Čestná zmínka

Čestná zmínka: Dominic Rozier (zastavení pachatele útoku v obchodním centru v Jeffersontown)

Dominic Rozier 24. října 2018 se svou rodinou vystoupil z vozu na parkovišti obchodního domu Kroger v Jeffersontownu, Kentucky, kde chtěli s manželkou koupit dárek pro svého syna, který zrovna slavil narozeniny.

V té chvíli uslyšeli sérii pěti výstřelů. Zatímco se zastavili, tak z hlavního vchodu vyšla postarší afroameričanka, která do telefonu říkala: “střílí se tady, chci se odsud dostat pryč, chci domů”. Za ní, pomalu, bez spěchu, vyšel nelegálně ozbrojený pachatel, který již předtím uvnitř zavraždil jiného staršího muže černé pleti, a zezadu ji střelil do hlavy.

Zatímco se pachatel otočil k Rozierovi, který je držitelem povolení ke skrytému nošení, tak Rozier tasil svou legálně drženou zbraň a několikrát na pachatele vystřelil. Pachatel vzal nohy na ramena a zatímco utíkal z místa pryč, tak palbu opětoval.

Při této přestřelce nebyl zasažen ani jeden z nich, ani žádná další osoba, pouze vozy na parkovišti. Pachatel nasedl do auta, a o několik ulic dál byl zastaven a zatčen policií.

Na otázku novinářky, jaké má pocity z toho, že jej lidé nazývají zachráncem a hrdinou, Rozier odpověděl:

Nic nedokáže popsat mé pocity. Je sice hezké, že lidé říkají, že jsem hrdinou, ale já to tak nevnímám. Byl to den narozenin mého prvorozeného syna. Kdybych tam na tom parkovišti zemřel, tak by mne žena o týden později pohřbila a pak by s tím měli do konce života spojeny jeho narozeniny. Nemluvme o žádném hrdinství. Mohl jsem zemřít. Mohla zemřít má žena. Mohla tam zemřít spousta dalších lidí. Prostě jsem udělal, co jsem v tu chvíli udělat musel.

51letý bílý pachatel nejprve směřoval k místnímu černošskému kostelu. Jeho členové ale od útoku v Charlestonu během bohoslužby zamykají dveře, a narozdíl od dřívějška nenechávají své zbraně ve vozech před kostelem, ale nosí je s sebou. Jak ukazuje videozáznam z místa, tak pachatel silně bušil a kopal do zamčených dveří, a následně odešel pryč. Pastor Williams k tomu uvedl: “Kdyby zaklepal, tak bych mu šel otevřít a přivítal ho mezi námi.”

Po krátké jízdě pachatel, který byl dříve ženatý s černoškou a byl opakovaně vyšetřován za domácí násilí vůči své bývalé ženě a dětem, v souvislosti s čímž mu bylo od roku 2009 zakázáno také držení zbraní, zajel k obchodnímu domu Kroger.

Krátce se procházel mezi regály, než zavraždil postaršího černého muže. Následně z obchodního domu plného lidi klidným krokem odešel, a zhrozeným přihlížejícím oznámil, že “běloši nezabíjejí bělochy”. Zbraň vložil do pouzdra, aby ji následně opětovně tasil před vchodem na parkovišti, kde byl po zavraždění další oběti zahnán na útěk Rozierem.

Zdroj: Washington Post, The Advice Show


Kentucky

Kentucky přijala zákonnou úpravu umožňující vydávání povolení ke skrytému nošení zbraně v roce 1996, čímž byl zrušen zákaz platný od roku 1813. O jeho vydání smí požádat osoba, která nemá zakázáno držení zbraní, je starší 21 let, je občanem USA, má trvalé bydliště ve státě (nebo je příslušníkem armády sloužícím v Kentucky) a projde přibližně 8 hodinovým kurzem zakončeným zkouškou ovládání zbraně a střelby na cíl.

V současnost má povolení ke skrytému nošení zbraně v Kentucky 11,83% dospělé populace, tedy přibližně trojnásobek oproti České republice. Zásahy ozbrojených civilistů proti “aktvním střelcům” se v USA staly častějšími v posledních 4 letech, tedy od chvíle, kdy přepočtený počet povolení v USA dosáhl dvojnásobku ČR.


Související:


Další příklady útoků na kostely, při nichž proti pachatelům zasáhli ozbrojení civilisté:


Další příklady útoků v nákupních centrech, při nichž proti pachatelům zasáhli ozbrojení civilisté:


Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *