Domácí Zbraně

Ohlédnutí za Shot Day 2022 Dačice

Dne 8.10.2022 proběhl na střelnici v Dačicích tzv. nultý ročník “Shot Day”. Akci, jejíž název zjevně čerpá inspiraci z Las Vegaské Shot Show, pořádal Vojtěch Marek, resp. jeho společnost Sportlov s.r.o. Ta má v Dačicích obchod se zbraněmi a střelnici. Především ale pod značkou Dobrodružství na střelnici pořádá zážitkové střelby napříč celou republikou. Díky tomuto zaměření disponuje stovkami zbraní, které si bylo možno v rámci Shot Day prohlédnout nebo z nich za dohledu instruktorů vystřelit.

Přístup instruktorů

Běžné zážitkové střelby jsou pochopitelně zaměřeny na nedržitele zbrojních průkazů. Umožňují lidem s neurčitým zájmem o zbraně si vyzkoušet střelbu. Pro většinu jde o první seznámení s palnými zbraněmi.

V tomto ohledu je na místě vyzdvihnout míru profesionality a především přátelský a zákaznicky orientovaný přístup instruktorů Dobrodružství na střelnici. To je v silném kontrastu se stále převládajícím přístupem velké části českých prodejců, provozovatelů střelnic a instruktorů, který lze shrnout jako “otevřeli si business, ale začali jim tam chodit lidi.”

Je to opravdu příjemná změna oproti tomu, s čím se člověk častokrát v české “profi” zbraňové komunitě stále setkává (čest výjimkám). Přece jen manýry na pomezí znuděného zaměstnance socialistického obchodu a povýšeného důstojníka výstrojního skladu jsou zvláštností české zbraňové scény, bez které by se jistě většina zákazníků ráda obešla.

Výběr zbraní

Coonan 357 a jeho kamarádi.

Sortiment zbraní na Shot Day byl rozsáhlý a rozmanitý. Je vidět, že vlastník Dobrodružství na střelnici je nadšenec, který se chce o svou radost podělit s ostatními. Nejde tedy o podnikání založené na navážení Anglických turistů ve stavu silné kocoviny z hotelu na střelnici za účelem střelby z olítaných surplusových chudinek, s čímž si podobnou činnost spojuje většina ozbrojených obyvatel Prahy a Středních Čech.

Shot Day je tedy akcí, která může být velmi zajímavá i pro držitele zbrojních průkazů. Podobnou možnost si prohlédnout, porovnat a vystřelit z takto vysokého počtu různých zbraní v Česku jinak nenajdete.

Nultý ročník v Dačicích byl špičkový, a to také díky svému komornímu charakteru.

Firemní účast a tlumič LUVO Arms

Akce se účastnili i zástupci některých firem. Na místě byla k vyzkoušení většina portfolia zbraní Glock a CZUB. Šlo ale o zbraně patřící Dobrodružství na střelnici, nikoliv o aktivní účast firem. Pokud si tedy například někdo myslel, že “firemní účast” znamená, že si bude moci prohlédnout třeba novou subkompaktní pistoli, tak se mýlil. Tedy částečně. Fakt, že zástupce nejmenovaného čzeského výrobce na akci pro střeleckou veřejnost novinku ukazuje na fotografii v mobilu místo v reálu, je pouze dokreslením obecně smutného přístupu firmy k domácímu trhu.

Zato ČZ Strakonice/LUVO Arms mělo na místě stánek s výbornou prezentací výrobního portfolia.

Mne osobně na stánku nejvíc zaujal tlumič hluku výstřelu LUVO TL. Systém rychloupínání na úsťovou brzdu, která je součástí balení s doporučenou maloobchodní cenou 8-9 tis Kč (včetně odborné montáže) je určitě věcí, kterou by měl mít na své home-defense SBR každý. Takže zase jsem někam jel s předsevzetím, že si nic nekoupím ani nevyberu, a zase jsem to porušil. Holt Vánoce se blíží.

S ohledem na zaměření firmy na bezpečnostní složky a zahraničí nejde o úplnou novinku, ale pouze novinku na našem trhu. Jednoduchost nasazení (po odborné montáži úsťové brzdy s uzamykacím trojzubcem) a údržby při dané ceně představuje nabídku, která se neodmítá.

Nadcházející “první” ročník na střelnici Oleško

První “ostrý” ročník Shot Day je naplánován na 9.-11. června 2023 na střelnici Oleško. Lze předpokládat, že půjde o akci s mnohem větším zájmem a účastí střelecké veřejnosti.

V rámci ohlédnutí za nultým ročníkem si dovolím také napsat, co bych si přál mít na tom příštím. Věc, která mě nejvíc překvapila na stánu ČZ Strakonice/LUVO Arms, byly strakonické pistole. Se špičkovou kvalitou zpracování a ergonomie – a cenou nejméně o třetinu nižší než konkurence. Na otázku, proč se s nimi člověk v českých obchodech běžně nesetká, bylo odpovědí pokrčení ramen.

Uvědomil jsem si, že vlastně neexistuje webový ani papírový přehled českých výrobců ručních palných zbraní a jejich portfolia. Možnost si jich většinu vyzkoušet a porovnat na jednom místě taky neexistuje.

A to si myslím, že je velká příležitost pro Shot Day 2023. Oleško je dost velká střelnice s vícero střelišti, aby se zde kromě výběru zbraní Dobrodružství na střelnici a statických expozic jednotlivých firem mohla prakticky prezentovat také současná česká výroba. Vždyť jen výrobců moderních sportovních pušek je u nás nejméně šest, ale kdy je uvidíte všechny vedle sebe? Kde si z nich můžete vystřelit současně? Při troše důrazu na praktičnost (nemíchat sportovní spouště s mil-spec apod.) by to mohla být opravdu špičková akce a výstavní skříň českého průmyslu civilního držení zbraní.


Zbraně

Zbraně & …

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *