Zahraničí

Británie: Zákaz a konfiskace “rychle střílejících” opakovacích pušek

Rok se s rokem sešel a v Británii byl 16. května završen proces přijetí legislativy zavádějící zákaz a konfiskace dalšího typu zbraní. Po “velkých” vlnách konfiskací v letech 1986 (samonabíjecí pušky) a 1997 (pistole a revolvery) nyní dojde ke konfiskacím “rychle střílejících” opakovacích pušek.


Související: Británie: Před 22 lety zakázali zbraně, nyní proti vlně zločinu zvažují nasazení armády v ulicích


Další kompromis, další kolečko salámu

Britští politici nicméně ukazují, že jsou rozumní a připraveni nalézt dostatečně kompromisní řešení:

  • v roce 1986 nezakázali všechny samonabíjecí zbraně, kompromisem bylo dosaženo zachování civilního držení krátkých samonabíjecích zbraní,
  • v roce 1997 nezakázali všechny zbraně, pouze ty krátké a kompromisem bylo zachováno civilní držení opakovacích dlouhých zbraní,
  • v roce 2019 oproti původnímu návrhu nebudou zakázány zbraně s kalibrem .50, pouze “rychle střílející” opakovací zbraně.

Podobně i řada dílčích zákazů a úprav legislativy ukazuje mimořádnou ochotu britských úřadů nalézt kompromisní řešení. Ochota státu vyjít držitelům zbraní vstříc pro nalezení “rozumných” řešení je tak zcela porovnatelná s tím, co známe z Evropské unie. Jen v Británii jsou o tři desetiletí kompromisů napřed.

“Rychle střílející” opakovací zbraně

Kategorie tzv. “rychle střílejících” opakovacích zbraní je většině světové veřejnosti neznámá. Její existence si před zákazem vlastně nebyli vědomi ani Britové.

V technické rovině jde o samonabíjecí zbraně, které jsou upraveny způsobem, že pro uzavření závěru je nutná manuální činnost střelce. Typicky jde o pušky vz.58 nebo AR 15, kdy podobně jako samonabíjecí po výstřelu v důsledku přímého tlaku plynů na závěr či přenesení tlaku plynů skrz píst dojde k natažení závěru a vyhození nábojnice. Následně závěr ale zůstává v otevřené poloze a k jeho opětovnému uzavření (a uvedení zbraně do střelecké pohotovosti) je nutné jeho manuální spuštění střelcem.

V případě vz.58 je závěr po výstřelu spouštěn stisknutím spouště. Zbraň tedy funguje podobně jako meziválečná československá samonabíjecí puška ZH-29 po přebití (s tím rozdílem, že u ní následující výstřely až do vyprázdnění zásobníků fungovaly jako standardní samonabíjecí).

Obdobně fungují i “pákou vypouštěné” (lever release) pušky AR 15, na které zákaz také dopadne. U těch rovněž dochází k zachycení závěru v zadní poloze po výstřelu, přičemž k jeho spuštění je nutné vymáčknout vypouštěč závěru. K zrychlení funkce zbraně v Británii existují vypouštěče závěru, které jsou prodlouženy až k lučíku. Byť jde o krkolomnější řešení než u VZ.58 MARS, stále jde v Británii o poměrně oblíbenou zbraň.

Každý občan potenciálním teroristou, postižení střelci mají smůlu

Kombinace jednoduchého ovládání závěru a nižšího zpětného rázu z těchto pušek vytvořila zbraně oblíbené zejména mezi tělesně postiženými střelci. Pro ty budou nyní jedinou alternativu představovat pouze samonabíjecí malorážky, s kterými se již ale nebudou moci věnovat střelbě na delší vzdálenosti.

Kromě postižených střelců byly nově zakázané zbraně pochopitelně oblíbené také mezi ostatními střelci. Vedle relativně rychlejší střelby oproti standardním opakovacím zbraním především umožňovaly zachování úchopu a zacílení mezi výstřely, což je pro řadu lovců či sportovních střelců nenahraditelné.

Od 16. května 2019 je v Británii zakázán dovoz, prodej a výroba těchto zbraní. Zákon předpokládá přijetí prováděcí legislativy zavádějící podmínky finančních kompenzací a datum pro jejich odevzdání. Po datu finálního zákazu držení (odevzdání) bude držení těchto zbraní trestáno odnětím svobody v minimální délce pěti let.

Komentář zbrojnice.com

V Británii podobně jako v Bruseli platí, že každý občan, i kdyby prošel náročným britským procesem získání povolení k držení zbraně, je potenciální zločinec nebo terorista. Pro zajištění veřejné bezpečnosti tedy tyto zbraně byly nově zakázány.

Paralela s Evropskou směrnicí je přitom zřejmá: původní návrh počítal se zákazem všech samonabíjecích zbraní a také se zničením muzejních sbírek. O tom, že konečná verze zákazu “jen některých” typů zbraní je důkazem vstřícnosti Brusele, dodnes vydávají články eurofilní komentátoři.

Popis postupného odzbrojování velmi dobře popisuje rozhovor s Vítorem Teixeirou. Obdobnou budoucnost evropské zbraňové legislativy v zahajovací řeči k švýcarské kampani pro odmítnutí implementace předestřel také Werner Salzman.


Británie

One Reply to “Británie: Zákaz a konfiskace “rychle střílejících” opakovacích pušek

  1. Jen vykazují činnost, aby měli pokoj do dalších voleb. Terorista si vystačí i s nabroušeným pilníkem nebo i křesadlem. Podstatou (ani podmínkou) terorismu nejsou zbraně ani mrtví, ale jen vliv na společnost, který by konvenčními postupy terorista nezískal.

    Zákaz zbraní nepovažuji za reakci na terorismus, ale spíš za výsledek jeho úspěchu. Omezit cokoliv kvůli terorismu= prohra.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *