Čestná zmínka

Čestná zmínka: Ari Fuld (zastavení teroristy v Gush Etzion Junction)

Ari Fuld 16. září 2018 stál před obchodním centrem v Gush Etzion Junction jižně od Jeruzaléma, když k němu bez varování zezadu přistoupil 17letý Palestinec a začal jej bodat do zad a krku.

Fuld zastavuje teroristu

Navzdory silně krvácejícím hlubokým bodným zraněním se Ari Fuld okamžitě obrátil a tasil svou zbraň, načež se útočník dal na útěk.

Fuld jej během krátkého pronásledování třikrát zasáhl.

Když útočníka zastavil, Fuld upadl na zemi a nedlouho poté podlehl svým zraněním.

Ari z posledních sil hrdinně bojoval proti teroru a zabránil mnohem větší tragédii. Byl skvělým otcem čtyř dětí a zastáncem Izraele, který bojoval, aby mohl šířit pravdu o naší zemi. [Premiér Benjamin Netanyahu]

Pachatel odsouzen na doživotí

Pachatel byl převezen do nemocnice. Před útokem si koupil ve stánku jídlo, přibližně patnáct minut posedával u parkoviště a následně si za svou první oběť náhodou vyhlédl Ariho Fulda. Ten se postaral, aby žádná další nenásledovala.

Pachatel byl v červenci 2020 odsouzen k doživotnímu odnětí svobody.

Video of attack outside Gush Etzion shopping center in the #WestBank pic.twitter.com/h6qeaQVPNb

K střelbě na pachatele se přidala také další osoba. Některé zdroje ji označují za civilistu, jiné za člena soukromé bezpečnostní služby. Všechny zdroje nicméně zastavení pachatele připisují primárně Ari Fuldovi.

Zdroje: Algemeiner, Times of Israel, Jerusalem Post, The Media Line

Civilní držení zbraní v Izraeli

Podrobně: Izrael: vývoj legislativy upravující civilní držení zbraní

V kontextu Izraele lze hovořit spíše o pseudo-civilním držení zbraní. Hlavní politickou linií od atentátu na Jicchaka Rabina bylo odzbrojování civilistů a snižování počtu zbraní ve společnosti. Zatímco na konci 80. let během 1. intifády zbraně v Izraeli legálně drželo na 300.000 osob, tak do roku 2015 tento počet poklesl k 143.000. Trend poklesu se změnil až v posledních několika letech v souvislosti s nárůstem počtu útoků “osamělých vlků” proti měkkým cílům a úpravami legislativy.

Zbraňová legislativa prošla dvěma výraznými vlnami uvolňování restrikcí v letech 2015 a 2018 s cílem umožnit více lidem nošení zbraní pro sebeobranu. Díky těmto novelizacím se licence k držení a nošení zbraní pro sebeobranu staly dostupné výrazně větší části obyvatelstva než dříve.

Před uvolněním legislativy v roce 2015 mělo v Izraeli povolení k nošení zbraně 1,6% populace, tedy přibližně dvě třetiny oproti České republice.

Další 1,4% civilní populace bylo oprávněno nosit zbraň v rámci činnosti soukromých bezpečnostních agentur.


Příklady zásahů ozbrojených civilistů:

Příklady teroristických útoků, při nichž proti pachatelům zasáhli ozbrojení civilisté:

Příklady útoků ve školách, při nichž proti pachatelům zasáhli ozbrojení civilisté:

Příklady útoků v modlitebnách, při nichž proti pachatelům zasáhli ozbrojení civilisté:

Příklady útoků v nákupních centrech, restauracích a jiných veřejných místech, při nichž proti pachatelům zasáhli ozbrojení civilisté:

Příklady zásahů ozbrojených civilistů k záchraně členů bezpečnostních složek:

Příklady zásahů ozbrojených civilistů při násilném přepadení v obydlí

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *