Zahraničí

Austrálie: Obchod prodávající hračky ve tvaru zbraní dostal výpověď z nájmu v OC kvůli “emočním reakcím” zákazníků

Obchod s hračkami ve tvaru zbraní, které vystřelují gelové kuličky naplněné vodou, dostal výpověď z nájmu v obchodním centru po stížnostech některých návštěvníků. Ti poukazovali na fakt, že hračky prodávané v obchodě vypadají příliš reálně a že z nich dostávají “emoční reakci”.

Výpověď z nájmu

Obchod CQ Blaster dostal výpověď z nájmu v obchodním centru v Rockhamptonu (Queensland, Austrálie) hned třetí den po té, co otevřel své dveře zákazníkům. Ve své nabídce měl tzv. “CQ Blasters”, vzduchové pušky střílející gelové kuličky naplněné vodou, tedy hračky fungující na principu podobném paintballu.

Majitel obchodu dostal okamžitou výpověď s lhůtou 90 minut na opuštění pronajatých prostor.

Nakupující rozhořčeni v souvislosti s masovou vraždou

Někteří návštěvníci obchodního centra si stěžovali, že zejména v souvislosti s masovou vraždou, kterou o několik dní dříve spáchal nelegálně ozbrojený pachatel se sledovacím policejním náramkem na kotníku, považují otevření obchodu prodávajícího hračky ve tvaru zbraní za nevkusné.

Je to děsivé. Navíc jsou přímo naproti vchodu. I když to jsou jen repliky, tak pokud někdo vejde s něčím podobným do obchodu, co si budete myslet? Okamžitě zalehnete na zem.

Slovo odbornice

K problému se vyjádřila také kriminoložka Univerzity v Queenslandu Suzanna Fay:

“Mám pro to pochopení, zejména s ohledem na to, co se stalo minulý týden v Darwinu. Lidé mají obavy, když vidí podobné věci, protože si uvědomují jejich potenciál ke zneužití. Myslím si, že strach není ani tak o samotných zbraních, jako že se spíše jedná o emoční reakci na to, co vidíme ve společnosti, pokud jde o zneužití zbraní.

Dokážu pochopit obavy, zejména pokud lidé nejsou zvyklí přijít se zbraněmi do styku – však taky vypadají velmi realisticky.

Možný zákaz?

Legislativa v jednotlivých státech Austrálie se co do CQ blasterů liší. Zatímco v Queenslandu a Jižní Austrálii na ně dopadá stejná regulace jako na jakékoliv jiné hračky, ve státech Nový Jižní Wales a Victoria jsou zakázány. Policejní ministr Queenslandu Mark Ryan se v souvislosti s obchodem v Rockhamptonu již nechal slyšet, že společně s vrchním velitelem policie zváží případnou potřebu zavedení nových legislativních opatření.

Celoaustralský precedent

K možnému budoucímu zákazu “emoční reakci vzbuzujících” hraček ve tvaru zbraní již existuje také zajímavý celoaustralský precedent. Loni v Austrálii proběhla vlna konfiskací vybraných opakovacích pušek. Ty jsou sice v zemi legální, úřady se nicméně rozhodly, že některé zabaví s odůvodněním, že vypadají příliš hrozivě. K tomu v detailu v článku Konfiskace opakovacích pušek, které vypadají strašidelně.

Zdroj: ABC News


Austrálie

3 Replies to “Austrálie: Obchod prodávající hračky ve tvaru zbraní dostal výpověď z nájmu v OC kvůli “emočním reakcím” zákazníků

  1. Přijde mi to nepochopitelné, dobrovolně vyměnit racionální uvažováni za hysterii a paniku.

  2. :D:D:D Ti zápaďáci už jsou festovní poťapové. Pár dekád liberálně-sluníčkového výplachu mozečků a za chvíli se budou bát i projít kolem kuchyňských potřeb, že nůž z výlohy vyskočí a popíchá je…

  3. Jsou to pošahaní dementi a schizofrenici, co by se měli jít léčit. Když se jim nelíbí zbraně, tak co lezou do obchodu se zbraněmi a už vubec nechápu pokud jde o hračky. Ať zakážou auta, a vůbec dopravní prostředky, aby nebyly dopravní nehody, dále zákaz kuchyňských nožů včetně příboru a můžou jest rukama. Nevím jestli je tohle nějaký výmysl médií nebo jestli jsou Australani fakt tak vypatlaní

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *