Zahraničí

Německo: Policie zadržela islamistu s pistolí s tlumičem, podle soudu nejsou důvody pro vazbu

V Německu nyní spěje do finále příprava legislativy implementující evropskou zbraňovou směrnici, která byla přijata s odkazem na teroristické útoky páchané islamisty. Zatímco se zdá, že na legální držitele zbraní dopadne německá implementace poměrně přísně, například tvrdým zákazem neeurokonformních zásobníků, případy nelegálně ozbrojených osob jsou řešeny s až překvapivou mírou shovívavosti.

Nelegální zbraně v Německu

Na rozdíl od České republiky v Německu převažuje nelegální držení zbraní. Vedle anekdotických případů zahrnujících střelbu samopalem v lese zakončenou smrtí majitele nebo nález 500 nelegálních zbraní v domě zesnulého stařečka jsou poměrně zajímavé případy řešení záchytů nelegálních zbraní.

Tak například vystřílení celého zásobníku nelegálně ozbrojeným tureckým drogovým dealerem na ulici německé soudy shledaly za legitimní obranu, byť zasáhl náhodného kolemjdoucího. V jiném případě zase úřady nechaly volně jít švédského občana, kterého v autobuse načapali s dvěma nelegálními kalašnikovy.

Nalezení nelegální pistole s tlumičem u zamítnutého azylanta není důvodem pro vazbu

Během policejní prohlídky osob považovaných za nebezpečné islamisty policisté v Düsseldorfu nalezli u 31letého odmítnutého žadatele o azyl pistoli s tlumičem. Policejní žádosti o jeho zadržení ve vazbě ale soud nevyhověl.

Podle soudu má totiž muž trvalé bydliště, a tedy nehrozí riziko útěku. Muž, proti němuž běží i dřívější trestní stíhání za porušení legislativy týkající se válečného materiálu v souvislosti s fotografiemi, na nichž drží pušku typu kalašnikov, je v Německu od roku 2004. Do země přišel pravděpodobně z Čečenska. Jeho žádost o azyl byla zamítnuta, nicméně Německo jej nemá kam vyhostit, neboť ruské úřady se k němu neznají.

Několik týdnů po nalezení pistole byl muž zadržen opět, tentokrát při snaze násilím vniknout do bytového domu. Vzhledem k tomu, že byl zadržen u vchodových dveří do společných prostor, nikoliv do konkrétního bytu, soud věc posuzuje jako pouhé ničení majetku (vstupních dveří), v souvislosti s čímž muž opět nemůže být stíhán vazebně.

Islamisté v Německu a zbraně

Podle německých úřadů je v zemi 24.000 potenciálně nebezpečných islamistů, z nichž 760 představuje bezprostřední nebezpečí (viz Německo: neexistuje přehled o zbraních legálně držených islamisty). Někteří z islamistů sledovaných bezpečnostními složkami jsou držiteli zbrojních průkazů, byť německá legislativa dává poměrně široké možnosti jejich odebrání.

Zdroj: T-Online, Spiegel


Německo

One Reply to “Německo: Policie zadržela islamistu s pistolí s tlumičem, podle soudu nejsou důvody pro vazbu

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *