Čestná zmínka

Čestná zmínka: James Strand (zastavení pachatele školního útoku v Edinboro)

James Strand se 24.4.1998 nacházel v domě, který přiléhal k jeho restauraci a hotelu Nick’s Place v sedmitisícovém městečku Edinboro v Pennsylvánii. V restauraci se zrovna blížil ke konci školní ples k absolvování základní školy, když tóny písně My heart will go on přehlušily výstřely.

James Strand s brokovnicí zasahuje

Strand okamžitě sebral brokovnici a rozeběhl se k restauraci. Zde zastihl čtrnáctiletého studenta s pistolí v ruce. Strand na něj namířil a s prstem na spoušti mu několikrát přikázal, aby odhodil zbraň.

Pachatel se zastavil, ale na pokyny Stranda zprvu nereagoval. Pistoli odhodil, až když ho k tomu vyzval jeden ze spolužáků.

Než byl zastaven, stačil pachatel postřelit 4 osoby, jednu z nich smrtelně. Pachatel byl odsouzen k 60 letům vězení, o podmínečné propuštění bude moci poprvé požádat v roce 2029.

Pachatel plán vraždit sdělil spolužákům, ti si to nechali pro sebe

Zatímco byl držen na zemi, pachatel nesouvisle blábolil, že zemřel už před čtyřmi lety a že nic kolem není opravdové. I později ve vězení prohlásil, že oběť jeho útoku nebyla opravdová, a že tedy nic špatného nespáchal.

Pachatel se v řadě ohledů vymykal běžným 14 letým dětem. Bál se “příšer” a jeho matka musela každý večer zkontrolovat skříně, prostor pod postelí a nechat v jeho pokoji rozsvícené světlo. Své přítelkyni řekl, že ve skutečnosti leží v nemocničních postelích, kde na nich šílení doktoři vykonávají pokusy, zatímco svět, ve kterém žijí, není opravdový.

Podivnosti svým spolužákům říkal často, takže když začal hovořit o plánu zabíjet, nikdo ho nebral vážně.

Snad až na jednoho, který se pachateli již dříve snažil vnuknout myšlenku, aby zabil vlastní matku. Jejich rozhovor, v němž spolužák plánoval, že by matku měl zabít při vcházení do domu a tvářit se, že šlo o omyl v nutné obraně, zaslechl učitel. Nic zásadního z toho ale nebylo vyvozeno.

V den školního plesu pachatel sebral otcovu pistoli Raven MP-25 ráže .25, která byla volně přístupná v šuplíku nočního stolku. Sepsal dopis na rozloučenou a vyrazil do restaurace.

Několik spolužáků vědělo, že je ozbrojen, ale nikomu z dospělých to neřekli. Obávali se, že plánuje spáchat sebevraždu a dohodli se, že na něj budou dávat pozor.

Útok zahájil na terase před restaurací, kde smrtelně zasáhl učitele. Pak zranil dalšího učitele a dva spolužáky.

Mediální nákaza

Rozsáhlé informování médií o útoku a o detailech ohledně pachatele následně přispělo k motivaci dalšího vraha, který o měsíc později zaútočil ve škole Thurston High School ve Springfieldu, Oregonu.

Zde bohužel žádný ozbrojený civilista, který by pachatele rychle zastavil, nebyl přítomen. Pachatel stačil zavraždit čtyři osoby a zranit dalších dvacet tři. Během přebíjení pušky se na něj vrhlo celkem sedm žáků, kterým se jej podařilo přemoci, přestože v té chvíli přešel k sekundární zbrani a další dva z nich zranil.

Fenoménu mediální symbiózy mezi masmédii a vrahy se věnují následující články:

Vražedným útokům a zabezpečení škol se věnují následující články:

Zdroje: School Shooters: Understanding High School, College, and Adult Perpetrators, Peter Langman, Why Kids Kill: Inside the Minds of School Shooters, Peter Langman, Control: Exposing the Truth About Guns, Kevin Balfe, Hannah Beck, School Shootings: What Every Parent and Educator Needs to Know Joseph A. Lieberman, Handbook of Research on Mass Shootings and Multiple Victim Violence, Crews, Gordon A.


Příklady zásahů ozbrojených civilistů:

Příklady teroristických útoků, při nichž proti pachatelům zasáhli ozbrojení civilisté:

Příklady útoků ve školách, při nichž proti pachatelům zasáhli ozbrojení civilisté:

Příklady útoků v modlitebnách, při nichž proti pachatelům zasáhli ozbrojení civilisté:

Příklady útoků v nákupních centrech, restauracích a jiných veřejných místech, při nichž proti pachatelům zasáhli ozbrojení civilisté:

Příklady zásahů ozbrojených civilistů k záchraně členů bezpečnostních složek:

Příklady zásahů ozbrojených civilistů při násilném přepadení v obydlí

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *