Domácí

Vyjádření europoslance Zdechovského k navrhovanému unijnímu zákazu olova ve střelách a rybářských závažích

V říjnu 2018 sdružení Lex přišlo s podrobnou analýzou zprávy Evropské agentury pro chemické látky (ECHA) doporučující zákaz olova ve střelách a rybářských závažích. O několik měsíců později si problému všimli také někteří další aktivisté a novináři, čímž se problematika dostala do širšího povědomí veřejnosti. Nyní v červenci, zatímco pozornost veřejnosti byla upřena k “volbě” nové předsedkyně Evropské komise, EK zadala ECHA za úkol vypracovat návrh zákazu olova ve střelách a rybářských závažích, a to v mokřadech i na souši.

Dříve v lednu a únoru tohoto roku, když téma zabíralo přední místo v českých médiích, se stal naprosto nepřehlédnutelným europoslanec Tomáš Zdechovský. Byť jej k tomu nic nenutilo, postavil se do role samozvaného bojovníka za pravdu proti všem lhářům, respektive jeho slovy “hoaxerům”, kteří před blížícím se zákazem bili na poplach. Kde se objevil novinový článek, televizní zpráva nebo rozhlasová debata, tam byl také Zdechovský vyvracející “fake news” o unii tu připravující zákaz olova, tam vyzývající k zákazu nošení nožů. Podívejme se tedy na zásadní vyjádření pana europoslance k tématu.

Výňatek ze žádosti z 16. července 2019, kterou Evropská komise dává ECHA za úkol připravit paragrafové znění zákazu olova pro užívání ve střelách v mokřadech i mimo mokřady.

22.1.2019: idnes / Jde jen o mokřady

Pan poslanec začínal zlehka. Pro idnes.cz se v lednu vyjádřil v tom smyslu, že se má případný zákaz týkat pouze mokřadů, což už v ČR platí.

Mimochodem, zpráva ECHA se soustředí především na otázku ochrany suchozemských živočichů před olovem.

22.1.2019: FB / Je to hoax!

22.1.2019: Ekolist / Jsou to nepravdivé zprávy

V Česku se šíří nepravdivé zprávy, že Evropská unie chystá plošný zákaz mysliveckých broků a rybářských závaží kvůli jedovatému olovu. (…)

23.1.2019: “Legendární” debata v Českých Budějovicích

V Českých Budějovicích se odehrála debata, v níž se europoslanec Zdechovský tak srdečně bil s protiunijní lžipropagandou o chystaném zákazu olova, že o tom dodnes ve zbraňové komunitě kolují legendy…

21.3.2019: Ekonomický deník / Zdechovský shazuje debatu o olovu v českém parlamentu

„Nepravdivé zprávy o údajně chystaném plošném zákazu jsou založené na výsledcích studie agentury pro chemické látky nazývané ECHA ze září 2018. Agentura skutečně zákaz lovecké munice s olovem doporučila, sama o něm ale rozhodnout nemůže. To je úkolem Komise, která studii teprve vyhodnocuje a podle informací, které nám sdělila, navrhne pouze zákaz v oblastech mokřadů, který v České republice už dávno platí,“ komentoval zavádějící zprávy některých médií europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL), který působí ve výboru pro občanské svobody, spravedlnost a vnitřní věci.

28.3.2019: Střelecká revue / Komise mně osobně slíbila, že nic nezakáže

(…) Proto jsem zavolal přímo komisaři Karmenu Vella (pozn.: řeší portfolio životního prostředí) a zeptal se ho, jak se Komise k této věci staví. Sdělil mi, že Komise zprávu ECHA přijala, a současně s ní obdržela mnoho podnětů poukazujících na její nedostatky a nevyváženost. Komise se proto rozhodla, že nechá závěry zprávy ECHA ověřit a do té doby žádné opatření přijímat nebude. (…)

30.8.2019: Vyjádření pro zbrojnice.com / “Nemilé překvapení”

Evropská komise zadala ECHA v den, kdy všechna média sledovala “volbu” nové předesedkyně EK, za úkol připravit zákaz olova, viz odkaz v úvodu.

“Zpráva o tomto požadavku nás nemile překvapila, protože nám Komise v minulém období potvrzovala, že žádný podobný krok nechystá a jen se sjednotí legislativa v mokřadech, což už v ČR máme. Takže jsem hned zadal asistentům, aby k věci zjistili co nejvíc informací a dal vědět organizaci LEX i dalším, že mám zájem spolupracovat. Rozhodně se totiž plánuji ozvat a proti případným neadekvátním omezením bojovat.”

Mimochodem, Komise je stále ve stejném období. Von der Leyen, kterou občanstvu v předvolebních debatách “spitzenkandidátů” zapomněli představit, se funkce předsedkyně Evropské komise ujme až v listopadu.

Komentář zbrojnice.com:

Související:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *