Zbraně v době COVID-19
Fact check

Fact check: Jurečka, vymáhání výživného a odebírání zbrojních průkazů

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) navrhuje prodloužení doby placení náhradního výživného, tj. vyplácení zvláštní sociální dávky poskytované nezaopatřenému dítěti, kterému není povinnou osobou hrazeno stanovené výživné nebo je hrazeno částečně. V souvislosti s tím se chce Jurečka zaměřit na další možné způsoby vymáhání výživného, přičemž zmínil “zaměření na volnočasové aktivity“, včetně “zbrojních průkazů“. Pomíjí přitom, že civilní držení zbraní v České republice je s volnočasovými aktivitami spojeno pouze okrajově a podružně.


Úvodní foto: Zastavení pachatele brutálního útoku v ostravské tramvaji ozbrojenou cestující.


Výživné a zbrojní průkazy

Ministr Marian Jurečka (KDU-ČSL) 15.8.2023 konkrétně uvedl:

Na úterním setkání s novináři proto uvedl, že s Ministerstvem spravedlnosti chce pracovat na systematické úpravě. „Musíme hledat cesty, jak zefektivnit vymáhání neplacení výživného,“ prohlásil Jurečka s tím, že inspirací mu jsou nástroje, které lze využít na neplatiče pokut za dopravní přestupky.„To znamená zabavení vozidla na místě, nebo si dokážu představit, že bychom se mohli podívat na věci, které se týkají různých volnočasových aktivit, jako jsou lovecké a rybářské lístky a zbrojní průkazy,“ nastínil ministr práce. (zdroj: seznamzpravy.cz)

Nejde přitom o první návrh tohoto typu. Již v roce 2019 s obdobným nápadem přišel ministr spravedlnosti Jan Kněžínek (ANO). Tehdy stopku tomuto návrhu vystavilo Ministerstvo vnitra vedené Janem Hamáčkem (ČSSD).

Zbrojní průkazy a “volnočasové aktivity”

Základní premisou tvrzení ministra Mariana Jurečky (KDU-ČSL) je spojení civilního držení zbraní s volnočasovými aktivitami.

Česká právní úprava zná pět skupin zbrojních průkazů, k volnočasovým patří:

Vedle toho lze zbrojní průkaz držet pro účely:

Dle aktuálních statistik Ministerstva vnitra bylo v České republice k 1.8.2023 celkem 315.869 držitelů zbrojního průkazu, přičemž 259.318 mělo zbrojní průkaz skupiny E.

Nynější právní úprava umožňuje současné držení více skupin zbrojního průkazu, přičemž většina držitelů toho využívá.

Ve světle ústavní záruky bránit život se zbraní (článek 6 odst. 4 Listiny) je v právní hierarchii na čelním místě právě držení zbraní pro účely obrany života, zdraví a majetku, přičemž lze předpokládat, že takto tomu je pro většinu držitelů i v praxi. Odnímání zbrojního průkazu těmto osobám v souvislosti s výživným by bylo zjevně protiústavním. Teoreticky tedy z 315.869 osob zbývá 56.551, které by mohly držet zbraně jen v souvislosti s “volnočasovými aktivitami”.

Od tohoto čísla je ale nutné odečíst také neurčený počet držitelů zbrojního průkazu sk. D – k výkonu zaměstnání nebo povolání. Při absenci konkrétních statistik lze učinit kvalifikovaný odhad, že zp. sk. D bez E může držet přibližně třetina, tj. ca. 23.000 osob (vedle toho zejm. na venkově existuje řada dalších držitelů např. pouze C a D). Odnímání zbrojního průkazu těmto osobám by vedlo k znemožnění příjmu, a tedy bylo v rozporu s účelem právní úpravy

Zbývá tedy přibližně 33 tisíc osob spadajících čistě do Jurečkovy kategorie “volnočasových” zbrojních průkazů. Na okraj lze konstatovat, že řada z nich má zp. sk. A nebo B primárně pro účely obrany v rámci obydlí, protože vyhodnotili nároky na získání zp. sk. E jako příliš vysoké v poměru ke svým potřebám a očekávánému využití zbraně, nicméně toto již nebudu dále zohledňovat.

Verdikt

Teze ministra Mariana Jurečky (KDU-ČSL) spojující civilní držení zbraní s volnočasovými aktivitami je v kontextu české reality mylná. V rovině čistě “volnočasového držení” lze v Česku dovodit počet přibližně 33 tisíc osob, což je z hlediska účelu navrhované právní úpravy marginální číslo.

Naprostá většina osob drží palné zbraně pro účely osobní ochrany, ze zbývajícího počtu má významná část zbraně pro výkon povolání.

Pokud by současná vláda chtěla odebírat zbrojní průkazy v souvislosti s neplacením výživného, je na místě hovořit primárně o znemožnění možnosti účinné obrany neplatičů, nikoliv o zásahu do volnočasových aktivit.


Zbraně v České republice

Historie

Současnost

One Reply to “Fact check: Jurečka, vymáhání výživného a odebírání zbrojních průkazů

  1. Dobrý den,
    Souhlasím, nicméně bych si dovedl představit spojení neplacení výživného se ztrátou spolehlivosti, a tedy se ztrátou zbrojního průkazu.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *