Čestná zmínka

Čestná zmínka: Nura Ali (boj proti teroristům ve Westgate IV)

Desátník Nura Ali si 21. září 2013 užíval další normální den v práci. V neoznačeném policejním autě se svým družstvem v civilním oblečení projížděli ulice keňské Nairobi. Rozhodl se zajet opravit kolo u vozu, které je už delší dobu zlobilo. Zatímco mechanik pracoval na autě, a on si se dvěma kolegy dával oběd, tak z vysílačky zaznělo: “všem jednotkám, střelba ve Westgate, uvnitř jsou lupiči.” Vyzbrojen AK-47 s jedním zásobníkem na 30 ran a CZ 75 s dvěmi zásobníky po 15 ranách, rychle naskočil do auta a s kolegy vyrazil k obchodnímu domu.

Policista u vchodu do obchodního domu Westgate. Foto: Foreign Policy / Goran Tomasevic


Hrdinové z Westgate


Na silnici před obchodním domem různě stálo několik vozidel, některé se zapnutým motorem, další s rozstřílenými okny, a s krvavými těly ve vozech a v jejich okolí. Nura si všiml, že v dohledu je skupina ozbrojených policistů, kteří ale vůbec nic nedělali.

Nura, absolutně znechucen srabáctvím svých kolegů, vyběhl na rampu vedoucí k střešnímu parkovišti. Parkoviště, na kterém se konala dětská kuchařská soutěž, a kterým předtím prošli teroristé, připomínalo scénu z hororu.

Střešní parkoviště obchodního domu Westgate. Foto: Foreign Policy / Goran Tomasevic

Všiml si pohybu mezi auty. On, Somálec, muslim, stál uprostřed parkoviště ve volném civilním oblečení s AK-47 v ruce obklopen mrtvými a zraněnými, které předtím postříleli somálští islamističtí teroristé z Aš-Šabáb. Začal anglicky křičet: “jsem policajt… I am the good guy!”

Za Nurou na parkoviště vyběhli dva civilisté (Abdul Haji a Harish Patel) a jeho kolegové, a také pracovníci červeného kříže, kteří začali poskytovat první pomoc.

Společně s dvěma civilisty a dvěma policisty v civilu začali procházet obchodní centrum. V obchodech nacházeli mnoho schovávajících se lidí, kterým pomohli utéct směrem k parkovišti na střeše.

Vpravo Abdul Haji s CZ 75, v rohu s AK 47 Nura Ali. Foto: Foreign Policy / Goran Tomasevic

Vzájemně se kryli a opatrně postupovali patro po patru směrem k přízemí, ze kterého se ozývala střelba. Když se konečně dostali do přízemí, tak Nuru zezadu zasáhla střela. Proletěla kousek od páteře, narazila do CZ 75 za jeho opaskem a odrazila se spátky do střev. Stlačil si ránu a na chvíli ztratil vědomí.

Nura Ali po zásahu střelou. Foto: BBC / Goran Tomasevic

Probral se úplně zmatený. Myslel, že prší a pokusil se vstát. Ve skutečnosti sloup nad ním rozrýval déšť střel a dolů padaly kusy omítky. Dvě střely ho zasáhly těsně vedle sebe do stehna. Odplazil se stranou směrem ke kavárně, padl na zem a začal se modlit, očekávaje smrt.

V té chvíli se k němu dostali další dobří samaritáni, kteří jej vynesli z obchodního domu ven.

Zdroj: Foreign Policy


Příklady zásahů ozbrojených civilistů k záchraně členů bezpečnostních složek:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *