Čestná zmínka

Čestná zmínka: Stephen Willeford (zastavení pachatele útoku v kostele v Sutherlandu)

Stephen Willeford 5.11.2017 podřimoval ve svém domě v Sutherlandu, když zvenčí zaslechl zvuk, který připomínal pomalou sérii klepání na okno. Zatímco se začal rozhlížet, do pokoje vběhla jeho dcera s tím, že z ulice zaslechla střelbu.

Stephen Willeford

Stephen Willeford je živnostník poskytující služby jako havarijní technik – instalatér. Je neustále v pracovní pohotovosti a provádí zásahy, jako například u noční havárie odpadního potrubí v nemocniční budově. V posledním týdnu měl zrovna více nočních výjezdů a ve zbylém volném čase pomáhal dceři a zeťovi, kteří si poblíž stavěli svépomocí nový dům. Je také držitelem povolení k nošení zbraně pro sebeobranu a střeleckým instruktorem; nikdy nepracoval pro policii ani armádu.

Willeford žije na stejném místě, jako předchozí čtyři generace rodu. S rodinou v neděle chodívá do kostela na konci ulice, kde se potkává se všemi dlouholetými známými z blízkého okolí.

Tuto neděli se Willeford s ohledem na únavu rozhodl zůstat doma a raději se dospat. Manželka chvíli přemýšlela, že půjde do kostela sama, ale nakonec se rozhodla odjet se zeťem na stavbu domu, zatímco dcera se pustila do úklidových prací.

Po probuzení Willeford vyběhl do kuchyně, otevřel okno, a slyšel zdáli doléhající zvuk výstřelů. Zatímco Willeford běžel k sejfu, dcera vyběhla před dům zjistit, odkud přesně zvuk vychází.

Dcera se vmžiku vrátila s tím, že před kostelem na konci ulice se pohybuje muž v černém taktickém oblečení s AR 15. Willeford nabral hrst nábojů a rychle začal páskovat zásobník. Řekl dceři, aby obvolala rodinu, že se nemají vracet dom. S cílem zamezit tomu, aby s ním šla ke kostelu (obě své dcery od dětství vedl ke střelbě) ji požádal, aby zůstala u sejfu a páskovala pro něj další a další zásobníky.

Willeford samotný mezitím polonahý, bosý, s AR 15 v rukou s jedním napůl napáskovaným zásobníkem vyběhl směrem ke kostelu. Kostel v jejich malé obci o několika stech lidech navštěvovali už jeho pra-prarodiče. Willeford samotný si tou dobou nechával narůst Santa Klausovský plnovous, aby s farníky jako každý rok před Vánoci vyjeli do chudinských čtvrtí rozdávat dětem dárky.

Před kostelem viděl uprostřed silnice stát stříbrné SUV s nastartovaným motorem a otevřenými dveřmi řidiče. Zatímco dobíhal, spoza vozu vyšel pachatel oblečený v neprůstřelné vestě a s nasazenou balistickou helmou s balistickým hledím. Willeford se kryl za autem zaparkovaným u domu naproti kostela před střelbou z pachatelovy pistole. Auto, za kterým se schovával, zasáhlo několik střel.

Willeford vyhlédl a zaregistroval, že balistická vesta pachatele nekryje kompletně, ale pouze zepředu a zezadu. Zamířil tedy do jeho boku a trefil se do mezery mezi hrudní a zádovou část kevlaru. Dále pachatele zasáhl do nohy.

Pachatel nasedl do vozu a několikrát vystřelil skrz okno na Willeforda, který palbu opětovat, tentokrát již míříc na pachatelovu hlavu.

Johnnie Lagendorff a pronásledování pachatele

Zatímco pachatel rychle ujížděl pryč, bosý a polonahý Willeford s AR 15 v ruce přiběhl k pickupu, který stál na křižovatce poblíž místa střetu. Řidiči Johnnie Langendorffovi krátce vysvětlil situaci a oba se společně vydali pronásledovat ujíždějícího pachatele. Během pronásledování informovali policii, která mezitím všechny dostupné vozy směřovala k místu původního útoku, a nyní je mohla poslat správným směrem. Willeford za jízdy zkontroloval zbraň a zjistil, že mu zbývá pouhý jeden náboj v zásobníku a jeden v komoře.

Po delší chvíli pronásledování pachatel přerazil značku na křižovatce, ještě chvíli pokračoval a následně s vozem zastavil mimo silnici. Willeford instruoval Langedorffa, aby se skrčil za palubní desku, a sám stál za otevřenými dveřmi a následujících 5-7 minut mířil na vozidlo pachatele do příjezdu policie.

Příjezd policie

Willeford za svými zády zaslechl hlas megafonu: “Odlož zbraň a pomalu odejdi od vozidla.” Položil zbraň na kapotu a s rukama za hlavou začal couvat k policejnímu vozidlu, když se ozvalo: “Vy ne!”

Rychle přiskočil k autu, vzal pušku zpátky do ruky a mířil na vozidlo pachatele, dokud na místo nedorazily další policejní vozy. Jeden z policistů ho instruoval aby s Langedorffem pomalu odešli z místa v zákrytu za jeho couvajícím policejním vozem.

Pachatel, silně krvácající z utržených zásahů, se mezitím ve voze zastřelil.

Než byl zastaven, stačil vrah v Sutherlandském kostele zasáhnout 46 osob, z nichž 26 nepřežilo.

Video ze zásahu policie na místě, kde pachatel havaroval se svým vozem:

Nelegálně ozbrojený pachatel mířil k dalšímu kostelu

Pachatel měl ve voze celou řadu dalších zbraní a mnoho nábojů. Při útěku jel směrem, kterým se nachází další místní baptistický kostel, a ve kterém taktéž zrovna probíhala bohoslužba. Díky Willefordovi k němu už dojet nestačil.

Pachatel byl odsouzený násilník, takže nesměl legálně držet zbraně. Armáda, jejíž jurisdikci podléhal, ale nezadala potřebné údaje do systému background checků, díky čemuž se mu podařilo zbraně nakoupit. Následující šetření ukázalo, že armáda takto dlouhodobě nezadávala údaje asi o 30% svých odsouzených.

Rozhovor o události v pořadu Louder with Crowder:

Zdroj: guardian, Wikipedia, Louder With Crowder, Law Enforcement Today


Zbraňová legislativa v Texasu

Podrobně: Texaská legislativa skrytého nošení zbraně & Texas: Aktuální změny zbraňové legislativy v souvislostech

Ústavní zakotvení

Článek 1, odstavec 23 Ústavy Texasu stanoví, že “Každý občan má právo držet a nosit zbraně pro účel oprávněné ochrany sebe a státu; legislativa má ale právo, aby zákonem omezovala nošení zbraní s cílem předcházet kriminalitě.”

Nošení zbraní

Navzdory mylnému klišé o neustále po zuby vyzbrojených Texasanech je zbraňová legislativa tohoto státu v měřítku restrikcí spíše blíže americkému průměru.

Nošení krátkých zbraní Texas zakázal již v roce 1871. Zákaz přetrval až do roku 1995, kdy bylo ve státě zavedeno nárokové povolení ke skrytému nošení. Zatímco držení (v rámci domácnosti či v automobilu) ve státě bylo permisivní, možnosti nošení pistole pro sebeobranu se tedy Texasané dočkali ve stejném roce, jako Češi, kteří je narozdíl od Texasanů mohli nosit i před druhou světovou válkou.

Změny legislativy v Texasu často probíhaly na pozadí zásadních tragických útoků. V tomto ohledu je zajímavé srovnání s vedlejší Kalifornií. Zatímco zde úpravy legislativy vedly k zavádění dalších a dalších restrikcí, v Texasu zatím převažovala opačná cesta uvolňování restrikcí.

Na přijetí zákona zavádějícího nároková povolení k nošení zbraní v Texasu se výrazně podílela Suzanna Hup, která v roce 1991 přežila útok masového vraha v kavárně Luby’s v Killeen, Texas. Při útoku bylo zavražděno 24 osob a dalších 27 zraněno. Mezi zavražděnými byli oba rodiče Suzanny Hup, přičemž její otec se neúspěšně pokusil pachatele zastavit.

Hup při kampani za přijetí zákona nerozhodnuté zákonodárce přesvědčila argumentem, že by pachatele sama zastavila a předešla řadě obětí, kdyby jí místní zákonná úprava nedonutila nechat pistoli v autě před kavárnou.

Bezzbraňové zóny v kostelech

Narozdíl od Česka má Texas podobně jako většina amerických států rozsáhlou legislativu tzv. bezzbraňových zón, kam nesmí legálně ozbrojený občan vstoupit, ani pokud je držitelem povolení k nošení. K těm v době Willefordova zásahu patřily i kostely. Přestože má Willeford povolení k nošení zbraně pro sebeobranu a zbraň pravidelně nosí, pokud by ten den šel do kostela, v souladu se zákonem by byl neozbrojen.

Willefordovo úspěšné zneškodnění pachatele majícího profesionální balistickou ochranu výrazně přispělo k uvolnění zákazu nošení zbraní v texaských kostelech. Nejprve bylo v roce 2017 umožněno zavedení dobrovolnických ozbrojených bezpečnostních týmů a následně v září 2019 došlo k úplnému zrušení zákazu (ledaže správa farnosti na kostel vyvěsí zákazové tabulky). Tato změna legislativy později umožnila zastavení aktivního vraha v kostele ve White Settlement.

V současnosti má v Texasu povolení ke skrytému nošení zbraně pro sebeobranu přibližně 7% obyvatel, procentuálně tedy o něco málo více než dvojnásobek oproti ČR.


Příklady zásahů ozbrojených civilistů:

Příklady teroristických útoků, při nichž proti pachatelům zasáhli ozbrojení civilisté:

Příklady útoků ve školách, při nichž proti pachatelům zasáhli ozbrojení civilisté:

Příklady útoků v modlitebnách, při nichž proti pachatelům zasáhli ozbrojení civilisté:

Příklady útoků v nákupních centrech, restauracích a jiných veřejných místech, při nichž proti pachatelům zasáhli ozbrojení civilisté:

Příklady zásahů ozbrojených civilistů k záchraně členů bezpečnostních složek:

Příklady zásahů ozbrojených civilistů při násilném přepadení v obydlí

One Reply to “Čestná zmínka: Stephen Willeford (zastavení pachatele útoku v kostele v Sutherlandu)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *