Zahraničí

Portugalsko: Znehodnocení nebo konfiskace – pracovní návrh “implementace” má odzbrojit 245.000 legálních držitelů zbraní

Pět měsíců po uplynutí lhůty k implementaci směrnice dostává nová zbraňová realita konkrétní obrysy ve většině zemí Evropské unie. Zatímco v Itálii a Rakousku byla potřeba novelizace zákonů využita k uvolnění některých starších nesmyslných restrikcí, vlády řady dalších zemí (např. Španělsko, Švédsko, Německo)  povinnost změny legislativy zneužívají k zavádění omezení nad rámec samotné směrnice. Portugalsko v tomto ohledu není výjimkou.

Obecné změny

Novelizace má mimo jiné zavést limit maximálního počtu zbraní držených pro účely lovu, a to 25 kusů. Arbitrární číslo, které nemá žádný zjevný smysl, dokonce pochválil i šéf portugalského sdružení lovců: “Podle našich zkušeností je jen málo lidí, kteří by potřebovali více zbraní, než je nový limit.” S povděkem lovecké sdružení bere zavedení formální možnosti půjčení zbraně lovcům, kteří do země přijedou ze zahraničí.

Počet zbraní, které může mít držitel zbrojního průkazu pro ochranu života a zdraví, zůstane stejný – dvě.

Zbrojíři budou muset být nově napojeni na centrální registr zbraní. Prodejci zbraní budou nově muset prokazovat, že nemají dluhy na daních a sociálních odvodech, jinak přijdou o licenci.

Rozšíření mají doznat gun-free zóny. Již dříve bylo zakázáno nošení zbraní na demonstrace, do škol a na sportovní a náboženská setkání. Nově k nim budou patřit veřejné úřady, nemocnice a věznice. Zákaz se bude vztahovat také na předměty ve tvaru zbraní, které vydávají hluk podobný výstřelu.

245.000 občanů si bude muset vybrat mezi znehodnocením a konfiskací

Pokud bude schválena současná podoba návrhu, dotknou se změny nejvíce osob, které zbraně drží legálně výhradně ve své domácnosti. Jedná se zejména o osoby, jež zbraně zdědily a bylo jim vydáno povolení pouze pro domácí držení.

Legislativa totiž v Portugalsku vyžaduje plnění stanovených kritérií pro držení zbrojního průkazu. Například pro sportovní účely mohou mít zbrojní průkaz pouze ti, kdo se účastní střeleckých soutěží. Kritéria jsou obecně nastavena restriktivně a pro většinu osob v praktické rovině představují nepřekonatelnou překážku. Kombinace zákazu zestátnění a nemožnosti získat “standardní” zbrojní průkaz pro většinu “běžných” dědiců vedla k zavedení systému povolení k držení zbraní v rámci domácnosti.

Takto v Portugalsku 245.000 osob legálně drží přibližně 500.000 zbraní; zbraně nesmějí nijak užívat. Nejen že s ní nesmí střílet na střelnici, ale zbraň vůbec nesmí opustit dům, k jehož adrese se váže povolení. K těmto zbraním Portugalci zásadně nesmějí držet žádné střelivo.

Podle návrhu by legální držitelé těchto “domácích” zbraní dostali povinnost zajistit jejich úřední znehodnocení – přičemž i pro držení deaktivovaných zbraní by museli získat zbrojní průkaz pro znehodnocené zbraně. Pokud v příslušné lhůtě nepředloží podklady o znehodnocení, budou jim zbraně konfiskovány.

Zdroj: publico.pt


Portugalsko a nošení zbraně pro sebeobranu

V Portugalsku má povolení ke skrytému nošení zbraně pro ochranu života a zdraví jen 9.000 osob (zdroj). Vydávání povolení podléhá správnímu uvážení a pro většinu obyčejných občanů jsou nedostupná.

Pro nošení pepřového spreje je nutné získat zvláštní povolení, které umožňuje mít pouze OC sprej s nejvýše 5% účinné látky. Povolení je platné jen 5 let a jeho získání je poměrně obtížné.

Nelegální držení pepřového spreje nebo elektrického paralyzéru (stejně jako zakázaných druhů nožů) je trestáno odnětím svobody v délce až 4 let.


Související:

3 Replies to “Portugalsko: Znehodnocení nebo konfiskace – pracovní návrh “implementace” má odzbrojit 245.000 legálních držitelů zbraní

  1. Pokud zákon projde, zajímala by mě pak statistika, kolik z postižených zbraní se náhle ztratí.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *