Zahraničí

Čína: doživotí za vzduchovku

Jako každá správná totalitní země má Čína extrémně restriktivní zbraňové zákony. A protože restrikcí není nikdy dost, tak před pár lety soudruzi změnili právní úpravu týkající se legálních vzduchovek: dříve bylo povoleno vlastnit vzduchovky s kinetickou energií střely na ústí hlavně dosahuje nejvíce 16 J (stejně jako v ČR bez zbrojního průkazu). V roce 2008 byl zákon změněn tak, že držet lze pouze vzduchovky s maximálně 1,8 J.

Liu Dawei, 18, odsouzený na doživotí za držení vzduchovek. Foto: South China Morning Post

Jen v letech 2011 až 2015 bylo následně v Číně za nedovolené ozbrojování vzduchovkami zatčeno více jak 800.000 osob. A soudy se s tím nemazaly, jak se mohl přesvědčit 18letý Liu Dawei, který si koupil 24 vzduchovek od internetového prodejce na Taiwanu. Dvacet z nich přesahovalo povolený limit. Liu byl odsouzen na doživotí, přičemž verdikt potvrdil i odvolací soud.

Jak dosvědčují vysoké počty zatčených, tak Liuova kauza přitom nebyla nijak vyjímečná. To je logické nejen s ohledem na rozšíření vzduchovek v zemi, kde je prakticky nemožné dostat se legálně k ostré zbrani, ale také na odlišnou zákonnou úpravu v Hong Kongu (7 J) a na Taiwanu (20 J), odkud si Číňané vzduchovky často pořizují bez vědomí přísnosti domácích zákonů.

Zhao Chunhua, 53, provozovala stánek, kde si turisté mohli vystřelit suvenýr. Vzduchovky neodpovídaly nové normě, byla odsouzena na 3,5 roku nepodmíněně. Foto: Wideopenspaces

Po dekádě absurdně přísných perzekucí “vzduchovkářů” se nyní do věci vložil čínský nejvyšší soud a nejvyšší prokuratura. Tyto instituce vydaly nová výkladová pravidla, podle nichž trestní orgány a soudy při řešení “vzduchovkového zločinu” mají přihlížet především k tomu, jaký má vzduchovka vzhled, z čeho je sestavena, jaké užívá projektily, zda-li může být přeměněna k většímu ranivému účinku, a také jaká byla motivace jejich držitele. Jde o zásadní změnu oproti dosavadní praxi, kdy se soudy při rozhodování řídily pouze energií střely a počtem zajištěných nelegálních vzduchovek.

Nezapomeňte – zbraně lidem do rukou nepatří, monopol násilí patří státu!

 

Zdroj: South China Morning Post


Související:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *