Zahraničí

Německo: policejní odbory požadují zákaz “zabijáckých” pepřových sprejů

Němečtí občané tvrdohlavě odmítají se svými politiky oslavovat tvrzené (avšak lživé) snížení kriminality v zemi na nejnižší historické minimum a čím dál častěji si pořizují prostředky osobní ochrany. V zemi, kde je pro obyčejné občany nemožné získat povolení k nošení střelné zbraně a kde je velmi restriktivní legislativa v oblasti nožů, jim ale zbývají pouze možnosti, které se kvůli nízké míře účinnosti dají považovat spíše za placebo (např. makety pistolí). I na ty je ale potřeba získat tzv. “malý zbrojní průkaz”, a tak se řada občanů uchyluje alespoň k nošení méně účinných verzí pepřových sprejů určených především proti psům.

V zemi se stalo běžným vytyčování “bezzbraňových zón”, kde policisté ženám prohledávají kabelky s cílem zabavit pepřové spreje (typicky například po vystoupení z vlaku na nádraží v noci, zatímco dealery a jiná individua v parku před nádražím nechávají být), avšak ani toto opatření zjevně není dostatečné. Německé policejní odbory tak nyní začaly volat po úplném zákazu pepřových sprejů – které nově začaly označovat za “zabijácké”.

Některé armády během náboru u uchazečů testují schopnost překonat následky zasažení pepřovým sprejem. Foto: Michael Cifuentes / Wikimedia.
Některé armády během náboru u uchazečů testují schopnost překonat následky zasažení pepřovým sprejem. Foto: Michael Cifuentes / Wikimedia.

Německá legislativa v oblasti pepřových sprejů

Pro většinu Češek je naprosto samozřejmé, že mají možnost se svobodně rozhodnout, zda-li ve své kapse či kabelce mít pepřový sprej. Ve většině světa je tomu ale jinak. K známým případům patří trestní stíhání nezletilé dánské dívky za to, že se pepřovým sprejem ubránila znásilnění. Podobně jako v Dánsku i Francie zakazuje nošení pepřových sprejů – nicméně umožňuje je alespoň vlastnit v rámci obydlí. V Británii za pouhé držení pepřového spreje hrozí trest odnětí svobody v délce až 10 let (za baterku s paralyzérem je minimální trest 5 let). Zdá se Vám to hodně? A co takhle až 14 let v australském Novém Jižním Walesu?

Jakkoliv se nám může německá legislativa v oblasti pepřových sprejů zdát nesmyslně restriktivní, je dobré ji vnímat právě v rámci srování s jinými zeměmi.

V současnosti Německo rozeznává tři druhy pepřových sprejů:

  • Méně účinné verze dráždídích sprejů opatřené oficiální schvalovací značkou a označené “k ochraně před zvířaty” (Tierabwehr), které dle zákona nejsou považovány za “zbraň”. Psi mají mnohem silnější čich a pro úspěšné použití proti zvířeti je potřebná mnohem nižší koncentrace méně účinné látky než proti dvounohým predátorům. Tyto spreje jsou volně dostupné a lze je mimo nově vytyčované “bezzbraňové zóny” nosit, pokud k tomu dotčená osoba má legitimní důvod.
  • Standardní pepřové spreje opatřené oficiální schvalovací značkou, které zákon považuje za zbraň. Schvalovací proces zahrnuje otestování, že dosah spreje je menší než 2 metry a látka nepředstavuje ohrožení pro zasaženou osobu. Tyto spreje lze vlastnit od 14 let věku. Nosit je lze, pokud má jejich držitel legitimní důvod, přičemž nošení pro použití proti člověku (byť by šlo o lupiče nebo násilníka) mezi legitimní důvody nespadá. To znamená, že je sice lze v sebeobraně použít – stejně jako třeba kámen, který napadený nalezne u cesty – jen nemá praktickou legální cestu, jak jej zrovna mít u sebe. Určitou cestu představuje malý zbrojní průkaz – pokud opravňuje k nošení plynové pistole, měl by policista akceptovat také nošení pepřového spreje.
  • Ostatní pepřové spreje neopatřené oficiální schvalovací značkou, které jsou naprosto verboten.

Pokud tedy cestujete do Německa, mějte tato pravidla na paměti. Současně pokud chcete mít pepřový sprej, tak se nesnažte ušetřit pořízením pouze Tierabwehr verze a pro pohyb v rámci svobodné České republiky mějte ještě další, účinnější variantu (byť i ta se u přibližně 10% pachatelů ukazuje jako nízko či zcela neúčinná a u ostatních představuje prostředek zpomalení, nikoliv zastavení útočníka, viz foto v úvodu).

Policie volá po úplném zákazu

Prodeje pepřových Tierabwehr sprejů v Německu explodovaly především po té, co se místní policie na začátku roku 2016 vyznamenala dvoutýdenním popíráním rozsáhlé série sexuálního obtěžování a znásilňování během silvestrovské noci (mimochodem, odsouzené můžete spočítat na prstech jedné ruky a ještě Vám prsty zbudou – statisticky to ale policisté vyřešili: původní policejní zpráva z ledna 2016 přibližně 200 ze sexuálních útoků jen v Kolíně nad Rýnem označuje za znásilnění, o deset měsíců později již policie uvádí “jen” 8 znásilnění a 19 pokusů o ně).

O půl roku později pepřové spreje zařadil do prodeje i řetězec drogerií DM. Už tehdy policejní odbory hlasitě doporučovaly pepřové spreje nekupovat. Mluvčí odborů k tomu uvedl, že koupě prostředků sebeobrany “dává lidem mylný pocit bezpečí a mění jejich způsob vnímání okolí”. Podobně jako neziskové organizace pomáhající obětem trestných činů, i mluvčí varoval, že sebeobrana často vede k eskalaci a “v nejhorších případech vyprovokovává mnohem více násilí.”

Co si o těchto doporučeních mysleli Němci ukazuje, že jen v průběhu roku 2016 se počet malých zbrojních průkazů zvýšil o polovinu na 400.000 (z 260.000 v 2014) a nyní je o dva roky později na 600.000.

Nyní po vzoru Evropské komise, která zneužila vraždění odzbrojených francouzských občanů nelegálně vyzbrojenými islamisty k návrhu zákazů a konfiskací legálních zbraní držených zákonadbalými občany, se pro německou policii stalo manou z nebe neštěstí na diskotéce v Itálii. Zde v Anconě na začátku prosince vypukla davová panika po té, co někdo uvnitř vystříkal pepřový sprej. Lidé si patrně mysleli, že jde o chemický teroristický útok, přičemž v panice bylo zraněno 120 a k smrti ušlapáno 6 osob.

Německé policejní odbory na to reagovaly poměrně promptně a začaly v případě pepřových sprejů používat slovo “zabijácké”. Předseda odborů Michael Mertens k tomu uvádí: “Zejména na diskotékách, v restauracích nebo ve vlaku může mít použití pepřového spreje smrtící následky.” Mertens poukazuje na to, že v řadě států jsou spreje zcela zakázány: “To by bylo dobré v Německu zavést, ale samozřejmě bychom to museli také přísně kontrolovat.” Pokud by se úplný zákaz nepodařilo prosadit, chce Mertens alespoň docílit registrace kupujících: “Prodejci musí vést jména a adresy osob, které si sprej koupí. Není možné, aby se takové nebezpečné prostředky volně prodávaly skoro v každém obchodě.”

Prosazení zákazu nejasné, policie alespoň varuje před sebeobranou pepřovým sprejem

Když nyní díky zavádění “bezzbraňových zón” policisté získali skrz prošacovávání občanů mnohem lepší přehled o obsahu jejich kapes, tašek a kabelek, přiznávají, že držení méně účinných Tierabwehr sprejů se v Německu stalo normou. Erich Reitinghaus, šéf policejních odborů v Severním Porýní-Westfálsku, k tomu dodává: “Můžu říct, že je to časté. Lidé mají strach, že se stanou obětí napadení a spreji se chtějí bránit. Jde ale o falešný pocit bezpečí. V případě napadení jim to nepomůže. A už vůbec ne, pokud budou napadeni více pachateli. Navíc, pokud jej použijí proti větru, mohou zasáhnout své vlastní oči.”

Frank Scheulen, mluvčí kriminálky navíc upozorňuje: “Nedostatek odhodlání při použití, či prodlení s použitím mohou mít fatální následky. Útočník může napadenému sprej sebrat a pak jej použít proti oběti.”


Komentář zbrojnice.com

Pepřové spreje v ČR představují pro sebeobranu méně vhodnou alternativu (obzvlášť v provedení Tierabwehr). V Německu ale nejde o alternativu, jde o jedinou možnost. Pokud místní policisté doporučují se sprejem nebránit, pak je na místě, aby nahlas řekli i tu druhou část věty: Pokud jste napadeni, nebraňte se, můžete útok učinit horším – prostě se plně pachateli odevzdejte. Protože to je ten hlavní obsah jejich sdělení.

To, co začíná třicetirannými zásobníky, končí trestním stíháním nezletilých dívek za ubránění se pokusu o znásilnění díky nelegálnímu pepřovému spreji.


Německo:

18 Replies to “Německo: policejní odbory požadují zákaz “zabijáckých” pepřových sprejů

  1. Němcům se samozřejmě nelíbí, kam se jejich budoucnost řítí (se spoustou jsem mluvil), ale více se bojí proti tomu povstat.

    1. Bohužel mají ještě hodně co ztratit. Ale až nebudou (to platí pro celou západní Evropu), tak už bude pozdě…

  2. Celkově mi ty zákony ohledně osobní ochrany a ochrany majetku připadají naprosto ujeté. Vy chráníte sebe, nebo svůj majetek a nakonec z toho většinou vyjdete hůř, než pachatel :D. Je úsměvné, že vám to nařizují lidi, kteří sedí ve vládě obehnaní ochrankou z každé strany… 😀
    Zlatá Amerika, kde můžete pachatele rovnou zastřelit 😀

    1. Ktora Amerika? Juzna, Stredna, Severna? Asi ste mysleli USA, lenze tam ma kazdy stat svoje zakony a pristup k sebaobrane. Je dobre si to trosku nastudovat, uvidite ze ani tam nemaju ludia, ktori beru svoju bezpecnost vazne, na ruziach ustlane.

      V USA existuju rozne podivne koncepty a v niektorych jurisdikciach sa vam moze lahko stat, ze na vas budu pozerat ako na maniaka, ak si zoberiete k zbrani este zasobnik navyse, pripadne urobite tuningovy zasah do zbrane. Prajem pekny a bezpecny den.

  3. Hlavně buďme aktivní, při prosazování našich práv zákonadbalých občanů na obranu, abychom se takových zhovadilostí také nedočkali.

    1. Zdroje naleznete v odkazech v textu – ve většině prohlížečů se zobrazují modře s podtržením (pokud jde o odkaz na jiný članek na webu, tak jsou původní zdroje uvedeny v něm).

      Autorství je uvedeno v zápatí stránky. Dostanete se k němu rolováním na úplný konec textu.

  4. Dovolim si trochu zahrat na city.

    V obdobi pred a hlavne behem 2. svetove valky se nekteri nacisticti dozorci v koncentracnich taborech bavili strelbou do bezbrannych veznu. Ti byli totiz predtim odzbrojeni a nasledne uvezneni a tim ucineni dokonale bezbrannymi.

    Kazdy, kdo podporuje opatreni, ktera berou obetem nasilnych trestnych cinu moznost se ucinne branit, ktera jim berou ten udajne falesny pocit bezpeci, jakoby mel s temi nacisty neco spolecneho…

    Ja vim, ze to prirovnani dost kulha, ale ja skutecne vnimam podobne snahy jako neskutecne krute (statni) nasili vuci zakonadbalym obcanum.

  5. Je pravda že pepřák někde na koncertě je docela masakr. Ukončit takhle koncert není problém a docela se to stává, sám jsem byl v O2 Areně, když tam nějakej kokot fouknul pepřák (většinou to dělají asi aby vyvolali paniku a mohli okrádat lidi).
    Ovšem to by mělo být řešeno securitou akce a ne plošně.

  6. Komentáře jsou hezké, ale narovinu radši si půjdu sednout za to že jsem ubránil svojí rodinu která to s obtížemi beze mě nějak zvládne,
    než žít s tím (pokud bych to přežil)
    že mi znásilnili a posléze zavraždili celou rodinu.
    kdyby měl každý takový názor můžou jít se zákony doprdele.

  7. Přišla mi pokuta z Německa za pepřový sprej 600€. Přitom policajt říkal (česky) přijde jen malá ,ale spíš žádná pokuta.

    1. Ale XXXXXXXXXXXXXXXXXXX si může dělat co chce! Díky všem Merkelovic XXXXXXXXX jsem se stal rasistou a beru to jako svoji morální povinost! Jinak to nejde.. Doufám, že nás jednoho dne bude víc než všech těchto XXXXXXXXXXXXXXXXXXX a půjdem vyluftovat okna!

  8. kazdy ma pravo se branit strelnou i jinou zbrani, zakazat to je velezrada a takovy politik by se mel okamzite lynchovat – jestli semnou nesouhlasite jste hovadka a vas zivot muze zkoncit kdykoliv. J a jsem ozbrojeny po zuby i tim co v tichosti udela ze zlocince invalida a ja jdu dal zatimco jeho zivot je ukoncen. To chce byt fanatik a zit tam kde preziji! Nechapu ovce dnes co by ani nedokazali soupnout vraha treba nekolika zen zaziva pomalu do pece! Pouze to zvire s neskutecnou agresivitou prezije a ubrani svuj revir – zakon prirody a ne blbych pokakanych lidi! Holt uz nebyla valka dlouho. Na zaver – ja jsem popravil zlocince a dodnes toho nelituji, spatne svedomi nemam a spim KLIDNE!

  9. Moru nesmí zůstat sebemenší zárodek v tom nejzazším koutě.. Infekce se musí léčit, zákonitě bych řekl vyléčit.. Nelze jen tak stagnovat, po vážné a dlouhé nemoci většinou přichází smrt!

  10. Řešení je jednoduché! Každý spořádaný němec obdrží rolexky a v případě nebezpečí nebo vlastního ohrožení na životě udělá útočníkovi třičtvrtě na tři.. A zároveň bude mít útočník na snídani a koberec.. Proč ne..

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *