Čestná zmínka

Čestná zmínka: Katia da Silva Sastre (zastavení pachatele před školou v Jardim dos Ipês)

Katia da Silva Sastre šla sobotního rána 12. května 2018 se svou sedmiletou dcerou do školy v Jardim dos Ipês, Suzano, Brazílie, kde se konala oslava Dne matek. Zatímco se skupinou dalších matek a dětí postávaly před vstupem do školy, tak z druhé strany silnice mezi ně přišel jednadvacetiletý nelegálně ozbrojený pachatel, který namířil revolver na přítomného školního strážníka a domáhal se po přítomných vydání peněz.

Sastre, jež je členkou vojenské policie, provedla úkrok stranou a mimo zorné pole pachatele z kabelky vytáhla svou služební pistoli. Okamžitě namířila na pachatele a z bezprostřední blízkosti jej třikrát zasáhla do hrudníku.

Nevěděla jsem, jestli plánuje zastřelit děti nebo mámy nebo strážníka před školou. Myslela jsem jen na to, že je všechny, stejně jako sebe a svou dceru, musím ochránit.

Zatímco pachatel padal k zemi, dvakrát stiskl spoušť. Jeho první rána nikoho nezasáhla a odrazila se od země, napodruhé došlo k selhání zbraně. Následně pachatel zbraň upustil a v šoku už jen prosil o pomoc.

Sastre pachatele zajistila; ten později na následky střelných zranění zemřel.


Katia Sastre poslankyní

Katia Sastre následně kandidovala do brazilského federálního shromáždění, přičemž video z incidentu používala ve svém hlavním volebním spotu s příslibem, že podobně se dokáže zločinu postavit také jako legislativec. Rodina pachatele v souvislosti na Sastre podala žalobu s cílem zamezit využití videa v kampani.

Ve volbách zvítězila s poměrně jasným náskokem.


Brazilci bez šance na účinnou obranu

Brazílie v roce 2003 přijala extrémně restriktivní zbraňovou legislativu. Fakticky došlo k odzbrojení zákonadbalé civilní populace, která zůstala ponechána napospas kriminálníkům a gangům. Zbraně mohou nosit pouze členové bezpečnostních složek, a to i mimo službu.

V návaznosti na prohlubující se spirálu kriminality a násilí ve volbách v roce 2018 zvítězila řada kandidátů, kteří prosazují zvýšení bezpečnosti, mimo jiné také prostřednictvím umožnění civilního držení a nošení zbraní pro sebeobranu.


Související:


Příklady útoků ve školách, při nichž proti pachatelům zasáhli ozbrojení civilisté:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *