Čestná zmínka

Čestná zmínka: Casey Thompson (záchrana policistů v Kwethluku na Aljašce)

Ozbrojený civilista Casey Thompson 15. května 2020 zachránil bezbranné policisty Tiger Leea a Wassillie Nicka, kteří v městečku Kwethluk čelili útoku nelegálně ozbrojeného pachatele.

Dobře připravený přepad policistů v Kwethluku

Policista Tiger Lee vyrazil k budově bezpečnostních sborů v odlehlém aljašském městečku Kwethluk (721 obyvatel), aby zkontroloval, proč se budovou rozezněl požární alarm. V té chvíli ještě netušil, že se do budovy vloupal 19letý pachatel navlečený do neprůstřelné vesty a balistické přilby. Vypáčil dveře do místnosti s policií zajištěnými důkazy a vynesl z ní několik pušek. Pušky nabil, strategicky je rozmístil napříč budovou a spustil požární alarm.

Lee už při příjezdu k budově viděl, že na místě není žádný oheň ani kouř. Vystoupil z auta a šel ke dveřím, v nichž stál pachatel. Až když došel na vzdálenost asi deseti metrů, zaregistroval, že pachatel je ozbrojen. Zatímco se Lee zastavil, pachatel pozvedl pušku k rameni a zmáčkl spoušť.

Slyšel jsem, jak zbraň cvakla naprázdno. Okamžitě jsem se se otočil a utíkal do zákrytu, zatímco on vzal do rukou další pušku.

Bezbranní policisté

Lee stejně jako devět dalších policistů v okrese slouží bez střelné zbraně.

Někteří nosí pepřový sprej a obušek, jiní pouze pouta. Důvodem je nedostatek financí.

Nedostatek financí nikoliv na samotné zbraně, ale na zajištění certifikovaného výcviku. Ten trvá dva až tři měsíce a je možné jej absolvovat pouze v kontinentální části USA, tisíce kilometrů daleko od Aljašky. Zajištění výcviku je zcela mimo možnosti městské pokladny, stejně jako potenciální odpovědnost za škodu v případě použití zbraně policistou bez potřebného výcviku.

Casey Thompson zasahuje

Když na místo dorazil druhý policista Wassillie Nick, nezbylo mu, než doběhnout do zákrytu za Leem. Mohli se pouze pasivně krýt před střelami pachatele, který na jejich vlídnné slovo nereagoval žádoucím způsobem.

Naštěstí k budově dorazil také civilista Casey Thompson se svou puškou v ruce. Tu nakonec nemusel použít – s namířenou zbraní se mu podařilo pachatele přesvědčit, aby se vzdal.

Thompson odmítl novinářům poskytnout rozhovor, v době sepsání tohoto článku nebyly známy detaily jeho taktického postupu.

Při incidentu nebyl nikdo zraněn. Pachatel byl obviněn z několika trestných činů včetně pokusu vraždy a vloupání.

Ozbrojení příslušníci aljašské státní policie na místo dorazili půl hodiny po konci incidentu.

Zdroje: Alaska Public Media, Alaska Public Media

Zbraňová legislativa Aljašky

Ústavní zakotvení

Zatímco většina amerických států zakotvuje civilní držení zbraní ve svých ústavách způsobem, který se liší od federální úpravy, Aljaška převzala doslovné znění druhého dodatku. Článek 1 odst. 19 aljašské ústavy stanoví: “Dobře udržovaná domobrana, jež je nezbytná pro bezpečnost svobodného státu, právo lidu držet a nosit zbraně, nesmí být porušeny.

Nošení zbraně pro sebeobranu

Aljaška dlouhodobě neomezovala viditelné nošení zbraní za jakýmkoliv účelem. Možnost nosit skrytě krátkou zbraň pro sebeobranu místní obyvatelé získali až v roce 1994, kdy stát zavedl systém nárokových povolení.

V roce 2003 se pak Aljaška stala druhým státem federace, který zavedl právo skrytě nosit zbraň pro všechny legální držitele, aniž by k tomu potřebovali zvláštní povolení (první místo patří Vermontu, který skryté nošení nikdy v historii neomezoval). Podobně jako jiné americké státy Aljašská legislativa upravuje bezzbraňové zóny, k nimž patří například školy (ledaže držitel získá výslovné svolení ředitele) a soudní budovy. Zatímco v roce 2003 změna aljašské legislativy znamenala pro civilní držení zbraní doslova revoluci, nyní již tento systém zavedlo celkem 16 amerických států. Tomuto vývoji se podrobně věnují články Jižní Dakota se stala 14. státem USA, kde bude možné nosit krátké zbraně bez zvláštního povolení a Oklahoma se stala 16. státem USA, kde bude možné nosit zbraně bez zvláštního povolení.

Předpoklady legálního držení zbraní v USA popisuje článek USA: rozšíření databáze NICS pro zbraňové prověrky.


Příklady zásahů ozbrojených civilistů:

Příklady teroristických útoků, při nichž proti pachatelům zasáhli ozbrojení civilisté:

Příklady útoků ve školách, při nichž proti pachatelům zasáhli ozbrojení civilisté:

Příklady útoků v modlitebnách, při nichž proti pachatelům zasáhli ozbrojení civilisté:

Příklady útoků v nákupních centrech, restauracích a jiných veřejných místech, při nichž proti pachatelům zasáhli ozbrojení civilisté:

Příklady zásahů ozbrojených civilistů k záchraně členů bezpečnostních složek:

Příklady zásahů ozbrojených civilistů při násilném přepadení v obydlí

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *