Zahraničí

Komentář: Poučení ze zavedení zbraňových restrikcí ve Švýcarsku po květnovém referendu

Švýcaři v referendu 19.5.2019 v poměru 64% / 36% schválili implementaci unijních zbraňových restrikcí. Je dobré si do budoucna připomenout, co k tomuto výsledku vedlo.


Úvodní foto – záběry pachatelů na ulici před Charlie Hebdo. Aby se podobná zvěrstva páchaná nelegálními zbraněmi pašovanými z Balkánu neopakovala, jsme povinni my stejně jako Švýcaři zavést restrikce na legálně držené zbraně.


1. 2005: Připojením k Schengenu nedojde k omezení zbraní

Jedním z hlavních argumentů vlády pro připojení k Schengenu v roce 2005 bylo, že vztah s EU nebude mít žádný vliv na civilní držení zbraní.

2. Teroristé útočí nelegálními zbraněmi, je nutno zavést restrikce na legální zbraně

Evropská komise prosadila omezení legálních zbraní jako reakci na teroristické útoky. Při všech útocích byly použity nelegální zbraně, téměř vždy propašované z Balkánu, a to včetně Charlie Hebdo (úvodní foto) a Bataclanu. Při řadě útoků byly nelegální nejen zbraně, ale i pachatelé. Např. útoky v Bataclanu a přilehlých ulicích spáchali z většiny islamisté, kteří do EU vstoupili nelegálně v rámci migrační vlny.

Podle tiskové zprávy je směrnice přijímána z důvodu boje proti terorismu, neb má znesnadnit přístup teroristů ke zbraním. Při žádném útoku přitom islamističtí teroristé legální zbraň nepoužili…

3. Evropská unie jako nástroj obcházení domácích demokratických procesů

Švýcarské protizbraňové organizace se snažily podobné restrikce prosadit již dříve. Byly odmítnuty v roce 2011 v referendu a 2015 v parlamentu. Když bylo Švýcarsko přizváno do expertní fáze přípravy směrnice, nijak se proti ní nevyslovilo. Vládní síly de facto Unii využily k dosažení vlastních cílů, které se jim předtím nepodařilo v demokratickém procesu prosadit.

Podobný přístup lze vysledovat také při implementaci v některých zemích EU, které přijímají zákazy daleko za restrikce nařízené samotnou směrnicí.

4. Falešná výjimka

Při přípravě směrnice si Švýcarsko vyjednalo zvláštní výjimku pro své miliční zbraně. V konečné verzi má ale výjimka stejnou podobu, jaká byla přijata pro sportovní střelbu.

Byť je tedy švýcarská výjimka napsána skrz několik řádků, ve skutečnosti neexistuje. Jen se na ni dá ukázat prstem a uklidnit ty, kdo si nepřečtou zbytek směrnice, zejména řádky švýcarské výjimce předcházející.

5. Výhrůžka bezpečností

Argumentem pro přijetí bylo možné ohrožení spolupráce s Evropskou unií v oblasti bezpečnosti, například v důsledku vyloučení z SIS.

6. Výhrůžka migranty

Argumentem pro přijetí bylo možné vypovězení Dublinské úmluvy, v důsledku čehož by zejména Itálie, Francie a Německo přestaly přijímat migranty, kteří by nelegálně překročili švýcarské hranice.

Mimochodem, Švýcaři jsou příliš umírnění. Jen si zkuste představit použití podobného argumentu v české politické debatě.


Související: Švýcarsko: Zbraně, směrnice EU & květnové referendum – přehledné shrnutí


7. Výhrůžka uzavřením hranic

Argumentem pro přijetí bylo možné vypovězení Schengenské úmluvy, v důsledku čehož by došlo k obnovení hraničních kontrol a výraznému snížení objemu přeshraničního obchodu

8. Nic se nezmění ale musíme to zavést, protože toho musíme spoustu změnit

V souvislosti se Švýcarskem se do mediálního prostoru vrátil tradiční paradox zbraňové směrnice. Masmédia docházejí k závěru, že implementace vlastně nic nemění, držitelé zbraní křičí zbytečně. Ve stejné zprávě ale vyzdvihují, jak je implementace nezbytná, protože zvyšuje bezpečnost.

Nic se nemění, ale pokud by se to nezměnilo, tak Švýcary vykopnou z SIS, zaplaví migranty a na hranicích budou kontrolovat každý náklaďák a každého turistu. Zvláštní svět.


Implementace zbraňové směrnice

5 Replies to “Komentář: Poučení ze zavedení zbraňových restrikcí ve Švýcarsku po květnovém referendu

    1. Myslím, že to je jen důkaz toho, že majitelé zbraní nemají žádnou šanci. Nakonec o své zbraně přijdou i Američani a Izraelci.

      1. Podle mého osobního názoru toto risiko skutečně hrozí, spolu s dalšími svobodami (mezi nimiž je svoboda vlastnit a nosit zbraně pouze jedna z mnoha, byť patrně ta vůbec nejdůležitější), pokud se nepodaří nějak omezit tu šílenou bezbřehou všeobecnou demokracii.

        Pokud někdo z přítomných ještě nečtl, doporučuji již postarší, ale pořád skvělou analýzu http://cover72.net/zasadni/clanek.php?c=38

        A víte, co je podle mne opravdu děsivé? Tohle: http://ocs.cz/CD/ANO-nazi.jpg

  1. Výsledek mne úplně nepřekvapil, co mne však překvapilo je rozdíl v procentech. Domníval jsem se, že to bude na těsný rozdíl v řádu 5 %. Holt jsem se ve Švýcarech spletl. Je to další důkaz oteplování – sluníčko dorazilo i do stínu alpských ledovců o rozehřálo jejich konzervativní duše.

  2. Znamená to tedy že ani demokracie alá made-in Swicerland vkastně neexistuje a sami si podřízli větev – no potěš pámbůh

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *