Zbroní průkazy - sběratelské.
Domácí

Trendy civilního držení zbraní: ZP sk. A – sběratelství

V článku z minulého týdne jsem nakousl téma trendů v oblasti civilního držení zbraní. Masmédia v posledních letech přinášejí lehce se obměňující informace o počtu růstu držitelů zbrojních průkazů. Ve skutečnosti ale nejvíce držitelů v ČR bylo v roce 2001 a v následujících patnácti letech došlo k poklesu o téměř 30.000 osob. Jediný citelný nárůst od roku 2001 proběhl v roce 2016, i tak je nicméně v současnosti o téměř 16.000 držitelů zbraní méně. V tomto a následujících článcích se podíváme ve větším detailu na trendy v rámci jednotlivých skupin zbrojních průkazů. Začneme zbrojním průkazem skupiny A – ke sběratelským účelům, jejichž počet v letošním roce nejspíš překročí hranici 100.000 držitelů.


Statistiky civilního držení zbraní v ČR


Specifika zbrojního průkazu sk. A – ke sběratelským účelům

Držitel může mít zbrojní průkaz vícero skupin. Níže uvedená specifika se tedy vztahují především na ty držitele, kteří současně nemají žádnou další skupinu zbrojního průkazu.

K hlavním specifikům zbrojního průkazu sk. A patří:

  • Pouze držitelé této skupiny mohou nabývat “zakázané zbraně”, tedy například neupravené plně automatické vojenské zbraně. Tyto mohou být v ČR drženy pouze pro účely sběratelské a muzejní činnosti. V současnosti má celkem 99tis držitelů ZP sk. A mezi sebou 1.047 takových zbraní, tedy pro naprostou většinu držitelů zbrojního průkazu této kategorie jde o specifikum, kterého nevyužívají. Tématu nabývání zakázaných zbraní se věnuje zvláštní seriál.

Udělování výjimek k nabytí zakázané zbraně


  • Stejně jako držitelé ostatních skupin mohou nabývat také zbraně kategorie B a C, na rozdíl od ostatních skupin ZP je ale nesmí nosit.
  • Smí nabývat střelivo v počtu nejvýše 3 kusů téhož druhu, ráže, značky a výrobního provedení anebo 1 nejmenší spotřebitelské balení. Tj. co do střeliva je fakticky omezen k jeho nabývání pro účely sběratelství střeliva, nikoliv pro střelbu ze zbraně.
  • Zkouška odborné způsobilosti je nejméně obtížná ze všech skupin (v teoretické části postačí pouze 67 bodů z 79, ve střelbě dvě trefy z pěti pokusů).

Trend změny počtu držitelů

Jak je vidět z výše uvedeného grafu, licencovaných “sběratelů zbraní” v ČR v posledních deseti letech neustále přibývá. Dokonce i v letech, kdy došlo k poklesům celkového počtu držitelů zbrojních průkazů, nedošlo k úbytku sběratelů.

Trend změny počtu držitelů zbrojních průkazů sk. A - sběratelství.
Trend změny počtu držitelů zbrojních průkazů sk. A – sběratelství.

Následující graf ukazuje, kolik držitelů přesně přibylo v jednotlivých letech:

Změna počtu držitelů zbrojního průkazu sk. A.
Změna počtu držitelů zbrojního průkazu sk. A.

Podělte se v komentářích o svůj názor na to, proč se držení zbrojního průkazu sk. A vymyká z obecného trendu, zejména z celkového poklesu počtu držitelů ZP v letech 2012 a 2013?

Zdroj dat: Informace poskytnuté Policejním prezidiem ČR.


Související:


3 Replies to “Trendy civilního držení zbraní: ZP sk. A – sběratelství

  1. Když jsem před dvěma lety chtěl dělat zbrojní průkaz hlavně kategorii E, bylo mi školiteli na střelnici doporučeno, přihodit si pro jistotu A a B. Co kdyby mě to začalo hodně bavit a chtěl bych sbírat nebo soutěžit, tak abych si je nemusel dodělávat později.
    Pokud je nás takových víc, tak sběratelská kategorie mohla vyskočit z tohoto důvodu – co kdyby.

  2. Zdravím, z praxe vím, že naprostá většina držitelů ZP sk. A nejsou reálnými sběrateli, ale tuto skupinu si při žádosti o vydání ZP zaškrtli proto, že to neznamená zpřísnění průběhu zkoušky odborné způsobilosti a do budoucna jim to umožní držení zbraně, která není způsobilá ke střelbě (zkušební značka) a myslí zejména na případy, že jejich (např. rodinná) zbraň neprojde přezkoušením na ČUZZS, které může PČR v určitých případech nařídit. V současné době očekávám, že počet těchto zbraní v důsledku nesmyslné a nebezpečné buzerace EU ve vztahu ke znehodnocování zbraní vzroste.

  3. Já si dělal akorát ZP sk. A. Měl jsem původně v plánu si pořídit expanzní kulomet kvůli ukázkám ale postupem času z toho sešlo. Navíc mi přišlo v pohodě, že sk. A je za nejnižší bodovou hranici. Když pominu náklady na skupinu tak je v podstatě zadarmo a nabízí benefit v podobě držení zbraní bez zkušebny a možné držení zakázaných zbraní po udělení výjimky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *