Zahraničí

Nový Zéland: Největší parlamentní strana označila předchozí změny zbraňové legislativy za fiasko, odmítá hlasovat pro další vlnu restrikcí

Předseda Národní strany Nového Zélandu, středopravého opozičního uskupení, které je s 55 křesly největší stranou v parlamentu, označil legislativu přijatou po teroristickém útoku v Christchurchi za fiasko. Pro tyto restrikce přitom všichni členové parlamentu za Národní stranu sami hlasovali. Podle předsedy Simona Bridgese je nepravděpodobné, že by strana podpořila třetí vlnu restrikcí, které chce vláda přijmout v následujících měsících.

Shrnutí dosavadního vývoje na Novém Zélandu

  • Dne 15.3.2019 spáchal australský imigrant – protiislámský extremista vyzbrojený legálně nabytými a nelegálně upravenými zbraněmiteroristický útok na dvě mešity v novozélandském městě Christchurch, při kterém bylo zavražděno na padesát osob. Policie proti pachateli v průběhu útoku nijak nezasáhla, zastavil jej až Abdul Aziz, kterému se podařilo zmocnit jedné z jeho zbraní a s ní jej zahnat.
  • Policie pachatele zatkla až po 36 minutách. Osoby, které by se pachateli chtěly případně bránit se svou legální zbraní, následně zatýkala také. Zákony Nového Zélandu totiž umožňují držení zbraní pro sport nebo lov, zcela ale zakazují jejich nošení pro osobní obranu.
  • Úřad vrchního cenzora zakázal šíření některých informací týkajících se útoku, například prohlášení pachatele, že jeho cílem je dosáhnout omezení legálního držení zbraní.
  • Již šest dní po útoku novozélandská vláda vydala nařízení, kterým zakázala držení samonabíjecích pušek spadajících pod standardní licenci “A”. Využila přitom skuliny v zákoně o zbraních, podle nějž vláda rozhoduje o tom, které zbraně jsou považované za “vojenského typu”. Ty vyžadují zvláštní povolení “E”. Tato povolení vláda ve stejnou chvíli přestala vydávat.
  • 10.4.2019 parlament přijal změnu zákona o zbraních, která stvrdila předchozí krok vlády a současně držení zbraní “vojenského typu” zakázala zcela. Zákaz tedy dopadl jak na přibližně 13.500 držitelů zvláštních povolení skupiny “E” pro zbraně “vojenského typu”, tak i na neurčený počet samonabíjecích pušek legálně pořízených v rámci skupiny “A”. Zákaz dále dopadl také na brokovnice – samonabíjecí, pumpy i pákovky. Celkem přibližně 300.000 zbraní.
  • Ze zákazu nejsou vyjmuti ani špičkoví sportovci.
  • Přestože zatím policie převzala jen pár zbraní, některé už stačili zloději ukrást z policejních služeben. To je v přímém kontrastu s přísnými pravidly zabezpečení zbraní kladenými na legální držitele.
  • Zřejmě s cílem legální držitele zastrašit a vyvolat tak větší míru “dobrovolného” odevzdávání zahájila policie provádění násilných domovních prohlídek a konfiskací zbraní některých legálních držitelů. Ty v domech zákonadbalých občanů provádí zásahové jednotky způsobem, který si nezadá s útoky URNY proti nejnebezpečnějším elementům balkánské drogové mafie.
  • Na začátku června 2019 vyšlo najevo, že vláda vyhradila pouze zlomek částky, která by byla potřebná na spravedlivé kompenzace za konfiskované zbraně.
  • Na konci června byly zveřejněny podmínky kompenzací za konfiskované zbraně. Podle odborníků je u žady zbraní výrazně podhodnocena jejich cena. Opatření jsou zaměřena pouze na nově zakázané legálně držené zbraně v rukou zákonadbalých občanů, nikoliv na ty nelegální držené zločinci.
  • V návaznosti na přeřazení samonabíjecích pušek do zakázaných se na Novém Zélandu staly populárními sety součástek umožňujících přestavbu na opakovací . Policie přitom není schopna říct, zda-li je tento postup cestou, jak se vyhnout možnému trestu až pěti let odnětí svobody za neodevzdání nově zakázaných zbraní.
  • Na konci července vláda zveřejnila detaily ohledně návhu další novely zbraňové legislativy. Ta má mimo jiné zpřísnit podmínky držení zbraní, zavést registr a automatické upozornění policie v případě, že držitel vyhledá pomoc lékaře v souvislosti s duševními potížemi.
  • V červenci vyšlo najevo, že policie udělila zbrojní průkazy 639 australským zločincům

Postoj Národní strany Nového Zélandu

Odpůrci civilního držení zbraní zneužili útoku v Christchurchi k rychlému prosazení celé řady zbraňových restrikcí. V rámci masové hysterie přijetí restrikcí v parlamentu proběhlo téměř jednomyslně – pouze jeden poslanec (strana ACT) hlasoval proti jejich přijetí.

Odvahu přiznat, že král je nahý, nyní zřejmě dostala také Národní strana, jejíchž 55 poslanců podpořilo předešlé restrikce. Byť jde o nejsilnější stranu v parlamentu, je v opozici ke koaliční vládě Jacindy Ardern.

Předseda Národní strany nyní prohlásil, že nepovažuje za pravědpodobné, že by strana podpořila přijetí dalších restrikcí: “Není za tím žádná politika. Prostě jde o to, že to je jen další série opatření, která míří na dobré a zákonadbalé občany, nikoliv na zločince, gangy a extrémisty. Pokud by vláda chtěla změnit zákony tak, aby byly účinnější proti zločincům, gangům a extrémistům, zvážili bychom podporu. Zatím to ale vypadá, že se chtějí jen vozit po zákonadbalých Novozélanďanech a ne mířit na zločince.

Bridges dodává: “Stále zbývá [zabavit] stovky tisíc zbraní, které už nikdy neuvidíme, protože to vláda podělala.

ACT pokračuje v kritice konfiskací

David Seymour, člen parlamentu za ACT, který jako jediný hlasoval proti předchozí legislativě, komentoval, že je rád, že se Národní strana “konečně probudila”. V tiskové zprávě následujícím způsobem shrnuje dosavadní průběh:

[Změna legislativy] vytvořila situaci, kdy bylo pouze malé procento zbraní odevzdáno, zatímco mnohem více jich potenciálně skončí na černém trhu.

Data uváděná policií naznačují, že byly doposud odevzdávány především málo účinné zbraně ve špatném stavu. Navíc většina lidí odevzdávala jen jednu zbraň. Pokud jsou správné odhady, že 250.000 osob drží 1,5 milionu zbraní, pak průměrný držitel jich má šest.

Vláda a policie brání restrikce

Policie doposud byla zvyklá na naprosto bezmyšlenkovitou politickou podporu jí navrhovaných restrikcí. Změna postoje největší parlamentní strany vedení policie úměrně tomu překvapila.

Předseda policejních odborů Chris Cahill odmítl slova o “fiasku” a tvrdí, že držitelé zbraní na změny legislativy reagovali pozitivně. Jejich zapojení do procesu konfiskací je prý skvělé a upřímně angažované. Mezitím ale vyšlo najevo, že policie přikázala členům sboru odevzdat své soukromé zbraně hned na začátku procesu, čímž patrně došlo k zkreslení celkové dosavadní statistiky, se kterou se úřady chlubí médiím.

Cahill komentoval, že “ti, co tvrdí, že máme problémy, to jsou stejní lidé, kteří držitelům zbraní radí, aby je odevzdali až na poslední chvíli, a také sbírají peníze, aby [konfiskace] napadli u soudu.

Premiérka Ardern prohlásila, že je názorem Národní strany zklamaná:

Tady jde o bezpečnost. Pokud policie jednoznačně říká, že tohle je přesně to, co potřebujeme, abychom Nový Zéland učinili bezpečnějším, pak bych doufala, že naprostá většina Novozélanďanů, včetně zákonadbalých občanů, s tím bude souhlasit.

Zdroje: tvn, ACT


Související:

2 Replies to “Nový Zéland: Největší parlamentní strana označila předchozí změny zbraňové legislativy za fiasko, odmítá hlasovat pro další vlnu restrikcí

  1. Trochu pozdě a vlastně proč tak najednou, když před tím mluvili a hlasovali jinak? Neblíží se jim náhodou nějaké volby? Čekali snad, že jim lidi odevzdají vše, když nemají registr? Tahem pera si vytvořili přes milión nelegálních zbraní po celém státu. Bravo. Míval jsem o NZ jiné představy, teď je slabé i pojmenování Kocourkov.

  2. Moje nejoblíbenejsi perla je to automatické udávání od psych(ologů/iatrů). Bravo pánové, držitelé zbraní teď své problémy pro jistotu nebudou řešit vůbec. Mimochodem, právě proto vymysleli lékařské tajemství.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *