Zahraničí

USA: Země v plamenech, rabování a civilní držení zbraní – výběr videí s komentářem

Masmédia se v posledních týdnech z větší části předhánějí ve vykreslování mírumilovnosti a přátelské atmosféry v rámci tzv. “převážně pokojných protestů”, v souvislosti s kterými již bylo zavražděno více než dvacet osob. Mimo svět masmédií se naopak šíří především záběry žhářství, rabování a extrémního násilí.

Zajímavým prvkem současných nepokojů je přítomnost ozbrojených civilistů bránících obchody, domy či celé čtvrti před lupiči, násilníky a žháři. Toto téma jsem již nakousl v článku USA: Nová univerzální definice bezpečí – kalašnikov, třicetiranný zásobník, vysílačka a sousedská soudržnost. Nyní se na něj podívejme ve větší šíři prostřednictvím vybraných videí natočených napříč Spojenými státy.

Výběr napříč zbraňovou legislativou USA

Coeur d’Alene, Idaho

Výběr videí začneme zlehka.

Protesty hnutí Black Lives Matter a Antifa zasáhly v podstatě celé USA. Zatímco v městských aglomeracích v průběhu prvních dvou týdnů prakticky vždy přerostly v rabování, loupení a žhářství, mimo větší města měly protesty převážně poklidný charakter.

To dokresluje situace v Coeur d’Alene, padesátitisícovém městečku v Idahu. Zde došlo k zajímavému vývoji. Městem se rozšířily zprávy, že sem míří “úderka” Antify z vedlejšího státu Washington, kde protesty v předcházejících dnech nabraly velmi násilný charakter. V ulicích města se okamžitě vyrojily desítky (stovky?) legálně ozbrojených civilistů.

“Úderka” se nedostavila a protest asi pětadvaceti demonstrantů proběhl bez problémů.

Mimochodem Idaho je státem, který v roce 2014 celé své území prohlásil za zbraňový azyl.

Minneapolis, Minnesota

Minneapolis je místem, kde policisté usmrtili George Floyda (celé video zde), což se stalo roznětkou současné vlny protestů. Zde protesty také jako první přerostly v rozsáhlé násilí, které zahrnovalo vyrabování části města a zapálení řady budov včetně policejní stanice.

Policie se z ulic prakticky stáhla a i zde se objevily domobranné hlídky. Perličkou rozhovoru s dvěma ozbrojenými civilisty je věta “podívej, támhle zapalují obchod s potravinami!” Nic nedokresluje rozhovor na téma “proč jste tady” tak dobře, jako plameny odrážející se v reflexních slunečních brýlích.

Domobranám a zbraňové legislativě v Minnesotě se věnuje zvláštní článek.

O několik dní později ulice města obsadili vojáci Národní gardy. Domobrany ulice nevyklidily, poněkud překvapivě dále koexistovaly po boku vojáků a navrátivších se policistů.

Santa Monica, Kalifornie

Pozornější si možná všimli, že pokud jde o rozsah “zbraňové svobody”, jde seznam vybraných míst rychle z kopce. V Idahu smějí civilisté zbraně nosit viditelně bez omezení – jediným předpokladem je jejich legální držení. V Minnesotě občané musejí získat povolení k nošení, které je nárokové podobně jako v ČR. Kalifornie je naopak nejrestriktivnějším státem, kde bylo viditelné nošení zakázáno v roce 1967 v rámci odporu proti černošské emancipaci a ozbrojeným hlídkám Black Panthers.

Kalifornie je přitom místem původu tzv. střešních Korejců. I letos se zde na mnoha místech vyrojili ozbrojení civilisté bránící své obchody a obydlí. V řadě případů měli zbraně, které jsou v Kalifornii zakázány. Při troše shovívavosti k těmto zoufalým lidem předpokládajme, že zbraně drží jakožto registrované v rámci grandfatheringu, standardní zásobníky mají kapacitu omezenou nýtem a pohybují se s nimi pouze v rámci omezeného prostoru na soukromém pozemku. Jinak by totiž po COVIDu a plenění mohli jít rovnou do vězení.

Kalifornské zbraňové legislativě se věnuje článek USA: nejpřísnější legislativa v zemi nezastavila kalifornského vraha, mnozí se chtějí bránit sami

Taktika ozbrojených civilistů

Odhodlání držitele a zastrašující účinek zbraně

Záběry z USA ukazují význam zastrašujícího účinku zbraní. V případě samotného užití by patrně subkompaktní pistole měla na rabující dav podobný účinek jako moderní sportovní puška (naopak v případě cíleného útoku odhodlaného pachatele je výhoda moderní sportovní pušky naprosto nenahraditelná).

Jenže zatímco u subkompaktní pistole hrozí riziko jejího ignorování až do chvíle samotného použití (a někdy i ve chvíli použití), “nebezpečně vypadající” zbraň snižuje pravděpodobnost nutnosti jejího užití.

Obzvlášť, pokud je na místě více takto vyzbrojených osob, které nedávají sebemenší pochybnost o míře svého odhodlání.

Black business owners protecting their store from looters in St. Paul, Minnesota from PublicFreakout

A když jsme u toho odhodlání…

Zdrženlivost a chladná hlava

Odhodlání je potřeba si neplést s bezhlavostí. Naopak, v podobných situacích je vždy na místě zdrženlivost.

 

Nebezpečí interakce s policií

Interakce s policií se zbraní v ruce vždy představuje nebezpečnou záležitost – mnohdy možná nebezpečnější než odpor proti rabujícím zločincům. A to i ve chvíli, kdy policisty sami ozbrojení civilisté přivolají.

Dorazivší policisté si musí v každém případě nejprve učinit přehled o tom, kdo je kdo. A pokud se ozbrojení civilisté zločincům brání na ulici v Kalifornii, kde je viditelné nošení zbraní zakázáno, mohou také sami skončit ve vězení…

Kde nejsou střelné zbraně, vyhrává davová převaha

V přímé souvislosti s tzv. “převážně pokojnými protesty” bylo zavražděno více než dvacet osob a stovky utrpěly těžká zranění – téměř vždy bez užití palných zbraní, a na obětech, které palnou zbraň neměly. Dobrým příkladem je následující video zachycující útok davu na muže, který se snažil rabování bránit s mačetou v ruce (záběry nejsou vhodné pro slabší povahy).

Použití zbraně

V několika případech došlo také k užití střelných zbraní. Tyto případy většinou zaujaly také česká média a budu se jim věnovat ve zvláštním fact checkovém článku.

Bezpečnostní idyla eurounijní restriktivní zbraňové legislativy

USA a EU jsou většinou vykreslovány, pokud jde o civilní držení zbraní, jako naprosté protipóly.

V tomto ohledu nelze opominout, že ve stejné době se ve Francii rozhořel střet, který média nazývají Čečensko-alžírskou válkou. Na rozdíl od USA v tomto střetu legálně ozbrojené civilisty nenajdeme. To ale neznamená, že by zde zbraní bylo méně…


Související

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *