Celkový počet držitelů zbrojního průkazu pro účel lovu.
Domácí

Trendy civilního držení zbraní: ZP sk. C – myslivci

Počet držitelů zbrojních průkazů sk. C – pro účely lovu, vytrvale klesá. S ohledem na restriktivní komunistickou legislativu dříve myslivci představovali nejpočetnější skupinu držitelů. V devadesátých letech je co do četnosti přeskočili držitelé ZP pro účely ochrany života a majetku a v roce 2004 bylo poprvé více také sportovních střelců. Pokud se udrží i trend posledních let, tak lovce co do počtu brzy předčí také sběratelé.

Přesto v médiích v souvislosti s civilním držením zbraní stále převládá zažitá představa, že právě myslivec je typickým českým civilním držitelem zbraně.


Statistiky civilního držení zbraní v ČR


Specifika zbrojního průkazu sk. C – k loveckým účelům

Držitel může mít zbrojní průkaz vícero skupin. Níže uvedená specifika se tedy vztahují především na ty držitele, kteří současně nemají žádnou další skupinu zbrojního průkazu.

K hlavním specifikům zbrojního průkazu sk. C patří:

  • Vedle příslušníků obecních policií jde o jediné držitele, kteří mohou zbraně nosit viditelně. Jelikož strážníci mají uniformy, tak si věřejnost a média právě díky tomu zřejmě civilní držení zbraní spojují právě s myslivci.
  • Jde o druh průkazu, který je dostupný ihned po dovršení zletilosti; v případě žáků střední školy nebo středního odborného učiliště, v jehož osnovách je zahrnuta výuka myslivosti, již od 16 let.
  • Z hlediska obtížnosti zkoušky odborné způsobilosti je na úrovni zbrojního průkazu pro účely sportu, tedy mezi lehčím sběratelským a obtížnějším sebeobranným.

Trend změny počtu držitelů

Až na mírné odchylky počet držitelů zbrojního průkazu sk. C dlouhodobě klesal. Pokles se zastavil až v roce 2014 – v polovině tohoto roku odpadla povinnost mít již při žádosti o vydání této kategorie zbrojního průkazu platný lovecký lístek. Tím se otevřela možnost žadatelům nejprve řešit splnění povinností dle zákona o zbraních, a následně až dle předpisů týkajících se lovu.

Především ale změna úpravy v roce 2014 znamená možnost pořídit si tuto kategorii “pro sichr” žadateli, kteří mají jiný primární motiv (sebeobrana nebo sport). A to prostě proto, aby nemuseli opakovat zkoušku odborné způsobilosti, kdyby se přece jen někdy v nejasné budoucnosti rozhodli stát se lovci.

Lze tedy předpokládat, že trend poklesu počtu praktikujících “myslivců” pokračuje, byť už není seznatelný ze samotných čísel týkajících se držitelů zbrojního průkazu sk. C.

Trend změny počtu myslivců.
Trend změny počtu myslivců.

Následující graf ukazuje přesnou změnu počtu v jednotlivých letech.

Změna počtu myslivců v jednotlivých letech.
Myslivci – změna počtů v jednotlivých letech.

Zdroj dat: Informace poskytnuté Policejním prezidiem ČR.


Související:


 

2 Replies to “Trendy civilního držení zbraní: ZP sk. C – myslivci

  1. Vážený pane Gawrone,
    sám se domnívám, že pokles držitelů průkazu C oproti A,B,E je mylně interpretován. Mnoho nových myslivců (včetně mě) by si zbroják nedělalo, když by se nevěnovalo myslivosti. Sám jsem si řekl, že když už si zbroják dělám, tak si udělám všechny skupiny mimo D, protože mě to zas o tolik víc úsilí stát nebude. Takže si myslím, že je zavádějící říkat, že myslivci se stávají čím dál tím víc zanedbatelnější skupinou. To že poté většina z nich dospěje i k pořízení sportovních zbraní či na sebeobranu je dáno tím, že je střelba začne víc bavit. Zajímavější by bylo srovnání srovnání počtu lidí, co mají lovecký lístek a jsou držiteli A+B+C+E se skupinou A+B+E co lovecký lístek nemají. To, že to je skoro neproveditelné (lov. lístky se evidují na magistrátech, zbrojáky u PČR) nepopírám.

    1. Děkuji za reakci. Ten článek se primárně vymezuje proti doposud převládajícímu masmediálnímu pojetí, podle nějž je typický držitel zbraně v ČR myslivec. Ale ono to tak není už 25 let a dříve to tak přechodně bylo jen z důvodu komunistické diktatury.

      Určitě jsem něchtěl, aby to vyznělo, že jde o “čím dál více zanedbatelnější” skupinu zbrojního průkazu. Pouze jsem poukazoval na to, že šlo dlouhodobě o skupinu klesající.

      Pokud odhlédneme od samotného ZP, tak o rychlých poklesech myslivců vycházejí články rok za rokem: https://www.seznamzpravy.cz/clanek/data-myslivcu-ubyva-ale-pocet-odlovenych-jelenu-muflonu-a-danku-roste-179372

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *