Čestná zmínka

Čestná zmínka: Casey King (zneškodnění dvou ozbrojených lupičů ženou v 9. měsíci těhotenství)

Casey King byla 30. října 2019 ve svém domě ve městě Lithia, Florida, když si šla večer lehnout do postele. Bylo sice relativně brzy, ale ve svém 9. měsíci těhotenství už přece jen potřebovala více odpočinku než obvykle.


Úvodní foto: Jeremy King během útoku utrpěl mnohačetná zranění včetně zlomenin obličejových kostí.


Casey King zachraňuje rodinu

Z usínání ji probral hrozivý ryk z obývacího pokoje. Nejprve nejspíš na chvíli zamrzla, ale úpěnlivý pláč 11 leté dcery ji rychle probudil k pohybu. Přiblížila se ke dveřím z ložnice a s opatrností, jakou jí jen její stav dovolil, opatrně vykoukla chodbou do obýváku. Zde se jí naskytl pohled na scénu, která si v ničem nezadala s nejhorší noční můrou.

V obýváku byli dva maskovaní muži s pistolemi v rukou. Jeden držel nad zemí křičící dceru a kopal do Casyina manžela krčícího se na podlaze, zatímco další se k manželovi shýbal a mlátil jej pažbou pistole do obličeje a hlavy.

Sotva Casey stačila vstřebat, co se děje, jeden z pachatelů ji zahlédl a vystřelil jejím směrem. Okamžitě couvla, zamkla dveře a vydala se pro manželovu legálně drženou pušku AR-15. Nabila zásobník, natáhla závěr a s puškou v rameni směřovala zpátky ke dveřím.

Jen co dostala pachatele na mušku, zmáčkla spoušť. Lupičům byl najednou dům malý, jak rychle se snažili dostat pryč. Krvavé stopy na podlaze naznačovaly, že Casey rozhodně nestřílela naslepo.

Zatímco jednomu pachateli se podařilo z místa ujet automobilem, druhého, který byl zasažen jedinou střelou, policie nalezla mrtvého v příkopě u silnice vedoucí k domu.

Začátek vloupání

Jeremy King se s dcerou na gauči dívali na televizi, když se ozvala rána po té, co dva ozbrojení maskovaní pachatelé vyrazili zadní vstupní dveře do domu. Než si Jeremy stačil uvědomit, co se děje, už na něj jeden pachatel mířil zbraní a druhý k sobě ze země zvedl dceru. Zatímco dcera křičela, Jeremy se nezmohl na víc než opakování “my nic nemáme, my doma nic cenného nemáme“.

Oba pachatelé se do něj pustili se slovy “sebereme ti úplně všechno“. Rány do hlavy a zvuk praskání obličejových kostí na chvíli přerušil hluk výstřelu z pistole. Zatímco Jeremyho na zemi opouštěly síly i vědomí, z chodby se ozvala ohlušující střelba. Z úhlu naproti hlavni Jeremy AR-15 ještě nikdy neslyšel, přesto zvuk své zbraně bezpečně poznal. Když skrz oči zalité krví viděl obrysy utíkajících pachatelů, věděl, že jeho rodina už bude v bezpečí.

Zdroje: Metro, CNN, FOX8, Bay News 9,


Související: Soudce Roger Benitez: K čemu vedou omezení kapacity zásobníků


Krátká samonabíjecí puška je ideální zbraní pro domácí obranu

AR-15 a podobné samonabíjecí pušky ve verzi s krátkou hlavní představují ideální nástroj pro domácí obranu. Jsou vhodné pro použití i osobami pouze se základní znalostí ovládání zbraně.

Zatímco s pistolí má obránce kontakt pouze v jednom místě, pušku drží současně za předpažbí, rukojeť a pažbou v rameni. Úchop na třech místech nejen výrazně ulehčuje rychlost zacílení, ale také návrat hlavně zpět na cíl, díky čemuž může i nezkušený uživatel dosáhnout vyšší účinné frekvence střelby.

Nutnost pevného úchopu v případě pušky eliminuje možnost vzniku závad, které mohou málo zkušení obránci způsobit v důsledku nesprávného držení pistole, resp. nedostatečně silného úchopu (tzv. “limp-wristing”, kterým jsou v USA díky svému rozšíření pověstné pistole Glock).

Počet obranných užití zbraně v USA je dle různých studií odhadován na 50.000 – 4,7 milionů ročně (Zdroj: Wiki). Vysoké rozpětí je zapříčiněno zejména rozdílnou metodologií a také faktem, že přibližně 95% obranných užití zbraně se obejde bez výstřelu. Střední odhady se pohybují mezi 1 – 1,5 milionem obranných užití zbraně ročně.

Příklady zásahů ozbrojených civilistů:

Příklady teroristických útoků, při nichž proti pachatelům zasáhli ozbrojení civilisté:

Příklady útoků ve školách, při nichž proti pachatelům zasáhli ozbrojení civilisté:

Příklady útoků v modlitebnách, při nichž proti pachatelům zasáhli ozbrojení civilisté:

Příklady útoků v nákupních centrech, restauracích a jiných veřejných místech, při nichž proti pachatelům zasáhli ozbrojení civilisté:

Příklady zásahů ozbrojených civilistů k záchraně členů bezpečnostních složek:

One Reply to “Čestná zmínka: Casey King (zneškodnění dvou ozbrojených lupičů ženou v 9. měsíci těhotenství)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *