Domácí Nová legislativa

Návrh nového zákona o zbraních II: podmínky získání zbrojního oprávnění

V tomto díle seriálu představujícího to nejdůležitější z návrhu nového zákona o zbraních se podíváme na detaily týkající se zbrojních oprávnění. Ty nově nahradí zbrojní průkazy. Nepůjde jen o změnu pojmosloví, ale celé filosofie přístupu.


Návrh nového zákona o zbraních:


Už žádné fyzické průkazky

Zbrojní oprávnění vyjadřuje přesně to, co si za těmi slovy představí průměrný člověk – oprávnění nabývat, držet a nosit zbraně. Splnění podmínek pro vydání oprávnění bude zapsáno do centrálního registru zbraní, ale už nebude vydávána žádná fyzická průkazka (stejně jako nebude vydáván průkaz zbraně).

Průkazky budou nahrazeny především možností policistů či držitelů zbrojní licence si operativně zjistit oprávnění dané osoby k držení zbraně pomocí dálkového přístupu.

Pro případ, že by někdo z jakéhokoliv důvodu potřeboval prokazovat držení zbraně, bude si moci vybrat z následujících možností:

  • nechat si vystavit evropský zbrojní pas,
  • nechat si vystavit zbrojní list (na útvaru pro zbraně a střelivo nebo na Czechpointu), nebo
  • u držitele zbrojní licence ZL1 (např. pokud jde o převod zbraně mezi dvěma držiteli zbrojního průkazu – nebudou muset jít na policejní stanici, postačí zajít do nejbližší prodejny + následně do 10 dní registrace na stanici).

Už žádné žádosti o prodloužení

Zbrojní oprávnění bude vydáno osobě, která splňuje podmínky jeho vydání. Ty jsou v podstatě shodné se současnými (v detailu níže). Zásadní nicméně je, že zbrojní oprávnění je časově neomezené. Na rozdíl od současnosti tedy nebude potřeba formálně žádat o vydání nového v souvislosti s uplynutím platnosti předchozího.

Zůstane však zachována povinnost:

V této souvislosti je dobré poukázat na zkušenosti z jiných zemí, kde periodické obnovování platnosti zbrojních průkazů je nezřídka využíváno k odzbrojení občanů (např. Brazílie, Německo). Vypuštění periodického obnovování v návrhu nové legislativy představuje významé zvýšení míry právní jistoty legálních držitelů zbraní.

Pouze 2 (+1) skupiny

Zásadní bude zjednodušení počtu zbrojních oprávnění:

  • dosavadní skupiny A+B+C budou nově skupinou “B – pro zájmovou činnost”,
  • dosavadní skupiny D+E budou nově skupinou “C – pro ochranu života, zdraví nebo majetku nebo pro výkon povolání”.

V praktické rovině toto bude mít největší dopad na dosavadní držitele výhradně skupiny D, kteří nově budou moci nabývat, držet a nosit zbraně stejně, jako by měli skupinu E. Dále také na dosavadní držitele výhradně skupiny A.

Dále bude existovat ještě skupina “A – pro výkon povolání nebo přípravu na něj v případech stanovených tímto zákonem”. Půjde o oprávnění primárně pro zaměstnance držitelů zbrojních licencí, kteří se zbraněmi nakládají v rámci výkonu zaměstnaní (např. zaměstnanci zbrojovek); zbraně nebudou moci nabývat, nosit, používat ke střelbě atp. V případě těchto osob je zásadní především zajištění bezúhonnosti a spolehlivosti, aby se Česká republika vyhnula skandálům jako v Itálii nebo Belgii, kde zbraně na černý trh vynášeli z fabrik přímo zaměstnanci.

Počty držitelů zbrojních průkazů jednotlivých kategorií.
Počty držitelů zbrojních průkazů jednotlivých kategorií.

Nabývání zbrojního oprávnění

Podmínky nabytí oprávnění budou v zásadě stejné jako dnes – splňovat je bude ten, kdo:

  • a) má místo pobytu na území České republiky,
  • b) dosáhl stanoveného věku,
  • c) je plně svéprávný,
  • d) je zdravotně způsobilý,
  • e) nepředstavuje riziko pro veřejný pořádek a bezpečnost a
  • f) je odborně způsobilý, žádá-li o vydání zbrojního oprávnění skupiny B nebo C.

Mezi dílčí změny v úpravě patří:

  • sjednocení dolní hranice věku členů sportovních spolků, žáků “mysliveckých” škol a učňů puškařských učilišť na 15 let,
  • proplacení nákladů zdravotního posudku, pokud si jeho předložení policie vyžádá mimo periodických pět let a ošetřující lékař jej vydá,
  • zpřísnění podmínek bezúhonnosti v případě pachatelů trestných činů spácháných násilím, pohrůžkou násilí nebo pohrůžkou jiné těžké újmy anebo v souvislosti s nakládáním se zbraní,
  • zavedení komisionálního přezkoušení jakožto postupu v případě neabsolvování standardní zkoušky odborné způsobilosti (namísto nutnosti se rovnou obracet na správní soud)
  • možnost konání zkoušky odborné způsobilosti na kterékoliv střelnici v republice

Zbrojní licence

Zásadní změna se dotkne zbrojních licencí:

  • Dosavadní zbrojní licence skupin A, B, C, D a E budou nově ZL1 – “pro podnikatelskou činnost v oboru zbraní a střeliva, která zahrnuje
    • 1. vývoj, výrobu, opravy nebo nevratné úpravy zbraní,
    • 2. vývoj, výrobu, delaboraci, znehodnocování, zhotovování řezů nebo ničení střeliva,
    • 3. úschovu, skladování, vypůjčování, nákup nebo prodej zbraní nebo střeliva anebo
    • 4. přepravu nebo zajišťování dopravy zbraní nebo střeliva anebo
    • 5. zprostředkování služby uvedené v bodě 1, 2, 3 nebo 4″
  • Dosavadní zbrojní licence skupin F, G, H, I a J budou nově ZL2 – “pro činnost právnické nebo podnikající fyzické osoby, nejde-li o podnikatelskou činnost v oboru zbraní a střeliva”

Držení zbrojní licence skupiny ZL2 nově bude jedinou cestou k nabytí a držení zbraní kategorie R1 (většina současných zbraní kat A), k tomu v detailu v dalším díle.


Statistiky a trendy civilního držení zbraní v ČR:

Civilní držení zbraní v zahraničí:

21 Replies to “Návrh nového zákona o zbraních II: podmínky získání zbrojního oprávnění

  1. Jak to bude s prokazováním na střelnici?

    Nyní se ukazuje ZP+průkaz zbraně a na většině střelnic co znám vůbec nemají počítač (někdy ani elektriku), jak se to bude rešit pak?

    1. „… provozovatel střelnice má být nadále odpovědný za bezpečnost a dodržování provozního řádu, nemá však mít povinnost kontrolovat, zda osoby provádějící střelbu mají zbrojní oprávnění a zda jsou používané zbraně registrované – správce má pouze zjišťovat a zapisovat totožnost těchto osob (např. podle občanského průkazu), kontrolu jejich oprávnění však má nově provádět policie (např. při namátkové kontrole uživatelů střelnice).“

      https://gunlex.cz/zbrane-a-legislativa/legislativa/3327-zbranova-legislativa-novy-zakon-o-zbranich

      1. Ono to nebylo zase tak od věci, když správce střelnice viděl, kdo má zbroják a kdo ne. Věděl hned, kdo má oprávnění (a z praktického pohledu i prověřenou schopnost) bezpečné manipulace a střelby. Komu může svěřit/půjčit zbraň nebo prodat náboje. Případně kdyby měl podezření, může si vyžádat průkaz zbraně.
        Teď když tam teoreticky přijde Franta se Škorpionem, tak není vůbec jisté, jestli je oprávněn držet a nosit zbraň a jestli zbraň samotná není nějaká černota střílející dávkou.
        Ne že bych chtěl dělat ze střelnic policejní stanice, ale pro bezpečný provoz střelnice je rychlá a jednoznačná kontrola dobrá věc.

        Další úskalí vidím při prodeji u fyzických osob. Mám povinnost ověřit oprávněnost nakupujícího a on by si rád ověřil, že nekupuje černotu. Bez kartiček se sníží míra právní jistoty. Proč by měli chodit na prodejnu nebo k policajtům když se nám to hodí jen v neděli po obědě?
        Nebylo by možné zvolit kompromisní řešení, kdy policie sice nevydává zalaminované kartičky, ale příslušný dokument v podobné formě (tj.ne A4, ale něco do velikosti současného ZP/PZ a s rozumně dlouhou platností) by se dalo získat na Czechpointu a zalaminoval bych si to sám?

        Kromě toho mě trochu zaráží ta víra ve fungování online ověřování na celém území ČR v kterýkoliv okamžik. Huawei se rozhodne a státní správa zkolabuje 🙂

        1. S tim se neda než souhlasit, no uvidime jak se k tomu postavi strelnice. Ja pociutam s tim, ze si proste necham vyjet ten evropsky nebo ten vypis a hold kdyz nekam pujdu (na strelnici apod.) budu to tahat sebou no, co se da delat.

        2. I ja si myslim, ze zachovat v jiste podobe ZP by nebylo uplne na skodu. V pripade te strelnice, ale nakonec i pri prodeji mezi fyzickymi osobami, si troufam tvrdit, ze prokazani existence zbrojniho opravneni pomoci neceho jako zbrojni prukaz by davalo dostatecnou jistotu vsem stranam. Na prukazu zbrane ci jeho obdobe bych uplne netrval, ZP resp. zbrojni opravneni by melo byt jiz dostatecnou zarukou, ze dotycna osoba dodrzuje zakon.

          Dusledne bych pak oddelil platnost dokladu od platnosti opravneni. Opravneni by platilo dle navrhu zakona, platnost dokladu by byla casove omezena. Po uplynuti doby platnosti dokladu by byl vydan novy. Tady je samozrejme vic moznosti, jejichz rozbor je v internetovem komentari ke clanku nemozny, ale treba platebni karty jsou po ukonceni platnosti bankou tez zasilany automaticky…. A moje parasutisticka licence napr. plati jen dohromady s dokladem totoznosti, neni na ni fotka….

          Vznika tu ovsem potencialni problem, ze nekomu bude opravneni odnato ci pozastaveno, ale prukaz bude mit minimalne do doby, nez verejna moc zajisti (vymuze) jeho vraceni. A to pochopitelne nehovorim o fingovanych ztratach.

          No, predpokladam, ze prislusne pracovni skupiny asi zvazovaly vec ze vsech moznych uhlu a tak je asi logicke, ze dosly k forme navrhu, ktera je nam nyni predkladana.

          1. Take mi toto pripada zvlastni ale pravdou je ze pokud se bude kontrolovat OP a pak se to bude sypat nekam na policajty tak oni si mohou daneho cloveka proklepnout.

            Samozrejme je ale otazka zda se bude nejak rozlisovat clovek ktery tvrdi ze ma ZP a nema jej (coz je problem) od lidi kteri tam jen prijdou s nekym kdo ZP ma (coz je OK).

        3. Tady musim naprosto souhlasit. To celkove zruseni ZP/PZ mi prijde trochu spatne. Osobne bych ZP nechal tak jak je hlavne kvuli temhle neduhum s overovanim.

  2. Vypadá to zajímavě (Y)
    Milé bude, že mi ze šrajtofle zmizí minimálně dvě kartičky… 😉
    Je tam ale řada věcí, které si v praxi zatím moc dobře představit nedovedu. Ale to bývá u všech nových věcí.

  3. Všem, co volají po “papírových” průkazkách – vidíte nějaký problém s tím nechat si vystavit Evropský zbrojní pas (vycházejme z toho, že poplatky se změní, takže by nešlo o dražší alternativu)?

    1. Drobný problém s EZP může být u těch, co mají železa hodně. Na druhou stranu pro střelnici stačí vědět, že dotyčný má/nemá zbrojní oprávnění. A když dnes přijde Franta, zapíše se s něčím a potom vytáhne zpod kabátu černý škorpion, správce to stejně nezjistí.

    2. Pravdou je, ze ten navrh noveho zakona je celkove velmi kvalitni, takze lze predpokladat ze panove z pracovni skupiny dobre promysleli i oblast “prukazek” a vseho co s ni souvisi (strelnice, lov, prodej, atd).

      Myslim ze nikomu nakonec nebude vadit ze to bude trochu jinak pokud to bude rozumne (koneckoncu bylo by fajn ze clovek nemusi tahat prukaz), jen ted nikdo nevi jak to vse po novu bude probihat.

    3. Neskladný papírový EZP se zbraněmi zapisovanými psacím strojem je poněkud krokem zpátky do 20. století. Z několika výše uvedených důvodů, považuji také za vhodné mít možnost (třeba dobrovolně a za správní poplatek) nechat si vystavit ZO ve formátu OP nebo ŘP, klidně bez fotografie a platným jen s OP.

    4. U Evropského ZP vidím jen jeden problém, a to jeho fyzická podoba. Má nemalé rozměry, a dá se lehce poničit, takže se nedá nosit stále u sebe, jako zalaminovaná kartička. Pokud by byl nový ZP, nebo EZP o velikosti kreditní karty, a měla by čip, na kterém by byly uloženy doplňující údaje, jako například seznam vlastněných zbraní, tak bych to považoval za ideální stav. A nebo by kartička mohla mít QR kód, jako průkazka LEXu, která by odkazovala na databázi s podrobnějšími údaji. (Čip mi ale přijde jako bezpečnější varianta.) Na jednu stranu se zde pro úplné zrušení argumentuje digitalizací, a na druhou stranu se jako alternativa doporučuje neskladné a podobou zastaralé papírové lejstro.

    5. Jak jsem psal jinde, je to neskladné, a podobou zastaralé lejstro absolutně nevhodné pro častější nošení. Doklad o velikosti kreditní karty případně opatřený čipem pro uložení dalších údajů, je myslím ideální řešení.

  4. A už se ví, jak se převedou skupiny, pokud někdo má stávající B+E ??

    Dostane automaticky skupiny B+C, tedy zájmovou a pro obranu ? I když A, B a D neměl ?

  5. Jak to bude s tou zdravotní prohlídkou? Bude daný nějaký termín, do kdy ji musím podstoupit? Kde to bude uvedené když nemám fyzicky v ruce žádný papír? Co se stane když termín prošvihnu? Ztratím oprávnění nebo mi budou zbraně dočasně zabaveny a po absolvování prohlídky mi je zase vrátí?

  6. Jako ostatní se také přimlouvám za nerušení kartičkových ZP. Mohly by ale přejít do podobného statusu jako občanky či řidičáky, kdy se propadnutím dokladu neruší občanství ČR, nebo oprávnění řídit motorové vozidlo. Ztrátu či odcizení by bylo nutno stále hlásit, jako u výše zmíněných dokladů. A v případě průkazů zbraní mi zrušení nevadí. Pro změnu vlastníka bude stále nutné jít na policii, a myslím, že situace, kdy by si držitel ZP šel zastřílet s nelegální, či nelegálně upravenou zbraní se limitně blíží nule, protože by tím na sebe okamžitě přitáhl pozornost okolí, potažmo policie.

  7. I ja bych se klonil k zachovani “fyzickych” ZP, treba o velikosti nynejsich obcanek a klidne za uplatu.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *