Zahraničí

Rakousko: implementace má zavést zákaz zbraní pro azylanty

Rakouská vláda představila návrh implementace zákazové směrnice. Kromě nám důvěrně známých zákazů se Rakušané rozhodli přistoupit také k dalším změnám, které s původní evropskou předlohou nemají nic společného. Konkrétně s cílem zajistit větší bezpečnost na ulicích má novela zavést úplný zákaz držení zbraní – včetně nožů – azylanty. A to jak žadateli, tak i již úspěšnými azylanty. Tím bude rozšířen zákaz držení střelných zbraní, který na migranty dopadl v roce 2016. Na turisty se zákaz vztahovat nebude.

Zda-li zločinci-azylanti páchající se zbraněmi násilné zločiny budou zákaz držení těchto zbraní respektovat, zatím není jasné.

Hallstatt. Foto: chensiyuan/Wikimedia.
Hallstatt. Foto: chensiyuan/Wikimedia.

Další části implementace

Implementační novela nicméně bude obsahovat také následující změny:

  • Omezení kapacity zásobníků (10/20) s tím, že současní vlastníci budou mít dva roky na případné ohlášení jejich vlastnictví policii. Zbraň, ke které patří, pak změní kategorii na zakázanou se všemi s tím spojenými negativními důsledky (viz články Fact check: směrnice nikomu zbraně nebere, Implementace III – Zásobníky a Nabývání a držení nově zakázaných zbraní v návrhu implementační novely).
  • Zrušení zákazu brokovnic fungujících na principu pumpy. Ty byly zakázány před lety po té, co jeden pachatel takovouto legálně drženou zbraň použil při spáchání vraždy. Zákaz se paradoxně nedotkl samonabíjecích brokovnic.
  • Bude zaveden doživotní zákaz držení zbraní pro osoby, které třikrát neprojdou psychologickými testy. Testování mohou úřady nařídit v odůvodněných případech.
  • Samonabíjecí zbraně vyrobené úpravou samočinných jsou v Rakousku zakázány dlouhodobě, v tomto ohledu se tedy nic nezmění. Mimochodem v Rakousku je toto ustanovení vykládáno velmi přísně a často se vztahuje také na úplně nové samonabíjecí zbraně, které konstrukčně vycházejí z typů samočinných.
  • Vězenští dozorci a vojenská policie nebude muset při podání žádosti o povolení k nošení své soukromé zbraně mimo službu prokazovat ohrožení své osoby. K tomu více v článku Rakousko: vězenští dozorci dostanou šanci nosit zbraně mimo službu.
  • Lovci budou moci používat tlumiče hluku výstřelu.

Rakouská vláda se rozhodla implementaci prezentovat jako cestu k zvýšení bezpečnosti. Protože samotná směrnice tomu nijak nepřispívá (k tomu v detailu v článku Implementace zbraňové směrnice nemá nic společného s bojem proti terorismu), tak do novely zakomponovala zákaz nožů pro azylanty.

Kdyby náhodou tento krok nestačil pro odvrácení pozornosti od omezení práv zákonadbalých občanů, dochází k zrušení některých dřívějších zákazů. Ať už pro všechny (pumpy) nebo pro některé (tlumiče).

V novele si většina držitelů zbraní může najít něco pozitivního pro sebe. A zatímco ty ostatní, na které změny dopadnou, nechají v odporu samotné, mohou si nalhávat, že žádné další kolo krájení zrovna té jejich části salámu následovat nebude.

Zdroj: Der Standard


Seriál implementace:


Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *