Zahraničí

Ohio: demonstrace za umožnění skrytého nošení zbraní na univerzitách

Jedním z živých témat americké debaty ohledně změn právního rámce legálního držení zbraní je otázka zvýšení bezpečnosti škol a univerzit. Americkým specifikem jsou tzv. bezzbraňové zóny, tedy místa, v nichž legální držitelé zbraní nesmí být ozbrojeni a k nimž dlouhodobě patří také školní budovy a pozemky. Masoví vrazi si přitom pro své činy v 98% případů cíleně vybírají právě tyto bezzbraňové zóny. V posledních letech tak na řadě míst USA došlo k úpravě legislativy s cílem bezzbraňové zóny omezovat. Jedním z těchto států je také Ohio.

Foto: The Lantern.
Open carry protest na Ohio State University. Foto: The Lantern.

Dřívější právní úprava

Zákony v Ohiu dlouhodobě zakazovaly držení a nošení zbraní v budovách a na pozemcích škol a univerzit. Zlom v přístupu zákonodárců přinesl teroristický útok ISIS v roce 2016. Při něm somálský uprchlík automobilem najel do skupiny studentů před jednou z budov Ohio State University a následně vylezl z vozu a začal do dalších lidí bodat řeznickým nožem.

Útok byl přitom zjevně inspirován předchozím “úspěchem” ISIS v Nice. Pachatele se mimo jiné pokusil neúspěšně zastavit student – armádní veterán. Díky včasnému zásahu policie byl útočník zastřelen již dvě minuty po začátku útoku. Celkem bylo zraněno 13 osob, včetně jednoho studenta zasaženého odraženou policejní střelou.

Open carry protesty

Nedlouho po útoku na campusu univerzity proběhlo první “open carry” protestní shromáždění, jehož členové požadovali umožnění skrytého nošení zbraní těmi, kteří jsou k tomu jinak oprávněni mimo tzv. bezzbraňové zóny. Proti protestu se v univerzitním časopisu silně vymezilo 12 profesorek katedry ženských genderových a sexuálních studií, a to především s poukazem na to, že všichni protestující byli běloši. Na tvrzení genderově-sexuálních vyučujících, že podobný protest minorit by nebyl povolen, letos navázal “open carry” protest pořádaný Kendallem Arroyou, veteránem letectva, kterého se tentokrát účastnili jen černoši a černošky.

V době mezi prvním a druhým protestem byl mezitím novelizován zákon upravující bezzbraňové zóny. Ty nově nejsou pevně stanoveny zákonem na území všech univerzit, nýbrž vysoké školy mají možnost se rozhodnout, zda-li zónu zavedou. Paradoxně smějí zakázat nošení pouze studentům a zaměstnancům školy. Ostatní veřejnosti mohou zakázat pouze skryté, nikoliv viditelné nošení zbraní.

Díky tomu ti z protestujících, kteří nemají přímý vztah ke škole, mohli protest pojmout jeho “open carry” formou, tedy za viditelného nošení zbraní. K účelu protestu Arroyo uvedl:

Bohužel, školní kampusy jsou místem, kde dochází k řadě napadení, loupeží, sexuálního obtěžování a podobné trestné činnosti. Současná pravidla studentům a vyučujícím neumožňují [skrytě] nosit [zbraně]. Pokud by se toto změnilo, tak bychom mohli docílit snížení tohoto druhu zločinů.

Na poli aktivismu za umožnění nošení zbraní v ohijských univerzitách se mezitím stala ikonickou fotografie Kaitlin Bennett, která se se svou AR 10 nechala vyfotit prakticky bezprostředně po promoci, tedy první okamžik, kdy to pro ni bylo legálně možné.

Foto: Cleveland Scene.
Foto: Cleveland Scene.

Další meta: základní a střední školy

Zatímco v případě univerzit se vymezení zákazu skrytého nošení dostalo do rukou samotných vysokých škol, v Ohijském parlamentu byla předložena také novela legislativy, která by umožnila skryté nošení i na základních a středních školách. Ty by měly mít nově možnost zakázat skryté nošení pouze v případě, pokud by zavedly aktivní bezpečnostní opatření, tj. bezpečnostní rámy a ozbrojenou ochranku.

Novela necílí k “vyzbrojení učitelů”, nýbrž pouze k umožnění těm, kteří mají povolení k skrytému nošení a jsou jinak zvyklí být ozbrojeni, aby se sami mohli rozhodnout, zda-li zbraň budou mít u sebe také ve škole.

A především na to, aby školy přestaly být mezi oněmi 98%, která si pro své útoky vybírají masoví vrazi.

Zdroje: cincinnati.com, The Lantern, Record Courier, Dayton Daily,


Související:


Hrdinové, kteří zastavili školní masové vrahy:


 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *