Citát dne

Citát dne – J. Bougrab: Charbovu žádost o povolení k nošení zbraně zamítli, spal ve strachu s nožem u postele.

Jeannette Bougrab, partnerka šéfredaktora časopisu Charlie Hebdo Stéphane “Charb” Charbonniera, následujícím způsobem popsala, jak Charb žil ve strachu před vrahy a stát mu zakázal se legálně ozbrojit (Zdroj: Gala, 1. června 2016):

Bylo to hrozné, i když to nedával na veřejnosti najevo, opravdu se bál. Měla jsem dceru, takže jsem doma [u Charba] nepřespávala, ale on měl u postele stále nůž. Dříve žádal o povolení k nošení zbraně, ale bylo zamítnuto s odkazem na to, že ho ochrání policie. Myslím, že by byl se zbraní klidnější, vždyť taky chodil na střelnici.

Charb byl 7. ledna 2015 zavražděn teroristy v redakci magazínu Charlie Hebdo. Pachatelé byli nelegálně ozbrojeni zbraněmi propašovanými z Balkánu, jeden z nich byl již dříve ve vězení za terorismus, oba byli nejméně 10 let “v hledáčku” bezpečnostních složek, přičemž v době “dohledu” nejméně jeden z nich absolvoval výcvik v teroristickém táboře v Jemenu.

Teroristé v Evropě v rámci současné vlny džihádu nikdy nepoužili legální zbraně.

Ve většině zemí EU zákony občanům neumožňují držení a nošení zbraní pro sebeobranu. Stejnou legislativu se v ČR snaží prosadit také někteří politici. Například J. Dienstbier, podle nějž by se zbraněmi neměli bránit lidé, ale pouze větší obnosy peněz.


Související:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *