Čestná zmínka

Čestná zmínka: Jemel Roberson † (zastavení pachatele útoku v klubu v Chicagu)

Jemel Roberson 11. listopadu 2018 pracoval jako soukromá ochranka v baru na předměstí Chicaga. Nabral si spoustu přesčasů, protože šetřil peníze na zaplacení zálohy na nový byt, do nějž se chtěl nastěhovat se svou těhotnou ženou a devítiměsíčním synem. Kvůli přesčasům v poslední době ani nestíhal hrát na varhany v místním kostele, jako to dělával dříve.

Před čtvrtou hodinou ráno v baru došlo k potyčce mezi několika osobami, které spolu s dalším členem ochranky vykázali pryč. Po chvíli se ale jeden z rváčů vrátil, zadním vchodem vrazil dovnitř a několikrát vystřelil do davu.

Roberson nezaváhal, tasil svou legální zbraň a pachatele zahnal. Na ulici jej doběhl a srazil k zemi. Zaklekl jej a se zbraní namířenou do zad přikázal, aby se nehýbal. Situace se zdála být vyřešená a Roberson už jen čekal na příjezd policistů, aby si mohli pachatele převzít.

Zatímco místní policisté se věnovali poskytování první pomoci třem zraněným na ulici před hlavním vchodem do klubu, dorazil na místo také velitel SWAT týmu z vedlejšího okresu. S puškou v ruce vběhl nejprve do klubu, kde chtěl s namířenou zbraní zatknout druhého člena ochranky. Když po drahné chvíli zaregistroval křik přítomných, že nejde o pachatele, ale ochranku klubu, vyběhl k zadnímu vchodu.

Policista vyběhl dveřmi ven. Podle svého tvrzení na Robersona, oblečeného v černém oblečení bez nápisů, opakovaně křičel, ať se vzdá a odhodí zbraň. Podle popisu svědkyně, která stála na zápraží svého domu naproti, policista na Robersona zřetelně označeného nápisem “Security” na čepici okamžitě po vyběhnutí ze dveří budovy jednou zakřičel “lehni  na zem” a stiskl spoušť dříve, než vůbec stačil příkaz doříct.

Jemel Roberson zemřel na místě.

Jemel Roberson
Jemel Roberson

Související: Návod pro policisty: na co myslet, když jde o ozbrojené civilisty


Vyšetřování

Jemel Roberson měl zbrojní průkaz (který je předpokladem legálního držení zbraní v Illinois), ale neměl povolení ke skrytému nošení zbraně (to by jej zřejmě omezovalo v nošení na ulici, nikoliv v rámci uzavřeného klubu). Policie případ vyšetřuje v intencích “friendly fire”, tedy stejně, jako by došlo ke střelbě policisty na policistu.

Muž, kterého Roberson zadržel, byl postřelen do hýždí (zdroje se nezmiňují, zda-li Robersonem, nebo někým jiným) a byl dříve opakovaně zatčen v souvislosti s podezřením z celé řady trestných činů, včetně držení drog, prodeje drog a těžkého ublížení na zdraví. V roce 2015 byl zproštěn obvinění z loupežného přepadení. V době sepsání tohoto článku nebyl obviněn a není tedy zřejmé, zda-li byl jen jedním ze skupiny rváčů, nebo přímo pachatelem střelby.

Zdroje: Chicago Sun Times 1, 2, Independent, Eyewitness News, CNN, USA Today, CBS, NPR

Souvislosti

Chicago v roce 1982 zavedlo úplný zákaz držení krátkých zbraní. Tento zákaz přetrval až do roku 2010, kdy Nejvyšší soud USA rozhodl, že je zákaz protiústavní. V případu McDonald v. City of Chicago Nejvyšší soud rozhodl otázku, zda-li druhý dodatek zakazuje zasahovat do práva občanů držet zbraně pouze federální vládě, nebo i státům a obcím. Soud došel k závěru, že přijetím 14. dodatku v roce 1868 byla ochrana před zásahy veřejné moci rozšířena také proti zásahům států a obcí.

Tímto rozhodnutím soud na místní zákaz aplikoval závěry Nejvyššího soudu přijaté v případu District of Columbia v. Heller (2008), podle nějž druhý dodatek zaručuje individuální právo držet zbraně pro osobní ochranu bez ohledu na vztah k domobraně.

Illinois se v roce 2013 stala posledním státem USA, který legalizoval skryté nošení zbraní pro sebeobranu. Příslušné povolení zde má v současnosti 3,2% dospělé populace, tedy o něco méně než v ČR.

Žadatelé o povolení musí splnit následující požadavky:

Komentář zbrojnice.com

Častým argumentem hoplofobů bývá tvrzení, že ozbrojení civilisté na místě útoku masového vraha představují především nebezpečí pro ostatní osoby. Domnívají se, že ozbrojení civilisté by mohli omylem postřelit některé z osob snažících se utéct z místa vraždění, případně že nedokáží pachatele rozeznat od dalších “good guys with a gun” nebo od policistů v civilu.

Ve skutečnosti v letech 2000 – 2017 nebyl v USA zaznamenán žádný incident, při němž by zasahující civilista zranil či usmrtil jinou osobu než samotného pachatele, a to ani v případech, kdy bylo na místě ozbrojených civilistů více (např. Jamie Brock & Billy McAdams, Yitzhak Dadon & David Shapira či z poslední doby Bryan Whittle & Juan Carlos Nazario.

Pro civilisty a policisty v civilním oblečení zasahující proti masovým vrahům a aktivním střelcům tak paradoxně kromě pachatelů představují nebezpečí především policisté (např. Jacai Colson, policista v civilu zastřelený kolegy při zásahu proti pachateli v Baltimoru v roce 2016 nebo civilista Emantic Fitzgerald Bradford Jr., zastřelený policistou při zásahu proti pachateli v Birminghamu, Alabamě v listopadu 2018).


Související:


Teroristické útoky, při nichž proti proti pachatelům zasáhli ozbrojení civilisté:


Další příklady zásahů ozbrojených civilistů proti pachatelům masových vražd a jiných trestných činů: kategorie čestná zmínka.


Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *