Zahraničí

Německo: Celníci chytili v autobuse švédského občana s kalašnikovy, nechali jej jít, neb státní zastupitelství odmítlo vydat příkaz k zatčení [aktualizováno]

Pašování zbraní z Balkánu představuje pro Evropskou unii zásadní bezpečnostní problém. V současnosti v řadě států Unie dobíhá do finále implementace zbraňové směrnice, která zakazuje legální držení vybraných typů zbraní jakožto reakci na teroristické útoky páchané nelegálními zbraněmi pašovanými z Balkánu.

Dobře vyzbrojený švédský občan v berlínském autobusu

Hlídce německých celníků se 18. května v Berlíně podařil docela zajímavý úlovek. Během kontroly autobusu na mezinárodní lince celníci narazili na švédského občana. Ten měl v zavazadlovém prostoru ukryty dvě útočné pušky typu kalašnikov, brokovnici – pumpu. Navíc měl přímo v autobuse v úložném prostoru nad sedadlem pistoli zabalenou do svetru.

Zde je dobré poznamenat, že podle německé legislativy plně automatické zbraně (případně samonabíjecí upravené z plně automatických) jsou vedeny v kategorii “válečného materiálu”. Nelegální držení (pašování) takových zbraní tedy není jen v rozporu se zákony upravujícími civilní držení zbraní, ale v Německu jde přímo o porušení předpisů upravujících nakládání s válečným materiálem.

Státní zastupitelství odmítlo vydat zatykač

Podle žurnalistů investigativního pořadu Kontraste celníci válečný materiál na místě zajistili, informovali státní zastupitelství a požádali o souhlas se zatčením podezřelého. Státní zastupitelství ale odmítlo vydat zatykač.

Celníkům tak nezbylo než švédského občana nechat pokračovat do Švédska.

Politici nechápou

Mluvčí Strany zelených pro vnitřní záležitosti ve Spolkovém sněmu Irena Mihalic nazvala postup úřadů extrémně nezodpovědným: “Po zkušenostech s [berlínským teroristou] Anisem Amrim přece musí zadržení muže cestujícího se dvěma útočnými puškami spustit poplach u všech bezpečnostních složek.

Ozbrojenec přicestoval autobusem ze srbského města Novi Pazar a v Berlíně přestupoval na autobus mířící dále do Švédska. Jak novináři zjistili, německé úřady o muži do Švédska nepředaly žádné informace. Švédské orgány potvrdily, že o věci nebyly informovány ani napřímo, ani skrz Europol nebo Interpol.

Předseda spolkového kriminálního úřadu Sebastian Fiedler na dotaz novinářů také vyjádřil své překvapení: “Nedokážu porozumět tomu, že ozbrojenec nebyl zatčen a nechápu, proč proti němu nebylo zahájeno trestní stíhání.”

Zda-li dotčený švédský občan zbraně nakoupil přímo v Srbsku a co s nimi plánoval činit, zůstává najasné. Oblast kolem Novi Pazar poblíž kosovské hranice je obecně považována za středisko mezinárodního pašování zbraní a drog.

Zdroj: Tagesschau

O půl roku později pachatel přece jen zatčen, obviněn, umístěn do vazby

Aktualizace 24.11.2019: Berlínský vrchní státní zástupce 12.11.2019 na Twitter nahrál video, ve kterém oznámil umístění 24 letého švédského občana do vazby. Po přehodnocení případu německé úřady vydaly na podezřelého zatykač, na jehož základě byl ve Švédsku zadržen a předán do Německa. Zde byl obviněn z porušení zákona o zbraních (ve vztahu k pistoli a brokovnici) a porušení zákona o držení válečného materiálu (ve vztahu k dvěma automatickým puškám kalašnikov).

Zatímco ve Švédsku jen za letošní rok došlo k výrazném nárůstu přestřelek i bombových útoků na ulících, německé úřady konstatují, že zatím motiv jednání pachatele není znám. Z toho lze dovodit, že úřady zatím nevyloučily možné teroristické pozadí případu.

Otázkou zůstává, zda-li by byly úřady v případu takto aktivní, kdyby se nedostal do hledáčku médií a politiků.

Zdroj: RBB24

Souvislosti

Německo

Německé ozbrojené složky jsou v posledních letech přetíženy v důsledku nárůstu závažné trestné činnosti a džihádismu. Zatímco policisté, státní zástupci i soudci bijí na poplach, že už nemají vůbec čas řešit méně závažnou trestnou činnost, politická reprezentace si právě zaznamenané klesající počty méně závažné trestné činnosti pochvaluje.

Dostupné informace přitom poukazují na širší systémová selhání:

Švédsko

Bezpečnostní situace ve Švédsku se dlouhodobě zhoršuje v souvislosti s kriminálními aktivitami gangů, které se vyzbrojují zbraněmi pašovanými z Balkánu. Výbuchy granátů na ulicích se již staly samozřejmostí, trestná činnost se střelnými zbraněmi raketově roste.

Podobně jako Němci ani Švédové se nesmějí bránit. Vláda se v rámci implementace snaží prosadit zákazy daleko za požadavky směrnice (například zcela znemožnit držení samonabíjecích pušek). Policie navíc prosazuje ještě širší zákazy. Čeští obchodníci zaznamenávají vysoký zájem švédských občanů o nákup neprůstřelných vest. Mimochodem v souladu s evropskou legislativou účinnější verze neprůstřelných vest do Švédska nelze prodat bez licence Ministerstva průmyslu a obchodu (detailní informace případně napřímo).

Terorismus

Navzdory lživým tvrzením médií jako Český rozhlas, teroristé v EU doposud téměř výhradně používali zbraně propašované z Balkánu. Nedostatečně znehodnocená zbraň, teda záminka pro unijní směrnici, byla použita pouze v jednom případě (Hypercacher), přičemž ji pachateli prodal informátor francouzské policie v rámci operace zaměřené na sledování černého trhu.

Jako by to nestačilo, směrnice navíc problém nedostatečně znehodnocených zbraní neřeší, problematiku znehodnocených zbraní řeší zvláštní nařízení, které se vůbec neimplementuje.

Evropská unie & Schengen

Ve švýcarské vládní kampani za schválení unijních zbraňových zákazů v referendu k hlavním argumentům patřilo zachování spolupráce v bezpečnostní oblasti v rámci struktur Evropské unie.

Jak přesně do toho zapadá švédský občan volně cestující skrz hranice unijních států se dvěma kalašnikovy, kterého německé úřady nejen neobviní, ale ani nezanesou do žádné z databází, není známo.

Komentář zbrojnice.com

Kde že to mám odevzdat své legální pušky a standardní zásobníky, abychom se mohli všichni chytit za ruce a začít zpěvem děkovat Bruseli za zvýšení společné bezpečnosti díky omezení legálního civilního držení zbraní?


Související:

5 Replies to “Německo: Celníci chytili v autobuse švédského občana s kalašnikovy, nechali jej jít, neb státní zastupitelství odmítlo vydat příkaz k zatčení [aktualizováno]

  1. Kdybych se mohl zeptat na jedinou věc odborníků na slovo vzatých, stojících za zbraňovou směrnicí a propagujících kdejakou zvrácenost s ní spojenou ale v evidentně neřešící nic. Ta otázka by zněla : Na co si to tady hrajeme?

  2. Podle mě to nebyla chyba, ale úmysl. Třeba je to zase akce nějaké tajné služby. Co ho celou dobu sledovala a pak jí najednou zmizel. A dál to známe. Průser, mrtví a ihned zpřísnění zákonů.

  3. Někdy (ale opravdu jen výjimečně) mě napadá, zda to není nějaký plán evropských “elit”, jak ještě lépe vrtěti psem. Kdo nerozumí, ať si přečte Orwella. Ono je často výhodné uržovat obyvatelstvo ve strachu a v nejistotě,

  4. Dvojí metr víc viditelný už být ani nemůže. Možná by leccos vysvětlovalo, pokud by se švéd jmenoval buď Bjoern nebo Ahmed?

    Ale jinak absurdnější událost už snad ani nelze vymyslet. Smutné 🙁

  5. Je známo jméno toho Švéda, nebo aspoň jeho původ?
    Ono to vypadá, že se němečtí biřici buď zalekli možného nařčení z rasismu, anebo vyhmátli někoho, koho neměli a narušili tak jiné složce Geheimestaatspolizei jejich akci.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *