Zahraničí

USA: Nová univerzální definice bezpečí – kalašnikov, třicetiranný zásobník, vysílačka a sousedská soudržnost

Na pozadí protestů hnutí Black Lives Matter a Antifa původně zaměřených proti policejnímu násilí (nyní majících řadu politických cílů) se velkými městy v USA v posledních týdnech přehnala bouře násilí, rabování, loupení a žhářství. Ať už v důsledku naprosté početní převahy nebo politického rozhodnutí, policie na řadě míst zcela vyklidila ulice. Ty po nějakou dobu patřily loupeživým a lynčujícím zločincům. Mnohde následně pořádek nenastolil stát, nýbrž dobře vyzbrojení místní civilisté. Dokonce i tradičně protizbraňová média mají problém, jak tento vývoj vykreslit v negativním světle.

Dvacet zavražděných v průběhu tzv. převážně pokojných protestů

V přímé souvislosti s tzv. “převážně pokojnými protesty” bylo k dnešnímu dni zavražděno nejméně dvacet osob, nepřímo na pozadí protestů byly zavražděny další desítky, možná již stovky (například samotné Chicago za jediný den 31. května zaznamenalo 18 násilných úmrtí, nejvíce za 60 let).

Masmédia násilí v USA obvykle nerozlučně spojují s palnými zbraněmi. Události posledních týdnů ale přinesly zvláštní paradox. Každý má na dosah klávesnice k dispozici stovky a tisíce hodin nesestříhaných záznamů amatérských zpravodajců přímo z ulic. Tato videa v hrubé podobě ukazují, jak se často až vražedné násilí dobře obejde i bez střelných zbraní. Nízká míra přítomnosti střelných zbraní při pouličních násilnostech je až překvapivá. To už i v anglickém Birminghamu by člověk při podobném vývoji očekával větší míru vyzbrojení násilníků.

Až momentové prostřihy, kdy dav při ničení a rabování celé ulice vynechá konkrétní obchody, před nimiž stojí velmi dobře vyzbrojení majitelé, divákům připomenou, že opravdu sledují ulice USA.

Média, zbraně a náraz do reality

Na přelomu roku jsme sledovali rozsáhlý občanský odpor proti zavádění zbraňových restrikcí ve Virginii. Zde Demokratická strana v kampani výrazně oživené penězi miliardářů odporujících civilnímu držení zbraní díky vítězství v městských aglomeracích dosáhla křehké většiny v obou komorách parlamentu. Odpor proti restrikcím měl dvojí podobu. Místní samosprávy a policejní sbory (šerifové) prakticky na celém území s výjimkou velkých aglomerací odmítli uvádět restrikce v praxi. Svá území prohlásili za zbraňové azyly. Následně ve Virginii proběhla také velká demonstrace nejméně dvaceti tisíc držitelů zbraní.

Masmédia se mohla přetrhnout, aby tyto protestující vykreslila jako nebezpečné extrémisty. Pokud někdo sledoval přímé přenosy “občanských žurnalistů” z protestu, nemohl si nevšimnout relativně vysokého procenta žen a menšin. Mezi demonstranty dokonce byli i policisté v uniformách protestující proti návrhům restrikcí. Následný výběr fotografií a záběrů v masmédiích, ukazující téměř výhradně “zlé a špatné bílé muže”, musel dát editorům opravdu hodně práce. Snaha médií o negativní vykreslení dřívějších naprosto bezproblémových demonstrací držitelů zbraní je zjevná zejména při srovnání se současným tvrdohlavým označováním vlny násilností jakožto “převážně pokojných protestů”.

Realita posledních týdnů je ale na mnoha místech tak do očí bijící, že i nejvíce protizbraňová média mají problém, jak civilní držení zbraní vykreslit v negativním světle. Dobrý příklad představuje následující video z dílny Washington Post. Jeho kameraman navštívil ulice Minneapolis, kde policisté při služebním zákroku usmrtili George Floyda, a kde došlo k úvodní vlně násilností, žhářství a rabování.

Chvíli trvalo, než se místní zákonadbalí občané přesvědčili, že se pomoci policie nedočkají. A pak našli vlastní recept na bezpečnost.

Moderní sportovní pušku, standardní zásobník, vysílačku a sousedskou soudržnost.

 Pokud nehovoříte anglicky, zapněte si automatický překlad titulků.

Minnesota

Ústavní zakotvení

Minnesota patří k menšině sedmi amerických států, jejichž ústavy neobsahují záruky pro civilní držení zbraní. V tomto ohledu se Minnesotané musejí spoléhat na ochranu poskytovanou federální ústavou, jejímuž výkladu se však nejvyšší soud dlouhodobě vyhýbá.

Nošení zbraní

Většina amerických států ústavní záruku civilního držení zbraní tradičně vykládala tak, že nesmějí omezovat držení a viditelné nošení dlouhých střelných zbraní. Minnesota patří k menšině států, které podmiňují i viditelné nošení dlouhých zbraní získáním zvláštního povolení. V současnosti má Minnesota jednotné povolení ke skrytému nošení zbraně, které občany opravňuje také k viditelnému nošení.

Minnesota byla dlouho tzv. “may issue” státem, kdy vydání povolení podléhalo správnímu uvážení. Před zavedením nárokových povolení v roce 2003 je drželo pouze přibližně pouze 0,22% procenta obyvatel.

Od té doby počet povolení narostl na 7% dospělých obyvatel, tedy přibližně dvojnásobek oproti České republice (kde jsou povolení nároková od roku 1995, stejně jako před nástupem nacismu).

Podobně jako většina států USA i Minnesotská legislativa upravuje rozsáhlé bezzbraňové zóny (školy, nápravná zařízení, apod). Ty mohou být zákonem vynucovány i v případech soukromě vymezených zón, tj. těch vytyčených příslušnými zákazovými tabulkami například vlastníky obchodů apod.


Civilní držení zbraní v USA

Společnost a legislativa

Nošení zbraně pro sebeobranu

Držení zbraní a kriminalita

5 Replies to “USA: Nová univerzální definice bezpečí – kalašnikov, třicetiranný zásobník, vysílačka a sousedská soudržnost

  1. Pekne to otocili v tom videu. White Supremacist rabuju, kradnu v cernosskej stvrti plnej miestnych gangov. Ano, to urcite 🙂

  2. Domobrana je jistě účinné řešení, ale jen tehdy, pokud ji policie alespoň toleruje (což se ve videu děje). Bohužel, kdekoli v Evropě, by domobrana byla prohlášena za teroristy a zlikvidována právě policií.

  3. Nicméně jedna věc je dobrá a kupodivu se na tom podílet Washington Post: zbraně v rukou civilů nejsou špatné, ale zjevně pomáhají obnovit a udržet pořádek. 🙂

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *