Fact check

Fact check: Nakoupili si němečtí extremisté zbraně v České republice? Idnes.cz, Tagesspiel

Server idnes.cz 17.2.2020 přišel se zprávou “Extremisté plánovali útok na německé mešity, zbraně měli mít z Česka“. Článek navozuje dojem, že Česká republika je zdrojem nelegálních zbraní pro německé neonacistické kruhy. Jak je to ve skutečnosti?

Tvrzení idnes.cz

Idnes.cz přišlo s následujícími informacemi:

  • Deník Der Tagesspiegel napsal, že skupina si chtěla pistole a pušky opatřit v České republice.
  • Členové skupiny se 8. února na setkání ve vestfálském Mindenu podle deníku dohodli, že zbraně pro atentáty si opatří v Česku prostřednictvím kontaktů na tamní pravicové extremisty.
  • V Česku se němečtí neonacisté ke zbraním dostávají snadno, konstatuje Der Tagesspiegel a připomíná, že i mezitím rozpuštěná neonacistická skupina Combat 18 Deutschland si v září 2017 také opatřila zbraně v Česku, kde rovněž členové absolvovali střelecký výcvik.

Co obsahuje původní článek Tagesspiel

Skupina německých pravicových extremistů si podomácku vyrobila více zbraní (zřejmě podobně jako útočník v Halle) a opatřila si jednu “normální” pistoli. Na začátku roku 2020 probírali možné útoky na mešity, migranty a politiky. V rámci toho jeden z členů prohlásil, že využije kontaktů v České republice k získání zbraní.

V roce 2017 německá policie zadržela několik členů skupiny Combat 18, kteří se vraceli z výletu na střelnici v České republice. Podle článku si ze střelnice “odvezli materiál“, přičemž je zde odkaz na článek z 30.1.2019, podle nějž u sebe měli “nepatrné množství střeliva“.

Tvrzení x realita

V hlavní rovině článek informuje o tom, že nějaký pravicový extremista byl v Německu zadržen poté, co svým kamarádům povídal, že v Česku koupí zbraně. Hodnotu této informace samotné si posuďte sami.

Výše uvedené informaci článek Tagesspiel dodává na významu tvrzením, že si extremisté již dříve z Česka dovezli “materiál ze střelnice“, což je cílené posunutí významu od původního “nepatrného množství střeliva“.

Idnes.cz tuto informaci dále významově posunuje tvrzením, že “mezitím rozpuštěná neonacistická skupina Combat 18 Deutschland si v září 2017 také opatřila zbraně v Česku, kde rovněž členové absolvovali střelecký výcvik“.

Realita: Pár německých extremistů bylo na střelnici v České republice a protiprávně si do kapsy narvali několik nábojů, se kterými byli následně při návratu chyceni.

Verdikt:

Článek Tagesspiel je zavádějící.

Článek idnes.cz je lživý.

Vzhledem ke kontextu jde o součást dlouhodobé dezinformační kampaně směřující k vyvolání dojmu, že Česká republika je zdrojovou zemí nelegálních zbraní v západní Evropě.

Komentář zbrojnice.com

Toto je již druhá dezinformace ze stejného ranku. Dříve německá a česká média svorně šířila lživou informaci, že česká zbraňová legislativa napomáhá střeleckému výcviku německých extrémistů. V detailu článek: Fact check: Příliš volná česká zbraňová legislativa umožňuje výcvik německých extrémistů, Deutschlandfunk.

Jak je to ve skutečnosti?

Další články z dezinformační kampaně snažící se navodit dojem, že Česká republika je zdrojovou zemí nelegálních zbraní v západní Evropě:

2 Replies to “Fact check: Nakoupili si němečtí extremisté zbraně v České republice? Idnes.cz, Tagesspiel

  1. Policajti meli mezi cleny skupiny i sveho zestnance-provokatera.
    Neprekvapilo bye, kdyby ty zbrane sliboval zrovna on.

  2. Jasně, Brusel si chystá záminky pro další restrikci vlastnictví zbraní speciálně proti Česku, kde je nejsvobodnější přístup slušných občanů ke střelným zbraním. Tohle těm budovatelům totalitního superstátu pochopitelně hodně vadí.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *