Domácí

Pandemie COVID19 neměla vliv na prodeje nových palných zbraní v České republice

Časopis Forbes v dubnu 2020 přinesl článek “Češi se chystají na apokalypsu. V tichosti vykoupili kuše a mačety“. Zatímco zájem o volně prodejné zbraně v době pandemie výrazně vzrostl, statistiky centrálního registru zbraní ukazují, že držitelé zbrojních průkazů podobné nákupní horečce nepropadli.

Koupě zbraně v době pandemie

Proticovidová opatření s sebou přinesla změnu způsobu prodeje palných zbraní.

Z hlediska prodejců mohl obchod probíhat pouze vzdáleně s doručením kupujícímu prostřednictvím výdejního místa nebo přímo domů.

Z hlediska kupujících bylo nutné “papírování” vyřídit s policií částečně distančně (povolení k nabytí a registrace) a částečně opožděně (předložení ke kontrole).

Počty nově registrovaných zbraní ukazují, že pandemie v držitelích nevyvolala nákupní paniku a opatření nevedla k opadnutí zájmu. K statisticky významnému poklesu došlo pouze v dubnu, přičemž v červnu došlo k vychýlení opačným směrem.

Průměrné měsíční prodeje zbraní v Česku zůstaly v prvním pololetí přibližně na úrovni průměrných měsíčních prodejů v loňském roce.

Širší souvislosti

Vývoj v České republice se co do zbraní vlastně v praktické rovině nelišil od vývoje v USA. Zde historický rekord v prodejích zbraní nejprve při nástupu COVIDu a následně na pozadí občanských nepokojů z většiny zapříčinili prvokupci.

U nás se stalo v podstatě to stejné, co v USA. Jen s tím rozdílem, že lidé bez zbrojního průkazu se museli spokojit s mačetami, kušemi, derringery a podobnými volně dostupnými zbraněmi. I kdyby proces získání zbrojního průkazu v Česku nebyl zdlouhavý, zkoušky odborné způsobilosti se stejně nekonaly.

Naopak dlouhodobí držitelé zbraní v obou zemích spíše než o nové zbraně projevili zájem o střelivo a příslušenství včetně balistické ochrany.

S trochou nadsázky by se chtělo říct, že zatímco čeští držitelé zbraní v době COVIDu nakupovali mouku, nezbraňová veřejnost nakupovala mačety a kuše.

Což naznačuje, že veřejný názor na zbraně je výrazně pragmatičtější, než by se mohlo zdát z převážně utopisticko-hoplofobní masmediální rétoriky.


Zbraně v České republice

Současnost

Historie

Budoucí legislativa

Praktické

Rozhovory

2 Replies to “Pandemie COVID19 neměla vliv na prodeje nových palných zbraní v České republice

  1. Pozoruji ještě jeden následek schopnosti politiků řešit krize. Spousta mých kamarádů a kolegů teď chodí a chtějí poradit se získáním zbrojáku. A ti co jej nově získali chtějí poradit s výběrem první pistole. Good job.

  2. “Naopak dlouhodobí držitelé zbraní v obou zemích spíše než o nové zbraně projevili zájem o střelivo a příslušenství včetně balistické ochrany.”

    To mohu potvrdit. Balistická ochrana, zvlášť třídy IV dle NIJ, zmizela z obchodů stejně rychle jak přišel covid. Nosič plátů, pár set kusů střeliva a nějaký ten tucet 30-ti ranných zàsobníků mi Covid našťědřil. Ikdyž tu balistiku mám tak z 50% pro zájmově-sběratelskou činnost. Covid a policií a armádou obléhané obce tomu ale velmi pomohly.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *