Zahraničí

Německo: V domě zesnulého stařečka nalezeno přibližně 500 nelegálních zbraní

Pokud jde o civilní držení zbraní, Německo je země plná protikladů. Tak například politici sice oslavují nejnižší zaznamenanou zločinnost v historii, ale i přesto v zemi zavádějí bezzbraňové zóny. Občané sice zbraně nesmějí nosit, ale taková přestřelka tureckých drogových dealerů na ulici může být přiměřenou obranou. Když loni amnestie na odevzdávání nelegálních zbraní přinesla minimální výsledky, policie si pochvalovala, že lidé už nelegální zbraně nemají. Byť anekdotické zprávy ukazují, že tento závěr zřejmě není správný, arzenál, který po sobě zanechal 81 letý stařeček, jenž zemřel přirozenou smrtí, asi nikdo nečekal.


Související: Počet zbraní v České republice ve srovnání s ostatními zeměmi EU: v okolních zemích převažují nelegální zbraně


500+ zbraní v domě zesnulého, řada z nich nabitých

Místní úřady po přirozeném úmrtí 81letého muže prováděly 25. dubna 2019  rutinní vstup do jeho bytu, aby mohli zjistit, zda-li se tam nenachází pozůstalost, z níž by se mohly uhradit náklady pohřbu. Ihned po vstupu ale narazili na velké množství zbraní, z nichž mnoho bylo nabitých.

Pokračování prohlídky již pak bylo na policii, která v současnosti odhaduje počet zbraní na 500, přičemž upozorňuje, že jich může být také více. Nacházely se totiž bez většího ladu a skladu různě po bytě, který byl obecně v neuspořádaném stavu. Jejich inventarizace v době sepsání zdrojového článku nebyla zdaleka dokončena.

Nelegální sbírka zahrnovala dlouhé i krátké zbraně včetně útočných pušek a samopalů, přičemž při pohledu na policejní fotografie je zřejmé, že pán měl dobrý vkus. Některé nalezené kusy jsou nejen nelegální, ale podle německé legislativy spadají mezi válečný materiál.

Kromě zbraní a velkého množství střeliva bylo v domě nalezeno také větší množství nožů (patrně také včetně nelegálních) a ve sklepě i pět kilogramů černého prachu.

Vzorný občan neznámý policii

Podle prohlášení byl zesnulý policii neznámý, přičemž nebyl držitelem zbrojního průkazu. Zatímco šetření v bytě stále probíhá, policie nedokázala určit motiv mužova nelegálního koníčku. Jakým způsobem si stařeček mohl opatřit tolik nelegálních zbraní, aniž by si toho někdo všiml, policisté nechtěli upřesnit. Pouze vznesli domněnku, že je zřejmě sbíral několik let či desetiletí.

Jakmile policie u každé jednotlivé zbraně ověří, že nebyla použita k trestné činnosti, budou všechny zbraně úředně zničeny a roztaveny ve Wuppertálských vysokých pecích.

Zdroj: WDR, wa, Ruhr 24

Komentář zbrojnice.com

Jen krátce:


Nelegální zbraně

4 Replies to “Německo: V domě zesnulého stařečka nalezeno přibližně 500 nelegálních zbraní

  1. Nejsmutnější mi na článku přijde poslední věta o roztavení – pán tam nepochybně měl i nějaké sběratelsky zajímavé, historické kusy.

  2. To je správná otázka. Co dělá policie, když nedokáže odhalit člověka s 500+ nelegálními zbraněmi? Asi má plné ruce práce s těmi legálními držiteli…

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *