Zahraničí

Europol & operace Portu: Politický monstrproces stojící za zbraňovou směrnicí došel po pěti letech do finále, obžalovaní zcela zproštěni obžaloby

Evropská komise při prosazování novely zbraňové směrnice narazila na výrazně silnější odpor občanské společnosti a politické reprezentace, než původně očekávala. V průběhu legislativního procesu se tak Komise uchýlila k šíření celé řady dezinformací, které měly podpořit atmosféru potřebnosti a naléhavosti přijetí novely, pro kterou se vžil název “EU Gun Ban“, tedy eurounijní zákaz zbraní. Vrcholem této eurounijní dezinformační kampaně se stala razie Europolu a španělské policie v rodinném firmě legálně obchodující se zbraněmi. 14.3.2017, v den hlasování Evropského parlamentu, pak titulní stránky evropských novin zaplnily zprávy o zabavení přibližně 11.000 zbraní, které měly údajně směřovat k teroristům.

Začátkem března 2022 tzv. “Operace Portu” došla do finále: všichni obžalovaní byli definitivně a v plném rozsahu zproštěni. Soudce, který o případu rozhodoval, si přitom nebral servítky a policii a státní zastupitelství nazval monumentálně nekompetentní a postrádající jakýkoliv náznak profesionality. Operaci Portu, která měla být výkladní skříní boje Evropské unie s nelegálními zbraněmi a terorismem, tak dnes můžeme definitivně nazvat politickým monstrprocesem.

Operace Portu

Popisu Operace Portu se podrobně věnuje článek Europol & operace Portu: Z “největšího zásahu proti nelegálním zbraním” zůstala pachuť politického monstrprocesu. Ten jsem vydal před rokem v době, kdy bylo soudem nařízeno všechny zabavené zbraně vrátit obžalovaným – byť samotné řízení ještě zdaleka nebylo ukončeno. Pro podrobné informace si přečtěte předchozí článek, níže následuje shrnutí zásadních bodů, s doplněním informací, které byly zveřejněny nyní v souvislosti s vydáním konečného rozsudku:

  • Rodinná firma Cantabrico Militaria má tradici více než 70 let legálního obchodování se zbraněmi. V jejím rámci podléhá dohledu Guardia Civil, která v posledních 22 letech prováděla čtyřikrát ročně pravidelné inspekce ve firmě. V podnikání firmy nikdy nebyl shledán žádný problém.
  • Vedle obchodování se zbraněmi se Cantabrico Militaria specializovalo na pronajímání zbraní filmovým produkcím, z nejznámnějších 1898: Poslední muži na Filipínách, Faunův labyrint, 17 hodin či Gernika. Zbraně zapůjčovalo také do expozic muzeí. Rodinná firma vlastní i opravdové unikáty, např. meče roninů z bitvy o Cayagan v r. 1582, celou řadu zbraní z 19. století či zbraně významných osobností španělské občanské války.
  • 12. ledna 2017 ve firmě proběhla razie Europolu a španělské národní policie. Guardia Civil, která má na starosti dohled v oblasti zbraní, nebyla ani přizvána, ani informována, ani konzultována.
  • Guardia Civil žádné pochybení neshledala ani následně. Veškeré licence a povolení firmy zůstaly v platnosti po celou dobu řízení.
  • Vedení firmy a někteří zaměstnanci byli na dobu tří měsíců zavřeni ve vazbě. Státní zastupitelství se pokoušelo o prodloužení, soud to ale s odkazem na absenci důkazů odmítl.
  • Kromě zbraní policie zabavila také veškeré certifikáty znehodnocení, jiné písemné podklady a účetnictví firmy, které odmítala obhajobě zpřístupnit, dokud to v průběhu řízení nenařídil soud. (Pozn. autora: Tuto taktiku užívá i PČR, resp. Národní centrála proti organizovanému zločinu. Všem držitelům zbraní, zejm. znehodnocených, doporučuji pořídit si fyzické i elektronické kopie veškerých písemností a jejich uložení na bezpečném místě, kde budou dostupné i po případné policejní razii.)
  • Zbraně, stejně jako certifikáty, policie uložila do dvou přepravních kontejnerů, kde zůstaly po dobu čtyř let vystaveny rozmarům počasí. Certifikáty byly na dně, pod zbraněmi. Dopad takového “skladování” na jejich stav je zřejmý.
  • Europol a policie zabavení neprovedli hromadně, nýbrž měsíce kontrolovali zbraně kus od kusu. Z 10,622 zabavených zbraní jich bylo pouze 9 střelby schopných (další asi 4.000 zbraní policie nezabavila). V březnu 2017, kdy probíhala unijní dezinformační kampaň před hlasováním parlamentu, již bylo postaveno na jisto, že se jedná převážně o legálně znehodnocené zbraně, částečně o historické zbraně.
  • V březnu 2021 byly zabavené zbraně vydány zpět.
  • V březnu 2022 došlo k osvobození obžalovaných.

Původní vyšetřovací verze byla založena na domněnce, že firma měla prodávat znehodnocené zbraně zločincům, a následně jim dodávat také potřebné nástroje a části, aby zbraně mohli uvést do funkčního stavu. Majitel měl mít také napojení na teroristy. Pro tyto smyšlenky ale neexistovaly žádné důkazy, což ve svém vyjádření soudu v roce 2021 připustil sám státní zástupce.

Zdroje: El Espanol, Radio Cadena, GRA

Třešnička na dortu dezinformací Evropské komise

Rozsáhlá medializace Operace Portu v evropských médiích v den hlasování parlamentu o novele zbraňové směrnice bylo zcela zjevně cílená. Jednalo se přitom o finále rozsáhlé dezinformační kampaně Evropské komise, k jejímž hlavním bodům patřilo:

Politický monstrproces Evropské unie

S ohledem na finální osvobození dnes můžeme shrnout, že Operace Portu byla politickým monstrprocesem Evropské unie. Evropská komise vytvořila atmosféru institucionální nenávisti k legálnímu civilnímu držení zbraní, v jejímž rámci Europol společně s místními úřady “vyrobili” případ, který odpovídal zcela zjevné politické poptávce.

Případ byl od samého počátku veden s velmi významným zapojením médií. K vrcholu medializace došlo ve chvíli klíčového hlasování Evropského parlamentu. V té době už policie věděla, že zbraně, které novinářům ukazovala, byly legální.

Jak by případ vypadal bez unijní politické poptávky a zapojení Europolu? Zabavila by jedna policejní složka zbraně, které druhá čtyřikrát ročně kontrolovala a nenašla v souvislosti s nimi žádné pochybení? Zavřeli by rodinu na tři měsíce do vazby? Trvalo by čtyři roky, než by státní zástupce ve vyjádření soudu připustil, že vlastně žádné důkazy nemá? Nechal by stát písemné podklady a zbraně hnít a rezivět v kontejneru na dvoře policejní stanice? Čekali by obžalovaní na osvobození pět let?

Podle finálního rozsudku policie postupovala monumentálně nekompetentně a bez jakéhokoliv náznaku profesionality. Při běžném běhu okolností by tedy na většinu výše uvedených otázek měla být odpověď negativní.


Evropská unie

3 Replies to “Europol & operace Portu: Politický monstrproces stojící za zbraňovou směrnicí došel po pěti letech do finále, obžalovaní zcela zproštěni obžaloby

  1. V Evropske unii je mozne byt usouzen na politickou objednavku. (Usouzen a odsouzen jsou dve rozdilne veci)

    Odsouzen muzete byt napriklad proto ze reknete nespravny nazor na jistou valku.
    Usouzen (souzen tak dlouho az zkrachujete a ocitnete v dluzich nadosmrti) pak muzete byt tehdy pokud zatim neni zakon podle ktereho muzete byt odsouzen.

    Zde je jiny medialne znamy usouzeny podnikatel.
    https://zpravy.aktualne.cz/ekonomika/ceska-ekonomika/inzenyr-chtel-dostat-do-eu-40-tisic-zarovek-zabaveno/r~i:article:683311/

    Zakon neporusil, nicmene vladnouci rezim jej usoudil do chudoby.

    Pane Gawrone, Vas nazor ze “politicky monstr proces ukazuje selhani unie” nesdilim.

    Naopak, je to message vsem ostatnim. Message zni ” Pokud delate neco o cem si myslite ze se Nam to nelibi, davejte si bacha. Znicime vas.” Je to nova praxe ktera se bude opakovat casteji. V Evrope nastupuje zcela novy rezim, jehoz majitele nepotrebuji zakony.

    Pro zacatek si muzete promluvit s majiteli zablokovanych zpravodajskych serveru, kteri v cechah prisli o firmu a tim o zdroj prijmu. Jake zakony byli porusene ? Jake zakony stati urednici pouzili ?

    1. Není to nová praxe, je to praxe prastará, a speciálně pro nás zhola žádná novinka — vizte třeba notorickou causu Vlasty Libry 🙁

      (Mimochodem, pokud byste někdy měl, pane Gawrone, čas a chuť na její podrobné zpracování, domnívám se, že zdaleka nejen já bych si takový článek od Vás přečtl nesmírně rád.)

      Nebo growshopy, což sice nepatří sem, ale případ je to přesně stejný…

      Že je to celé strašně špatně, o tom není sporu 🙁

      1. Podobný europolem zkonstruovaný monstrproces právě teď probíhá i na Slovensku, a rozhodně by si to zasloužilo sepsat. Bohužel od chvíle, kdy jsem musel zbrojnici postavit na vedlejší kolej, nemám prostor pro originální žurnalistiku vyžadující podrobnou studii primárních zdrojů. Proto taky tento článek vyšel v návaznosti na, a s odkazem na, španělská média, byť jsem se o tom případu s jedním dobře informovaným španělským zbraňovým aktivistou bavil mnohem dříve.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *