Čestná zmínka

Čestná zmínka: David George & Jesse Zamora (zastavení pachatele útoku v obchodním domě v Tumwateru)

David George byl 19.6.2018 u pultu zákaznických služeb v zadní části velkoobchodu Walmart v Tumwateru, když z jiné části obchodu uslyšel střelbu.

David George

Pastor na nákupu

Pastor David George jen o pár hodin dříve vedl bohoslužbu v kostele Asssembly of God v nedalekém městečku Oakville. Kázání zakončil následující výzvou: “Bože, nedovol nám, abychom se spokojili s tím, že necháme život jen proběhnout kolem, a budeme sledovat, jak svět hoří. Bože, pomož nám, abychom se mohli sami zapojit.

O pár hodin později se svou ženou, dcerou a vnučkou vyrazil do obchodu v Tumwateru. Zrovna dokončovali nákup, když se z jiné části obchodu začaly ozývat hlasité rány.

David George je nejen pastorem, ale také trénovaným záchranářem u místního sboru dobrovolných hasičů. Kromě toho je držitelem povolení ke skrytému nošení zbraně a z vlastní iniciativy prošel výcvikem zásahu proti aktivnímu vrahovi.

Zvuk výstřelů rozpoznal okamžitě. V první řadě se snažil dostat své blízké k nejbližšímu vchodu a mimo budovu. Dceru s vnučkou ochránil, ale nevěděl, kde se zrovna nachází manželka.

Zatímco opatrně hledal manželku, pachatel s pistolí v ruce proběhl kousek vedle něj. George samotný v té chvíli ještě netasil. Pomalu, opatrně se vydal za pachatelem.

Na cestě za pachatelem se střetl s dalším ozbrojeným civilistou. Krátce se na sebe podívali a se slovy “jdeme na to” vykročili ven.

Zásah proti pachateli

George ze zákrytu sledoval, jak se pachatel pokoušel dostat do automobilu. Řidič ale nespolupracoval a pachatel ho dvakrát střelil. Těžce zraněný řidič sešlápl plyn a ujel do jiné části parkoviště.

Začal se pohybovat směrem, kde jsme si myslel, že je v té chvíli má rodina. Vystoupil jsem ze zákrytu a přiblížil se k pachateli.

Pachatel začal ohrožovat posádku dalšího auta. George na něj zakřičel, ať odhodí zbraň. Pachatel ale výzvy nedbal a dostal se do vozu na sedadlo spolujezdce. Několik nekonečných vteřin trvalo, než se George dostal do úhlu, z nějž mohl provést “čistý výstřel” a neohrozit posádku vozu ani nikoho kolem.

Pachatel po sérii zásahů vypadl smrtelně zraněn ven z automobilu.

George požádal druhého samaritána, aby hlídal pachatele. Sám rychle doběhl k svému auto pro lékárničku a následně k vozu s dříve zraněným řidičem, kterému začal poskytovat první pomoc. Řidič přežil jen díky tomuto včasnému zásahu.

Chtěl bych [Georgovi] poděkovat, potkat se s ním a potřást mu rukou. Je to hrdina. Ten člověk mohl zavraždit oba mé rodiče a spoustu dalších lidí. (Tyler Fievez, syn postřeleného)


Související: Zásah misionáře Charla van Wyka proti čtyřem teroristům v kostele v Kapském městě.


Jesse Zamora

Jesse Zamora byl na nákupu se svou manželkou a zrovna dával zboží do vozíku, když z jiné části obchodu uslyšel hlasité rány. Podíval se na manželku, která ho ujistila, že to určitě nebyly výstřely. Po chvíli ale směrem k nim v panice běžela skupina vystrašených nakupujících, kteří křičeli: “Střelec!

Zamora přikázal ženě, aby utekla ven. Sám tasil legálně drženou zbraň. Přes uličku sledoval, jak pachatel mává zbraní ve vzduchu a směřuje ven na parkoviště. Mezitím Zamora zaregistroval, že se k němu přiblížil další ozbrojený civilista.

“Myslím, že jsme oba měli jasno v tom, že musíme udělat, cokoliv bude potřeba, abychom ochránili všechny ty lidi kolem.” Jesse Zamora (Fox News)

Společně vyšli ven a kryli se za zaparkovanými automobily. Druhý muž na pachatele zakřičel, aby se vzdal, ten se ale místo toho snažil dostat do auta se třemi osobami. V té chvíli druhý muž zahájil palbu, kterou pachatele zneškodnil.

Zatímco Zamora hlídal umírajícího pachatele, střelec začal poskytovat první pomoc zraněnému řidiči vozu.

Foto: The Olympian

Pachatelem nelegálně ozbrojený recidivista hledaný policií

Než byl zastaven, stačil pachatel zranit dvě osoby, z toho jednu dříve v jiné části města.

Motiv činu nelegálně ozbrojeného drogově závislého pachatele, který byl pro svou trestnou činnost v minulosti opakovaně uvězněn, není znám.

Pachatel nejprve přijel na čerpací stanici v jiné části města, kde si na chvíli sedl do cizího vozu. Následně zaběhl zpět do toho svého a odjel. Při jízdě naboural, vystoupil z auta a začal střílet po řidičích. Jednoho zranil a uloupil jeho vůz.

Zatímco policisté rozjeli pátrací akci, pachatel dojel k Walmartu, kde šel rovnou k části se sportovními potřebami. Ustřelil zámek na skříni s municí, vzal si několik krabiček a vyrazil zpátky ven. Na parkovišti začal střílet po lidech v autech.

Díky Bohu za to, že v našem státě se vydávají povolení ke skrytému nošení a že na místě byli dva ozbrojení civilisté. Máme [ve Washingtonu] špatnou pověst kvůli našemu zákonu umožňujícímu viditelné nošení a [nárokovému systému] povolení k skrytému nošení zbraně, ale dnes se ukázaly jeho výhody a byly díky němu zachráněny životy. Policejní mluvčí Laura Wohl (KOMO News)

Zdroje: WaPo, Seattle Times, Seattle Times, CBN, Fox, Olympian, Kiro 7, KOMO News, The Epoch Time, Kiro 7, The Olympian, Fox News, The Olympian


Související: Washington: policie hledá ŠEST náhodných ozbrojených civilistů, kteří se snažili zastavit zloděje


Civilní držení zbraní ve Washingtonu

Ústavní zakotvení

Článek 1 odstavec 24 ústavy státu Washington z roku 1889 stanoví: “Právo jednotlivých občanů nosit zbraně pro ochranu svou nebo ochranu státu nesmí být narušeno, avšak nic v tomto odstavci nesmí být vykládáno jakožto oprávnění jednotlivců či společností k vytváření, udržování či nasazení ozbrojených seskupení.

Skryté nošení

Po sérii zákazů skrytého nošení v 20. a 30. letech se Washington v roce 1961 stal prvním státem USA, který zavedl nárokové vydávání povolení ke skrytému nošení zbraní (shall issue concealed carry).

V současnoti povolení drží 11% dospělých obyvatel, tedy přibližně 3,5x více než v ČR.


Příklady zásahů ozbrojených civilistů:

Příklady teroristických útoků, při nichž proti pachatelům zasáhli ozbrojení civilisté:

Příklady útoků ve školách, při nichž proti pachatelům zasáhli ozbrojení civilisté:

Příklady útoků v modlitebnách, při nichž proti pachatelům zasáhli ozbrojení civilisté:

Příklady útoků v nákupních centrech, restauracích a jiných veřejných místech, při nichž proti pachatelům zasáhli ozbrojení civilisté:

Příklady zásahů ozbrojených civilistů k záchraně členů bezpečnostních složek:

Příklady zásahů ozbrojených civilistů při násilném přepadení v obydlí

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *