Čestná zmínka

Čestná zmínka: The Range 702 (záchrana policistky instruktory střelnice v Las Vegas)

V pátek 5.2.2021 probíhala strandardní výuka střelby skupiny osob na “největší interiérové střelnici západního pobřeží” The Range 702 v Las Vegas, Nevadě, když se jeden z účastníků pokusil ukrást zbraň.

Přivolat policii a zachránit policistku

Přítomný instruktor si pokusu ukrást zbraň všimnul. Spolu s dalšími zaměstnanci pachatele odzbrojili a vyvedli z budovy. Zavolali policii a společně s pachatelem na parkovišti čekali na příjezd hlídky.

Když se na místě objevila dvojice policistů, pachatel je zprvu krátce ignoroval a nereagoval na jejich výzvy. Jakmile se k němu policistka přiblížila, nečekaně z kapsy vytáhl šroubovák a napadl ji údery a bodnutími směřovanými do hlavy a krku.

Druhý policista, stejně jako dva ze zaměstnanců střelnice, na to okamžitě reagovali tasením zbraně a střelbou.

Výsledek

Pachatel podlehl 14 střelným zraněním, z nichž 9 vypálil policista a 5 zaměstnanci střelnice. Dostupné informace nezmiňují, kdo pachatele zasáhl jako první, a tedy nejvíce přispěl k záchraně života policistky.

Zasahující policista Andrew Nguyen byl převeden na placenou dovolenou po dobu šetření incidentu. Velitel policie poděkoval zasahujícím civilistům za jejich pomoc a oznámil, že nebudou z ničeho obviněni. Jejich jména, stejně jako jméno zraněné policistky, nebyla zveřejněna.

Policistka vedle bodných zranění utržila také zlomeniny obličejových kostí.

Pachatel

27letý pachatel se již v roce 2017 dostal do konfliktu s policistou, kterému se pokusil ukrást pistoli. V souvislosti s tím byl obviněn z pokusu vraždy, útoku na veřejného činitele a pokusu loupeže. Jak řízení dopadlo, zdroje nezmiňují.

Zdroje: kntv, US News

Zbraňová legislativa v Nevadě

Ústavní zakotvení

Článek 1 odst. 2 nevadské ústavy stanoví: “Každý občan má právo držet a nosit zbraně pro bezpečnost a obranu, k oprávněnému lovu a pro rekreační účely a pro další zákonné účely.

Skryté nošení zbraní

Nevada prošla poměrně dynamickým vývojem pokud jde o možnost zákonadbalých občanů skrytě nosit zbraně pro sebeobranu:

  • Do roku 1867 toto legislativa neomezovala.
  • V letech 1867 – 1871 bylo skryté nošení zbraní zakázáno.
  • V roce 1903 byl opět přijat zákaz skrytého nošení, přičemž od roku 1973 občané mohli nabýt povolení k skrytému nošení zbraně. Povolení byla nenároková a zcela v diskreci místních úřadů.
  • V roce 1995 Nevada zavedla systém nárokových povolení ke skrytému nošení zbraně.
  • V roce 2019 byl předložen návrh zákona umožňujícího nošení zbraně všem legálním držitelům, aniž by museli získat zvláštní povolení. Zákon doposud nebyl přijat.

Příklady zásahů ozbrojených civilistů:

Příklady teroristických útoků, při nichž proti pachatelům zasáhli ozbrojení civilisté:

Příklady útoků ve školách, při nichž proti pachatelům zasáhli ozbrojení civilisté:

Příklady útoků v modlitebnách, při nichž proti pachatelům zasáhli ozbrojení civilisté:

Příklady útoků v nákupních centrech, restauracích a jiných veřejných místech, při nichž proti pachatelům zasáhli ozbrojení civilisté:

Příklady zásahů ozbrojených civilistů k záchraně členů bezpečnostních složek:

Příklady zásahů ozbrojených civilistů při násilném přepadení v obydlí

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *