Čestná zmínka

Čestná zmínka: Jon Meis (zastavení pachatele útoku v Seattle Pacific University)

Jon Meis byl 5. června 2014 v kanceláři v budově Seattle Pacific University, kde vykonával funkci “student monitor”, tj. jako student dohlížel na dodržování pořádku ve škole, když z chodby uslyšel výkřik “nikdo se nehýbejte”. Podíval se ze dveří a spatřil muže s brokovnicí a v místnosti několik studentů s rukama nahoře. Následoval výstřel, po němž se studenti snažili utéct pryč. Meis neváhal, vytáhl z batohu pepřový sprej, a čekal za rohem na svou příležitost.

Ve chvíli, kdy pachatel přebíjel svou brokovou kozlici, tak Meis vyběhl, zasáhl ho do obličeje sprejem, a porazil na zem. Vzal brokovnici a utíkal s ní mimo dosah pachatele. Když se vracel zpátky, tak viděl, že pachatel vytahuje další předmět. Byť si myslel, že se jedná o pistoli, tak opět neváhal, srazil pachatele, a předmět, kterým byl ve skutečnosti nůž, mu vyrazil. Pachatele pak držel na zemi dokud se na místo nedostala ochranka.

Jon Meis. Foto: Oregon Live.

Než byl zastaven, stačil pachatel jednu osobu zavraždit a tři zranit.

Školou přitom procházel s brokovnicí v ruce, na studenty mířil a říkal jim “budeš mě respektovat, nebo tě zabiju”. Řada studentů si přitom myslela, že jde jen o nepovodený vtip, a tak mu nevěnovali pozornost, dokud nezačal střílet. I po té, co již některé zasáhl, ho jiní ignorovali, a začali zraněným okamžitě v jeho přítomnosti poskytovat první pomoc. Zbraň v průběhu útoku opakovaně selhala, což nejspíše dvěma studentům zachránilo život.

Pachatel byl odsouzen na 112 let odnětí svobody.

Zdroje: Seattle Times, Seattle Times,


Pachatel byl členem kultu obdivovatelů masových vrahů. Obzvláště vzhlížel k vrahům ze školy v Columbine. Více ke copycat efektu v článku: Masové vraždy 3-5 – vražedná subkultura a intervence


Washington je státem, kde je zakázáno na školní půdě nosit zbraň (a to i držitelům povolení ke skrytému nošení). V době sepsání tohoto článku ve Washingtonu sbírá podpisy iniciativa za zrušení tohoto zákazu. Masoví vrazi si pro své jednání v 98% případů vybírají právě gun free zóny. Pokud iniciativa sežene 259.000 hlasů, tak bude zrušení předloženo k hlasování v referendu.


Příklady útoků ve školách, při nichž proti pachatelům zasáhli ozbrojení civilisté:


Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *