků v kostelech, při nichž proti pachatelům zasáhli ozbrojení civilisté:

Příklady útoků v nákupních centrech a restauracích, při nichž proti pachatelům zasáhli ozbrojení civilisté:

Příklady zásahů ozbrojených civilistů k záchraně členů bezpečnostních složek:

One Reply to “RIP Pascal Verdenne: při útoku ve Štrasburku zavražděn legální držitel zbraní, stát mu znemožnil se bránit

  1. Jako ovce na porážku a ještě si k tomu zatleskají (narážím na originální “minutu hluku” za oběti masakru). Těm už není pomoci. Důležité pro nás je poučit se a bojovat za udržení našich vlastních zákonů, svobody a bezpečnosti.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *