Domácí

Počet registrovaných zbraní v ČR překročil milion, masivní nárůst počtu držitelů zbrojních průkazů, rekordní nárůst zbraní

Počet registrovaných zbraní v ČR, včetně hlavních částí zbraní a zbraní u držitelů zbrojních licencí, v průběhu listopadu 2022 překročil milion. K 1.12.2022 jich je v centrálním registru zbraní registrováno 1.003.390. Spolu s tím počet držitelů zbrojního průkazu rostl nejrychleji od oznámení zákazové směrnice EU v roce 2015.

Statistiky civilního držení zbraní v ČR

Přehled statistik civilního držení zbraní pravidelně publikuji k přelomu roku:

Mimo pravidelné aktualizace vydávám zvláštní články ve statisticky významných momentech, jako když v srpnu 2020 počet zbraní kat. B překročil počet zbraní kat. C.

Překročení milionu zbraní v CRZ je významným milníkem, byť zahrnuje i hlavní části a zbraně u držitelů zbrojních licencí.

Podrobnou analýzu roku 2022 přinesu opět v lednu 2023. Níže tedy pouze rychlý statistický přehled k současnému milníku.

Zbraně u držitelů zbrojních průkazů – 928.926

Česká republika patří k menšině států Evropy, kde lidé vlastní především zbraně kategorie B, tedy hlavně pistole a samonabíjecí pušky. Dlouhodobě těchto zbraní přibývá třikrát rychleji, než zbraní kategorie C (např. dvouhlavňové lovecké zbraně, opakovací pušky, atd.). Relativně vysoký podíl zbraní kategorie C je dědictvím nacistických a komunistických konfiskací a restrikcí.

V rámci statistik uvedených v tomto článku není započítáno 8.134 registrovaných “nezbraní” kategorie C-I, zavedené novelou v lednu 2021 (plynovky, flobert, atd.).

Hlavní části zbraní u držitelů zbrojních průkazů – 47.904

Relativně vysoký počet hlavních částí zbraní kategorie C mají na svědomí hlavně lovci, kteří mají mnohdy jedinou zbraň s vícero výměnnými hlavněmi.

Zbraně u držitelů zbrojních licencí – 26.531

313.688 držitelů zbrojních průkazů

Zdaleka nejvíce zbraní lidé v ČR drží pro účel sebeobrany. Jednotlivým kategoriím držitelů se podrobně věnují následující články:

Do konce roku zbývá ještě měsíc, i tak už 4.698 osob představuje druhý nejvyšší nárůst za posledních dvacet let. Vyšší růst byl zaznamenán pouze v souvislosti s ohlášenou novelizací unijní směrnice (8.258).

Stále jde ale o nízká čísla v porovnání s 90. léty, kdy zavedení nárokovosti povolení k ochraně života a zdraví vedlo k nárůstu počtu držitelů zbrojních průkazů o téměř 50 tisíc jen v roce 1996, desetitisícové roční nárůsty byly typické pro celou dekádu.

Vedle toho nárůst počtu zbraní o 43.440 je absolutně nejvyšší od vedení statistiky v roce 1998 (a to Vánoce teprve přijdou!). Je dokonce vyšší než “skok” v letech 2013-14, který byl z větší části zapříčiněn opravou dat v registru.

Podrobnější analýzu přinesu na přelomu roku.

Srovnání s Evropou (data 2017)

V Evropské unii na rozdíl od ČR převažuje nelegální držení zbraní.


Zbraně v České republice

Současnost

Historie

Budoucí legislativa

Praktické

Rozhovory

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *